Tre avgjørende spørsmål om Emilie Enger Mehl og TikTok

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) svarer Stortinget om TikTok-bruken sin onsdag.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) svarer Stortinget om TikTok-bruken sin onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag formiddag svarer justisministeren Stortinget om sin TikTok-bruk. Noen snakker om mistillit. Andre nøyer seg med å fordømme hennes uforsiktighet. Her er tre spørsmål det er verdt å stille i TikTok-debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Veslemøy Hedvig Østrem
Sjefredaktør i Altinget

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Denne kommentaren ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Kan kinesiske myndigheter tappe hele regjeringens hemmelige kommunikasjon fordi Emilie Enger Mehl har hatt TikTok-appen installert på sin tjenestetelefon i noen uker?

Det er ikke bare i Norge TikTok og sikkerhet er et spørsmål som skaper engasjement. Den amerikanske kongressen har også i flere år stilt samme spørsmål, om data, sårbarhet, spionasje og kontroll – uten helt å få svar. Det i seg selv er et markant tegn på at det kinesiske teknologiselskapet som kan gå utenom ethvert GDPR-regelverk, har store problemer med sin troverdighet.

Det er gode grunner til å være skeptiske til selskaper som lar data tilflyte autoritære myndigheter når de finner det for godt å be om å få slikt utlevert. Det bør vi både stille kritiske spørsmål ved og skape lovverk og reguleringer for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i prinsippet kan enhver app dele data med tredjepart – og med myndigheter. Noen kan ha fått inntrykk av at Kina nærmest har tatt bolig i Emilie Enger Mehls telefon, følger hennes bevegelser, leser alle hennes mailer og avlytter alle henne samtaler. Slik er det ikke. Hun kan ha gjort seg sårbar, særlig i den rollen hun har, men det var hun allerede, uavhengig av hvilke apper hun har brukt.

Burde kanskje flere statsråder være på TikTok, slik at også den oppvoksende slekt forholder seg til politikk?

I en helt fersk rapport fra Georgia Institute of Technology om sikkerhetsspørsmålene rundt TikTok, konkluderer forskerne med at TikTok drives av kommersielle interesser, ikke av politiske – i hvert fall når det er snakk om brukere som ikke befinner seg i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

«Data samlet inn av TikTok kan bare ha verdi i etterretning hvis det kommer fra brukere som er nær forbundet med funksjoner eller personer som har nasjonal sikkerhetsinteresse og som bruker appen på en måte som deler sensitiv informasjon. Denne risikoen gjelder all bruk av sosiale medier apper, ikke bare TikTok», skriver forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sier også at det allerede finnes så mye data tilgjengelig der ute, at hvis kinesiske myndigheter har behov for å finne ut noe om personer de har under oppsikt, er det bare å forsyne seg.

Er det verre at Emilie Enger Mehl er uforsiktig med apper, enn at Erna Solberg som statsminster – eller andre statsråder og stortingspolitikere har vært det?

I iveren etter å nå ut til nye velgergrupper tar politikere i bruk nye sosiale medier. Er du under 30 år, foregår mye av den daglige kommunikasjonen på Snapchat. Er du under 20 år er TikTok daglig i bruk. Ifølge Kantars medieanalyse for 2023 er 71 prosent av 12–17-åringer i Norge daglig på TikTok. Like stor andel av denne aldersgruppen opplyser at sosiale medier er deres viktigste kilde til nyheter. Strenge reguleringer og forbud på sosiale medier som TikTok, ville innebære store begrensninger på yngre menneskers mulighet til å kommunisere og diskutere – over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et større problem at politikken henger bakpå

Så det er mulig å snu spørsmålet på hodet: Burde kanskje flere statsråder være på TikTok, slik at også den oppvoksende slekt forholder seg til politikk?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som kanskje er et større problem, er at politikken henger bakpå. Teknologien og digitaliseringen ligger mange år foran lovgiverne og regulatorene. Det skaper usikkerhet, og det gir også myndigheter og selskaper med dårlige hensikter, mange nye muligheter.

Allerede i 2020 skrev Roar Thon om TikTok. Han er fagdirektør for sikkerhetskultur hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), og rådgir myndigheter og regjering i disse spørsmålene. Hans innlegg handlet om jakten på «de farlige appene» vi tar i bruk. Da var akkurat TikTok blitt en «farlig» app på grunn av sine kinesiske eiere – mens det året før var FaceApp som var på agendaen, og to år før der igjen var Strava.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier mye av det samme som forskerne ved Georgia, at all deling av data medfører en risiko, og at ensidig fokus rettet mot kun den ene tjenesten «fører til sikkerhetsmessig blindhet».

Jeg vet ikke hvilke råd Emilie Enger Mehl har fått av departementet, SMK, NSM eller andre da hun spurte om det var innafor med TikTok. Men høyst sannsynlig har hun fått råd om å være fornuftig. Skru av lokasjonsdata, legg telefonen igjen når du skal inn i møter, ikke legg til venner med falske kontoer – og ikke klikk på ukjente lenker.

Den enkelte appen er ikke problemet, sier Thon, men den store mengden av data som samles inn uten at vi forstår rekkevidden av det.

Har Stortinget blitt ført bak lyset?

Kritikken mot Emilie Enger Mehl følger to spor: De som er opprørt over at TikTok har vært installert på tjenestelefonen hennes, og de som mener Stortinget er ført bak lyset. Og det siste poenget er det viktigste når hun på onsdag må svare på spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en statsråd skal alltid snakke sant og gi informasjon når Stortinget ber om det. Enger Mehl har vært ullen om sin TikTok-bruk i mange måneder. Kanskje hun har blitt rådet til å være ullen – helt til sikkerhetsmyndighetene har fått sjekket ut hvor brukerdataene hennes har tatt veien. Men det kan også hende hun har vært ullen fordi hun har trodd at dette maset ville gå over. Da har hun en dårligere sak enn om det første er tilfelle.

Svarer hun greit på det første spørsmålet, er dette en storm i et vannglass.

Det betyr ikke at vi skal være naive i møte med autoritære regimer, brukerdata og deling av dem. For det er et stort problem at data kontrolleres, misbrukes og manipuleres – og at vi ikke helt forstår hvordan og av hvem. Og det er en stor politisk utfordring at regulerende myndigheter fortsatt henger bakpå.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).