Uutdannede Tonje Brenna er i godt selskap

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) må tåle kritikk for sin manglende utdanning. Men hun er ikke alene, og hvor kritisk er det egentlig, spør ABC Nyheters redaktør.
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) må tåle kritikk for sin manglende utdanning. Men hun er ikke alene, og hvor kritisk er det egentlig, spør ABC Nyheters redaktør. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken mot kunnskapsministeren er ikke bare historieløs. Den mangler også et helt vesentlig perspektiv, nemlig at politisk arbeid gir politisk kompetanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag legger den finske-norske VG-spaltisten Sanna Sarromaa seg flat etter å ha uttalt seg i overkant «spissformulert» om kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på podkasten Wolfgang Wee, som ble tatt opp for noen uker siden.

«Du er kunnskapsminister, og du har klart å fullføre videregående skole, og utover det er din eneste kvalifikasjon at du har overlevd Utøya», smalt det fra den ordmektige lektoren.

Referansen til Utøya er åpenbart langt over streken, og det er den Sarromaa nå beklager.

«Jeg snakket jo i fire timer i strekk, så man sier mye rart – selv om det selvsagt ikke er noen unnskyldning for å si dumme ting », skriver hun på Facebook, under en kritisk post fra Eivind Trædal, der også klippet fra podkasten ligger.

Hvorfor er dette en gjentagende kritikk mot akkurat Tonje Brenna?

«Unnskyld, unnskyld, unnskyld », gjentar hun overfor VG.

Beklagelsen er god. Likevel består grunnkritikken fra Sarromaa: Brenna mangler utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvor kritisk er det egentlig at kunnskapsministeren mangler høyere utdanning? Og hvorfor er det en gjentagende kritikk mot akkurat Tonje Brenna?

Sier unnskyld: Samfunnsdebattanten Sanna Sarromaa fra da hun gjerstet Skavlan på TV 2 i 2019. Foto: Pernilla Thelaus / NTB/Skavlan/TV 2
Sier unnskyld: Samfunnsdebattanten Sanna Sarromaa fra da hun gjerstet Skavlan på TV 2 i 2019. Foto: Pernilla Thelaus / NTB/Skavlan/TV 2

Hun er jo ikke den eneste statsråden i regjeringen Støre uten høyere utdanning. Både fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og olje og energiminister Terje Aasland (Ap) (fagutdannet energimontør) mangler det.

Men så er hun kunnskapsminister, da.

Heller ikke her er hun imidlertid unik. Verken Jon Lilletun (KrF), som ledet departementet fra 1997 til 2000 eller Øystein Djupedal (SV), som var kunnskapsminister fra 2005 til 2007 hadde høyere utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det hele tatt er norsk politisk historie proppfull av store personligheter, ruvende figurer, uten høyere utdannelse. Som Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli, Erling Norvik og Hanna Kvanmo for å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktør Per Koch i Forskningspoltikk har formulert det ganske godt:

«… en forskningsminister (som inngår i det kunnskapsministeren også er, red.anm) blir ikke utnevnt som universitetenes og høgskolenes tillitsvalgte. Han eller hun representerer en regjering valgt av folket. Han eller hun er samfunnets tillitsvalgte. Det er samfunnets interesser forskningsministeren skal forsvare».

Og, som han skriver: «Politikk er også en kompetanse».

Den kompetansen har Tonje Brenna.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).