Kvittet seg med Anniken Huitfeldt til ingen nytte

Erna Solbergs pressekonferanse representerte en blytung blåmandag for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Anniken Huirfeldt gjær gode miner til slett spill i stortingssalen 18. oktober, to dager etter at han sparket henne ut av regjering.
Statsminister Jonas Gahr Støre og Anniken Huirfeldt gjær gode miner til slett spill i stortingssalen 18. oktober, to dager etter at han sparket henne ut av regjering. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi har fått vite om og får fortsatt løpende informasjon om Erna Solbergs sak om habilitet knyttet til ektemannens kjøp og salg av aksjer. Den har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak. Selv om Solbergs sak er langt mer omfattende, så har de prinsipielle likhetstrekk».

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre da han 16. oktober meddelte at utenriksminister Anniken Huitfeldt måtte gå. Mot sin vilje. Etter at Støre først hadde sagt at hun hadde hans tillit. Midt i inngangen til en ny storkrig.

Og i avslutningsfasen av Finnes-saken, med forestående konklusjon hos Økokrim på hvorvidt de ville starte etterforskning. Dessuten i oppløpet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités grilling av de inhabilitetsskandaliserte politikerne Anniken Huitfeldt , Ola Borten Moe , Tonje Brenna , Anette Trettebergstuen – og Erna Solberg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre ville ikke si det i klartekst, og også Huitfeldt har nektet å svare på direkte spørsmål. Men det hersker selvsagt ingen tvil: Jonas Gahr Støre ofret Anniken Huitfeldt for å kvitte seg med problemet med singlende glass; uten henne i regjering hadde han renere ark, og kunne kritisere Erna Solberg i hardere ordelag – ramme Høyre hardt med det, kanskje så hardt at det bidro til at Erna trakk seg.

Men så kom 3. november, og Økokrim var ferdig med sine undersøkelser. Konklusjon: De vil ikke etterforske Sindre Finnes for innsidehandel. Erna Solberg var off the hook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre ikke greide å kapitalisere ett prosentpoeng mens Finnes-saken var varm og i spill.

Og så kom Kontrollkomiteens grilling 7. november. Erna Solberg ble presset på punkter hun allerede hadde herdet. Hun svarte godt. Var like hel.

Så, i dag 13 november, møtte Erna Solberg og Høyre pressen for å meddele at det er et sterkt ønske fra partiet, ved sentralstyret, at hun skal fortsette som leder, og være statsministerkandidat i 2025. Det lytter Erna til. Hun er klar som et egg. Har kommet styrket ut av habilitetssaken, har lært. Alt det der. Slik blir det. Høyre har dessuten for lengst avlyst landsmøtet i 2024, så dette er slik det blir: Erna Solberg blir trolig statsminister igjen i 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stakkars Anniken Huitfeldt. En dyktig utenriksminister fra Arbeiderpartiet, kunnskapsrik og med høy tillit. Ofret til ingen nytte.

Stakkars Jonas Gahr Støre, som ikke greide å kapitalisere ett prosentpoeng mens Finnes-saken var varm og i spill, og som kvittet seg med en av sine beste statsråder, og nå sitter uten redskaper med et parti som har fastnet et sted under 20-tallet.

Forrige uke ble det kjent at tidligere leder i Oslo Arbeidersamfunn Fredrik Mellem hadde uttalt på et partilagsmøte at flere i partiet bare ventet på at Støre/Stenseng-æraen skal være over , slik at partiet kan ta fatt på restaureringsarbeidet. Stemningsbildet ble bekreftet overfor ABC Nyheter av tidligere nestleder i statsråd Thorbjørn Berntsen.

Nå brenner det kraftig under føttene til Jonas Gahr Støre. Men det spørs om han ikke har blitt for nummen i fotsålene til å merke det.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).