Rødt går mot ny boligskatt

Partileder Marie Sneve Martinussen i Rødt svarer Skattebetalerforeningen.
Partileder Marie Sneve Martinussen i Rødt svarer Skattebetalerforeningen. Foto: Hanna Johre / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bør bli billigere å bo og lettere å kjøpe bolig. Da må vi bygge flere boliger og få kontroll over det spekulative markedet.

Stemmer: Marie Sneve Martinussen
Leder i Rødt

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et innlegg 19. januar skriver Karine Ugland Virik i Skattebetalerforeningen at det ikke bør innføres en ny skatt på boligsalg. Det er Rødt enig i, og vi har ikke foreslått eller vil foreslå noe slikt.

Skatteutvalget ledet av Ragnar Torvik foreslo i 2022 en ny skatt på fordelen av å bo i egen bolig. Rødt gikk mot dette forslaget, noe Virik ville visst dersom hun var mer interessert i vår faktiske politikk og mindre opptatt av hva hun tror partiet mener.

Bakgrunnen for Viriks spekulasjon, er at vi har bedt om en beregning av konsekvensene av et annet forslag fra skatteutvalget. Rødt, som alle partier på Stortinget, kan stille spørsmål om ulike ting vi lurer på og ønsker svar på fra departementene. Det er en god ordning som sikrer åpenhet, informasjon og at politikere har et solid kunnskapsgrunnlag når de behandler saker. Alle partier ber om ulike beregninger. Heldigvis er det ikke spørsmålene vi stiller som bestemmer politikken vår. Virik bør være gald for at politiske partier setter seg grundig inn i, og stiller spørsmål om skatt, fremfor å tegne et skremselsbilde av Rødts politikk, helt uten grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Rødt vil at det offentlige skal sørge for storstilt sosial boligbygging.

Boligprisene i Norge er alt for høye, og det gjør at mange har svært dyre lån å betjene. Mange familier sliter med å betale regningene på grunn av Norges Banks aggressive renteøkninger, i tillegg til høye priser på mat og strøm.

Selv om boligprisene er høye, er det nå bom stopp i boligbyggingen. Det er et paradoks at markedskreftene ikke klarer å dekke et behov som åpenbart er der. I stedet mister mange i bransjen jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt vil at det offentlige skal sørge for storstilt sosial boligbygging. Timingen nå er perfekt, ettersom det finnes arbeidsledige fagarbeidere klare til å bidra. Flere nye boliger bør være i en regulert og ikke-kommersiell sektor, slik at vi kan sikre at flere som i dag ikke har nok penger, får muligheten til å kjøpe bolig.

Rødt gir oss aldri på pris, og vår viktigste sak er å sikre vanlige folk økte inntekter og lavere regninger under dagens priskrise. Derfor er det synd at Virik villeder om vår politikk.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).