Arbeiderpartiet i stabilt sideleie

Ap-kaptein Jonas Gahr Støre og styrmann Bjørnar Skjærans skip er synkende, mener ABC Nyheters kommentator.
Ap-kaptein Jonas Gahr Støre og styrmann Bjørnar Skjærans skip er synkende, mener ABC Nyheters kommentator. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Etterkrigstidens dominerende styringsparti har stabilisert seg på en oppslutning på drøyt halvparten av Høyre. Likevel lar lederdiskusjonen vente på seg.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det blir for enkelt å skylde på «Årets trondhjemmer». Det blir feil å peke på noen internasjonal eller europeisk høyrebølge, den fins ikke. Det blir altfor tidlig å skylde på regjeringsslitasje. Det blir bakvendt å skylde på Putin og Russland og den rikholdige beholdningen av priskriser.

Så hvem og hva har skylden for at Arbeiderpartiet har falt som en sekk og nå ligger i stabilt sideleie på veiskulderen? Og hvorfor gidder ingen å plukke opp den avfeldige herren og få ham på beina igjen og i bevegelse?

Halve Høyre

For på Opinions måling for februar, utført på vegne av Altinget og ABC Nyheter , befester Arbeiderpartiet sin posisjon som tidligere storhet med funksjonssvikt. Partiet opplevde en svak opptur på januarmålingen, opp 0,3 prosent til 17,7. Nå er de nede på 17.4 igjen.

Det er bare litt over halvparten av Høyres oppslutning på 31,9. Om denne målingen skulle bli valgresultatet ved neste stortingsvalg ville Arbeiderpartiet fått fattige 35 mandater, mens nemesis Høyre ville fått 60.

Vi er vitne til en kaptein og et mannskap som gjør ingenting når skuta er på vei ned. Forstemmende og tragisk.

Dette gjør vondt for Arbeiderpartiet. Det gjør vondt for sosialdemokratiske velgere. Kommentatorer og enkelte lokalpolitikere har ropt på en erstatter for statsminister Jonas Gahr Støre i partilederstolen. Men det er intet opprør, ikke noe som ligner et partikrav om utskifting av ledelsen. Støre sitter fortsatt trygt.

Men hvor lenge kan han det?

Klippefast tro på et mirakel?

Arbeiderpartiet har ligget jevnt under 20 prosent på målingene siden september. Det begynner å ligne en virkelighet. Vi begynner å venne oss til et nytt partipolitisk kart i Norge.

Det er uforståelig at de tåler tanken. At de orker.

Hvorfor gjør ikke partiet noe? Er det resignasjon? Eller er det en klippefast tro på et mirakel? At Vestkant-Jonas kan løfte partiet tilbake til nye høyder igjen.

Det kan han ikke. Vi er vitne til en kaptein og et mannskap som gjør ingenting når skuta er på vei ned. Forstemmende og tragisk.

To kvinner

Partiet har dårlig tid, og må se på alternativene nå.

Disse finnes ikke finnes ikke i partiledertrioen; hverken «Ukjente» Bjørnar eller halvkjente Kjersti har noe å bidra med. Det er selvsagt bare å glemme trondhjemmeren, partiet tåler ikke mer splittelse.

Men Tonje Brenna fins. Og Hadia Tajik er på full fart oppover igjen.

De er unge, de er dyktige, og Arbeiderpartiet har ikke hatt en kvinnelig leder på over 30 år.

De trengs.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).