Nå sier de det samme hver gang

Partisekretær Kjersti Stenseng, statsminister Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjærans «Vi tar det på største alvor»-mantra  er kommunikasjonsstrategisk gjennomsiktig, uproft og gammeldags, skriver ABC Nyheters redaktør David Stenerud.
Partisekretær Kjersti Stenseng, statsminister Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjærans «Vi tar det på største alvor»-mantra  er kommunikasjonsstrategisk gjennomsiktig, uproft og gammeldags, skriver ABC Nyheters redaktør David Stenerud. Foto: Javad Parsa / NTB

Det er fint med kommunikasjonsrådgivere, men noen burde fortelle Støre, Skjæran og Stenseng at de ikke trenger å gjøre alt de foreslår.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

«Jeg er ikke fornøyd med disse tallene og tar tilbakemeldingen fra velgerne på stort alvor », sa statsminister Jonas Gahr Støre til VG etter nok en elendig måling i februar.

«Denne tilbakemeldinga fra velgerne tas på største alvor », skrev Aps partisekretær Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse i forrige uke, etter en måling på katastrofale 15,5 prosent.

Denne uka kom tidenes dårligste VG-måling for Arbeiderpartiet, og nå var det nestleder Bjørnar Skjæran sin tur til å kommentere: «Denne tilbakemeldinga fra velgerne tar vi på største alvor».

Den er god.

Altså, stopp dere selv! for lett å parafrasere Tobias Santelmanns Exit-karakter Henrik Kranz.

Slutt!

Arbeiderpartiet er i historisk velgerkrise. Situasjonen er stabilt elendig. Nemesis Høyre er over dobbelt så store. Arbeiderpartifolk vil bytte ut hele ledelsen – eller i hvert fall Skjæran og Stenseng, og få inn tre nye. Det knyttes store forhåpninger til Tonje Brenna som ny nestleder. Hun får nok å jobbe med.

Når hun blir valgt i mai kan hun kanskje starte med å vise vei ved å si noe substansielt.

Noen ganger er det bedre å si noe som forholder seg til det folk faktisk lurer på.

«Vi tar det på største alvor»-mantraet til den nåværende ledertrioen er det diametralt motsatte. Det er dessuten kommunikasjonsstrategisk gjennomsiktig og uproft. Og gammeldags.

Det minner meg om da jeg jobbet i miljøbevegelsen på 90-tallet, og kommunikasjonsstrategien var at vi skulle si «vi har allerede funnet fire ganger mer olje enn vi noen gang kan forbruke, om vi skal unngå irreversibel skade» i alle sammenhenger. Om så vi ble spurt om hva vi hadde til frokost, skulle vi svare det, var beskjeden.

Det blir selvsagt for dumt.

For det er ikke alltid best å følge kommunikasjonsrådgivernes råd. Noen ganger er det bedre å si noe som forholder seg til det folk faktisk lurer på. Det folk lurer på med Arbeiderpartiet nå, er hva de har tenkt å gjøre med situasjonen de befinner seg i. Hva de tror de har gjort feil, og hvor de skal.

At de sier at de tar svake målinger på alvor betyr virkelig ingen verdens ting.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).