Høyre haler ut tiden – og smerten

Høyres leder Erna Solberg og nestleder Henrik Asheim fotografert på pressemøtet før Høyres landsmøtet i mars i år. Et halvt år senere er partiet midt i en historisk krise.
Høyres leder Erna Solberg og nestleder Henrik Asheim fotografert på pressemøtet før Høyres landsmøtet i mars i år. Et halvt år senere er partiet midt i en historisk krise. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres strategi er å skylde alt på Sindre Finnes og håpe Økokrim vil bruke så lang tid som mulig på å konkludere at Erna Solberg ikke skal etterforskes. Alternativet er å røske av bandasjen og blø ut.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bakgrunnen for dette er først og fremst at Finnes har vært uærlig », sa Høyres nestleder Henrik Asheim i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

Formuleringen summerer opp halve strategien i den største krisen partiet har stått i moderne tid. Kommunikasjonsstrategien handler nemlig om én ting: Legge absolutt all skyld på Sindre Finnes for gjennom det å ta bort den skylden som ligger på Høyre-leder Erna Solberg. På den måten blir Erna uskyldig.

«... på et eller annet tidspunkt må en kunne stole på de personene en har rundt seg», mener Aasheim.

Denne kommunikasjonsstrategien er ikke dum.

Aksjehandelen til Ernas Solbergs ektemann, Sindre Finnes

  • Fredag formiddag fortalte Erna Solberg at hun har vært inhabil i flere saker som statsminister på grunn av Sindre Finnes' aksjehandler.
  • Finnes gjennomførte mer enn 3600 aksjehandler mens Solberg var statsminister.
  • Ektemannen handlet langt mer enn han underveis fortalte kona og Statsministerens kontor (SMK), sa Solberg under pressekonferansen.
  • Finnes har selv innrømmet at han ikke har vært ærlig om sine aksjekjøp overfor Solberg eller SMK.
  • Totalt har Finnes hatt cirka 1,8 millioner kroner i nettogevinst på aksjehandelen i perioden.
  • Søndag avviste Statsministerens kontor (SMK) en ordning som Solberg foreslo fredag, og at hvis hun blir statsminister igjen, så skal SMK sikres fullt innsyn i mannens kjøp og salg av aksjer.
  • Økokrim vil vurdere om det er grunnlag for videre etterforskning i saken.
  • Aksjekjøpene til Fines inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående habilitetssak.

Kilder: NTB, NRK, ABC Nyheter med flere

Den andre delen av krisehåndteringen handler om å hale ut tiden.

Høyre har nemlig bestemt seg for å avvente Økokrims avgjørelse om hvorvidt de skal etterforske Finnes-saken. I mellomtiden skal de ha full tillit til Erna Solberg som leder for partiet og statsministerkandidat til valget i 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en mye vanskeligere øvelse enn å skylde på Sindre.

Erna Solbergs posisjon vil svekkes etter som det blir slitasje på empatien og lojaliteten.

For det første har Økokrim varslet at det vil ta lang tid å konkludere.

«Vi tar sikte på å gjøre vurderingen ferdig i høst. Det vil som et minimum ta noen uker», sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til VG.

Det vi trolig ikke ta så lang tid, men høsten i Norge varer altså per definisjon ut november.

For det andre vil ikke Høyre forskuttere hvordan partiet vil håndtere mulige utfall av Økokrims arbeid. Det gjør at vi ikke bare står i en situasjon med usikkerheten det innebærer å vente på Økokrims avgjørelse. Vi må også leve med usikkerhet rundt hva Høyre vil gjøre med Økokrims avgjørelse når den kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør partiet om Økokrim bestemmer seg for å etterforske saken i sin fulle bredde, inkludert Erna Solbergs rolle? Hva gjør partiet om de velger å etterforske Sindre Finnes, men ikke kona? Om partiet fortsetter å ha tillit til Erna mens hun er under eventuell etterforskning, hva gjør de om etterforskningen ender med tiltale?

Artikkelen fortsetter under annonsen

En situasjon der Høyre stadig kjøper seg tid mens politiet jobber vil på et tidspunkt være umulig å stå i. Sannheten er i spill så lenge det ikke foreligger noen konklusjon. Erna Solbergs posisjon vil svekkes etter som det blir slitasje på empatien og lojaliteten.

Høyre og Erna Solberg kan gjøre dette langt og sørgelig, eller de kan gjøre det raskt og smertefullt.

Erna Solberg blir uansett ikke statsminister i Norge igjen med Sindre Finnes som ektemann.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).