Stygg bom av Vermes

Kraftprisen er selvsagt unormalt høy nå, men den er det av en god grunn, skriver forfatteren. Her fra Stovner i Oslo.
Kraftprisen er selvsagt unormalt høy nå, men den er det av en god grunn, skriver forfatteren. Her fra Stovner i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheters kommentator Thomas Vermes' utrettelige kamp for strøm til 12 øre per kWh er forbilledlig seig, men dessverre ikke særlig klok.

Stemmer: Bård Standal
Nestleder, Fornybar Norge

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Dette er et svar på Thomas Vermes' kommentar «Norske kraftpriser avgjøres av tyske politikere. Støre og Vedum sitter på hendene» som ble publisert på ABC Nyheter 14. januar).

Det finnes land som har forsøkt seg på noe liknende det Thomas Vermes vil ha. Venezuela har lenge brukt landets oljereserver til å gi befolkningen billig bensin. Iran det samme. Jeg tror vi skal være glade for at regjeringen ikke lar seg inspirere i kraftpolitikken av hverken Vermes eller den slags feilslåtte regimer og politikk.

Kraftprisen er selvsagt unormalt høy nå, men den er det av en god grunn. Det er først og fremst et tydelig signal om at vi har mindre kraft enn vi trenger. Vi trenger å bruke den kraften vi har mer effektivt, og vi trenger å bygge ut mer kraft. Både Statkraft og Å la derfor nettopp fram planer om å investere flere titalls milliarder kroner i mer fornybar kraft i Norge. Det hadde de ikke gjort med en strømpris på 12 øre, slik Vermes ville hatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er ellers godt gjort av kabelmotstander Vermes å harselere over at danskene tar en cutoff på norsk strøm når de selger den videre til England.

Vermes beskriver de norske mellomlandsforbindelsene («utenlandskablene») som en medalje uten forside. Det er de ikke. Det er tre ting som er bra med dem.

  • Kablene sørger for at vi ikke lar vannoverskuddet om våren og høsten flomme over demningene, eller lar uregulert elvekraft renne rett i havet, slik vi gjorde før. Nå tjener vi penger på det.
  • Vi tjener ikke bare penger på dem, de kablene har vært en nasjonal pengemaskin. Vi selger dyrt og kjøper billig. Tall for 2023 viser at i gjennomsnitt kostet importstrømmen drøyt 60 øre/kWh, mens vi eksporterte i snitt for rundt 86 øre/kWh. Den strømmen vi solgte var verd over 40 prosent mer enn den vi importerte.
  • Kablene sparer Norge for flere tusen vindturbiner i norsk natur. I et framtidig tørrår produserer Norge rundt 100 TWh. Avstanden fra et tørrår opp til dagens forbruk på om lag 150 TWh tilsvarer mellom 3 og 4000 nye vindturbiner.


Det er ellers godt gjort av kabelmotstander Vermes å harselere over danskenes inntekt på å formidle norsk strøm til England. Norge kunne selvsagt beholdt disse inntektene selv. Det gjør vi ikke, nettopp fordi regjeringen gjorde slik kabelmotstander Vermes ville, og sa nei til North Connect.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).

Rettlogg: I den første versjonen av dette debattinnlegget het det at regjeringen sa nei til en direktekabel fra Norge til England. Dette er rettet til«sanei til North Connect», som er det riktige. Rettelsen ble foretatt onsdag 24. januar 2023, klokken 16.10.