Erna Solberg blir statsminister i 2025

En presset men kampklar Erna Solberg fotografert i Høyres hus tidligere i høst.
En presset men kampklar Erna Solberg fotografert i Høyres hus tidligere i høst. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har tatt en av årtusenets viktigste politiske beslutninger.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 10 fredag ble det offentliggjort at Økokrim ikke starter etterforskning av aksjesaken til Sindre Finnes. Bakgrunnen er selvsagt en avveining av hvorvidt det er sterke nok mistanker om at det har blitt begått lovbrudd og i hvilken grad det i så tilfelle dreier seg om alvorlige lovbrudd. Men også samfunnets behov for å få klarhet i saken, prinsipielt og spesielt, har måttet veie inn. Det har også viktigheten av å vise at det ikke forskjell på kong Salomon og Jørgen hattemaker.

Erna Solbergs personlige popularitet er uten sidestykke i moderne norsk politikk. Etter at saken sprakk rundt valget i høst, har Høyre mistet oppslutning, men fortsatt holdt trygg avstand til Arbeiderpartiet. Fortsatt det soleklart største partiet i Norge. På fredagens partimåling fra Opinion, utført på vegne av Altinget og ABC Nyheter, går partiet frem 0,7 prosentpoeng til 26,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt med trusselen om en politietterforskning av partileder Solberg hengende som en murrende tordensky over partiet.

Stormen i høst har hun stått fremoverlent og standhaftig i, selv om det har innebåret tårer, halvsannheter, og den usympatiske og nokså nedrige øvelsen å kaste sin egen ektemann under bussen.

Nå skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gå gjennom saken, men Erna Solberg er ikke lenger i regjering, partiet Høyre er ikke lenger i regjering; det kan uansett ikke ende i mistillit.

Faren er i praksis over.

Erna har overlevd igjen.

Som hun gjorde da hun brøt sine egne coronaregler i forbindelse med 60-årsdagen sin på Geilo vinteren 2021. Som hun gjorde etter valgnederlaget den påfølgende høsten. Jern-Erna ruster ikke, hun brekker aldri. Stormen i høst har hun stått fremoverlent og standhaftig i, selv om det har innebåret tårer, halvsannheter, og den usympatiske og nokså nedrige øvelsen å kaste sin egen ektemann under bussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken har vært overdøvende. Nå kommer det til å bli langt stillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og om 22 måneder er det stortingsvalg igjen. Erna Solberg (64) vil være statsministerkandidat for Høyre. Hun kommer til å vinne valget, og bli Norges statsminister for sin tredje periode.

Det er ikke sikkert det er rettferdig. Men det kommer til å skje. Det har Økokrim bestemt.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).