Dette er tegnene på at gamle foreldre er underernært

Det er grunn til å regne med at omfanget av underernæring er stort også blant hjemmeboende eldre generelt, skriver forfatteren.
Det er grunn til å regne med at omfanget av underernæring er stort også blant hjemmeboende eldre generelt, skriver forfatteren. Foto: Du Visu / NTB / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årvåkenhet hos nære pårørende er en nøkkelfaktor for å hindre at gamle foreldre og besteforeldre blir syke av uønsket vekttap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Anne Cathrine Torbergsen
Klinisk ernæringsfysiolog og medisinsk fagsjef i Nutricia Norge

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underernæring er så utbedt blant skrøpelige eldre at det kan kalles en folkesykdom. De som rammes er ofte ikke selv klar over at det er fare på ferde.

I fjor la Helsedirektoratet frem nye anslag for hvor mange pasienter som er underernært eller står i fare for å bli det. Blant eldre i sykehjem eller i behandling i regi av hjemmetjenesten antas det nå at dette gjelder nærmere to av fem.

Det er grunn til å regne med at omfanget er stort også blant hjemmeboende eldre generelt. Det er viktig at pårørende følger godt med, oppfordrer til jevnlig veiing, og ser etter tegn på at ens kjære er i risikosonen.

De typiske faretegnene

Slike tegn kan ifølge Nutricia være at klær, klokker og smykker plutselig virker for store, at eldre som bor hjemme har nesten tomt kjøleskap og mangler appetitt, eller at det er oppstått en uforklarlig avrsjon mot mat man likte tidligere som fører til at mat hoper seg opp i kjøleskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser også ofte sammenfall mellom depresjoner og underernæring, og mellom liggesår og underernæring eller andre traumer som hoftebrudd og underernæring.

Bevissthet rundt endringer i livssituasjon kan også hjelpe pårørende til å bli klar over at foreldre eller besteforeldre er kommet i risikogruppen, slik at det raskt kan følges opp med forebyggende tiltak.

Det er en utbredt misforståelse at det er naturlig å spise mindre og gå ned i vekt når man blir eldre. Det stemmer ikke.

Sykelig underernæring ses for eksempel ofte i etterkant av at man blir enke eller enkemann, eller at bevegelsesfriheten innskrenkes, for eksempel etter å ha mistet sertifikatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre risikofaktorer kan være at nærbutikken legges ned, at man generelt blir mer isolert, at man må begynne med gebiss eller tannprotese, eller må bruke mange ulike medisiner samtidig.

En utbredt misforståelse

Det er en utbredt misforståelse at det er naturlig å spise mindre og gå ned i vekt når man blir eldre. Det stemmer ikke. Utilsiktet vekttap gir tap av muskelmasse og svekket helse. Det øker også risikoen for alvorlig sykdom, innleggelser og pleiebehov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mitt råd er å komme raskt i gang med ernæringsbehandling når eldre taper vekt og styrke.

Det beste er om tilrettelegging og hjelp i forbindelse med mat og måltider kan få appetitten tilbake. Neste skritt vil være å bruke næringsdrikker, som i mange tilfeller kan fås på blå resept etter en vurdering hos fastlegen.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).