Urent Mehl i posen:Hvis justisministeren må gå, er det ikke på grunn av TikTok på mobilen

Emilie Enger Mehl risikerer å bli kastet som statsråd, fordi hun ikke bare sa det som det var, skriver ABC Nyheters redaktør.
Emilie Enger Mehl risikerer å bli kastet som statsråd, fordi hun ikke bare sa det som det var, skriver ABC Nyheters redaktør. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg har rett, justisministeren forsøkte å føre Stortinget bak lyset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag medga Emilie Enger Mehl (Sp) at hun hadde den kinesiske sosiale medier-appen TikTok på tjenestemobilen sin i en måneds tid mens hun var justisminister.

Innrømmelsen kommer etter et lengre «ingen kommentar»-løp overfor Stortinget og mediene. Ingen er overrasket. Det var få som tolket uviljen mot å svare på spørsmålet som annet enn et ja.

Når hun nå endelig legger kortene på bordet blir det tydelig hvor hjelpeløst svakt kommunikasjonsløpet har vært. Rådet hun har fulgt om ikke å svare, med henvisning til at hun er «bevisst på at all informasjon kan misbrukes», bærer ikke egentlig mening – og det er nettopp det forhold at hun har nektet å svare, som rammer henne aller hardest nå.

Det er jo ikke akkurat som at hun har blitt forelska og tatt med telefonen til Iran uten å si fra til noen, heller.

For som Erna Solberg formulerer det overfor NRK:

«Det er dumt at en justisminister, med ansvar for sikkerhetsloven, har installert TikTok på tjenestetelefonen. Alle kan gjøre feil, men den feilen hun har gjort i tillegg er å forsøke å føre stortinget bak lyset».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emilie Enger Mehl er ny på det aller øverste nivået i norsk politikk. Hun er bare 29 år. Hun hadde kommet helt greit unna med å gjøre den åpenbare feilen det er å installere TikTok på tjenestetelefon, ugradert eller ikke. Det var ordentlig «dumt», men det er jo ikke akkurat som at hun har blitt forelska og tatt med telefonen til Iran uten å si fra til noen, heller.

Nå sitter hun likevel i saksa. Det er umulig å spå utfallet i saker som dette, men stopper ikke ballen å rulle, risikerer Mehl å bli kastet som statsråd. Fordi hun ikke bare sa det som det var. Det må føles forferdelig utgjort og bittert. Må hun gå, er det noen rådgivere som bør gå i seg selv.

Jeg håper hun får sitte. Det er tydelig at statsminister Jonas Gahr Støre også håper det.

For det er ikke tett av stjerner i Støres kabinett. Emilie Enger Mehl er en av dem som skinner sterkest på den glisne himmelen over regjeringskvartalet.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).