Vestkantslavene

LO-leder Peggy Hessen Følsvik taler under LOs 35. ordinære kongress.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik taler under LOs 35. ordinære kongress. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO burde saksøke staten som i så mange år har tilrettelagt for moderne slaveri, saksøke alle familier som har benyttet seg av ordningen og kreve erstatning for de skadelidende – altså au pairene selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Heidi Nordby Lunde
Stortingsrepresentant, Høyre

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderne slaveri brukes ofte som et samlebegrep om grov utnyttelse av mennesker i sårbare situasjoner der ofrene ikke har mulighet til å komme seg unna, omfatter gjerne tvangsarbeid, gjeldsslaveri, menneskehandel og tvangsekteskap. Begrepet bringer frem assosiasjoner til grove overgrep, trusler og vold. For LO var det helt naturlig å bruke både begrepet «vestkantslaver» og «moderne slaveri» da de jublet over at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå forbyr au pair-ordningen i Norge.

Jeg skal innrømme at jeg aldri har hatt noen varme følelser for au pair-ordningen, og skal gi kritikerne rett i at det ikke alltid minner om gjensidig kulturutveksling på jevnbyrdig grunnlag. Men slaveri?

Det finnes riktignok eksempler på grov utnyttelse av au pairer, men ordningen i seg selv har vært regulert gjennom Europarådets avtale om au pairer fra 1969 og som er ment å regulere og beskytte unge europeere som flyttet på tvers av landegrenser. Norge sluttet seg tidlig til denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet er kulturutveksling, der au pairen skal opparbeide seg kunnskap om Norge gjennom oppholdet. Dette innebærer at au pairen bor hos og er en del av en vertsfamilie med god kjennskap til norsk språk og kultur for å få en bedre forståelse av Norge og det norske samfunnet, mot å gjøre oppgaver i hjemmet under oppholdet.

Dette mener altså LO og regjeringen at kvalifiserer til betegnelsen vestkantslaveri.
Heidi Nordby Lunde er fast kommentator for ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB
Heidi Nordby Lunde er fast kommentator for ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri ofte er kidnappet, lurt eller satt i en situasjon de ikke kommer seg ut av, reiser au pairer frivillig til Norge for å bo hos vertsfamilien sin. Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri bor under kummerlige forhold, skal vertsfamilien sørge for eget rom og fri frokost, lunsj og middag med familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri arbeider under helt uakseptable arbeidsforhold, er oppgavene til au pairer lettere husarbeid, som utelukker tyngre fysisk arbeid som grundig husvask, tungt gårdsarbeid, hagearbeid og rydding av garasje. Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri har uregulert arbeidstid, kan ikke oppgavene til au pairer i Norge overstige 6 timer per dag, maksimalt 30 timer i uken. Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri ofte har gjeld til menneskehandlere, skal vertsfamilien betale minst 5900 kroner før skatt i lønn/lommepenger per måned, betale forsikring som dekker hjemreise i tilfelle alvorlig sykdom, skade eller død. Au pairen har også krav på ordinær ferie og feriepenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri ofte ikke har råd til eller mulighet til å komme seg unna, plikter vertsfamilien å dekke au pairens nødvendige reisekostnader i forbindelse med hjemreise. Mens mennesker utsatt for moderne slaveri i resten av verden ofte ikke en gang kan snakke om fritid eller fritidsaktiviteter, plikter vertsfamilien både å betale for et godkjent norskkurs til au pairen til en verdi av minst 8850 kroner per år, dekke nødvendige reisekostnader for å delta på kurset, men også inkludere au pairen i familieaktiviteter. Og selvsagt skal vertsfamilien behandle au pairen godt og ikke krenke hans eller hennes verdighet. I motsetning til hva mennesker i resten av verden som er utsatt for moderne slaveri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette mener altså LO og regjeringen at kvalifiserer til betegnelsen vestkantslaveri. I så fall mener jeg LO burde gå lenger enn å bare juble over at ordningen blir forbudt. De burde saksøke staten som i så mange år har tilrettelagt for moderne slaveri, saksøke alle familier som har benyttet seg av ordningen og kreve erstatning for de skadelidende – altså au pairene selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Men hvorfor i all verden skal vi lytte til de det faktisk gjelder. De vet nok ikke sitt eget beste. I hvert fall vet venstresidas privilegerte hvite riddere bedre.

Problemet er at det virker ikke som at au pairene er helt på linje med verken regjeringen eller LO. 467 au pairer skrev i fjor et innlegg i Aftenposten der de ba om at ordningen ikke ble avviklet. De skrev at felles for de fleste av dem er at au pair-ordningen er en av få muligheter til å oppleve livet i et europeisk land: «Vi har ikke mulighet til å dra på backpacking eller jobbe frivillig mens vi opplever verden. For oss er au pair-ordningen en av få muligheter til kulturutveksling».

Selv kunne jeg backpacke rundt for egen regning etter å ha fått sluttpakke og solgt leilighet som 29-åring. Privilegert norsk ungdom i tusentalls drar årlig ut i verden enten gjennom oppsparte midler eller med støtte fra mamma og pappa. Det kan som regel ikke de som kommer som au pairene til Norge. De skriver at de fleste av dem kommer fra Filippinene, men også fra land som Brasil, Ukraina, Kenya, Tyskland, Spania og Colombia. De fleste er kvinner, men også menn, fra både velstående familier og enklere kår. Felles for dem er at au pair-ordningen er en av få muligheter til å oppleve livet i et europeisk land. De har ikke mulighet til å dra på backpacking eller jobbe frivillig mens de opplever verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvorfor i all verden skal vi lytte til de det faktisk gjelder. De vet nok ikke sitt eget beste. I hvert fall vet venstresidas privilegerte hvite riddere bedre. De skal beskytte unge mennesker som frivillig reiser til et annet land mot å bo hos en avtalt familie med fri kost og losji med forhåndsavtalte arbeidsoppgaver, mulighet til å lære norsk og ikke minst se hvordan en vellykket demokratisk, likestilt velferdsstat fungerer og kanskje bli en ambassadør for nettopp dette når de kommer hjem.

Folk på venstresida sier at de som ønsker hjelp i hjemmet, enten det er til husarbeid eller barnepass, må gjerne betale andre for å utføre arbeidet. Men det må skje innenfor rammene i arbeidslivet vi er enige om at skal være på plass, altså anstendig betaling og anstendige arbeidsforhold. Jeg er enig i dette, for heltidsarbeidende kokker, gartnere, dagmammaer, elektrikere og håndverkere, som leverer tjenester i hjemmet, jobber fullt og betaler for egen mat, lån, husleie, strøm, fritidsaktiviteter, reise og forsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som har behov for en dagmamma på heltid eller profesjonell kokk, har nok det allerede. At det er relativt velstående familier som benytter seg av ordningen er jo ikke så rart, da man må ha et ekstra rom av en anstendig størrelse, strøm for ekstra forbruk, tre måltider om dagen og seks tusen kroner i måneden i lommepenger, feriepenger, forsikring, norskkurs og reise hjem, i tillegg til deltakelse på familieaktiviteter, fra Tusenfryd til heiskort i skibakken. Det er fordi det ikke er moderne slaveri, men en ordning med anstendige forhold som gir unge fra litt mindre privilegerte steder av verden en mulighet til å reise hit. Den blir nå tatt fra dem. For deres eget beste. De får bli født i et rikt land der de kan få lån og stipend til å dra på utveksling eller der konfirmasjonspengene holder til å jobbe som frivillig i et eksotisk land som all annen privilegert ungdom.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).