EØS-bølger i julenissebyen

Skal private trenings- og yogasentre begrense hva en kommune kan tillate seg å etablere av tilbud? Kommentator Thomas Vermes skriver om et tema for en rettssak som gikk i tingretten like før jul.
Skal private trenings- og yogasentre begrense hva en kommune kan tillate seg å etablere av tilbud? Kommentator Thomas Vermes skriver om et tema for en rettssak som gikk i tingretten like før jul. Foto: NTB / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kommunalt treningssenter i Drøbak kan bli offer for private treningssentre. De bruker EØS-avtalen som våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Thomas Vermes
Politisk kommentator

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julenissebyen Drøbak går inn i et nye året med en mulig dom hengende over hodet:

Skal private trenings- og yogasentre begrense hva en kommune kan tillate seg å etablere av tilbud? Det er tema for en rettssak som gikk i tingretten like før jul. Treningskjeden Evo og to lokale virksomheter har reist sak mot Frogn kommune, som i sin par år gamle svømmehall Bølgen også har etablert et treningssenter.

Klagerne mener at de blir rammet i sitt lokale marked av det kommunale treningssenteret som nyter godt av kommunale tilskudd og andre fordeler, som dekker underskudd. Det kalles statsstøtte etter EUs lovverk, og kan være i strid med EØS-avtalen.

Saksøkerne mener at Frogn kommune har overtrådt EØS-avtalens iverksettelsesforbud, det vil si å ha satt i gang uten å ha innhentet forhåndstillatelse fra Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinner de fram med sine krav, blir det dramatisk for investeringene kommunen har gjort i treningssenteret. Én ting er at de krever erstatning. Verre er det at de vil ha Follo og Nordre Østfold tingrett til å forby utbetaling av de nødvendige tilskuddene for 2021 som kommunestyret har vedtatt. Med andre ord å forhindre treningssenteret å betale sine utgifter.

Det var i februar 2022 at kommunestyret vedtok å betale drøyt 10 millioner til dekning av utgiftene til treningssenteret for 2021 og 2022. Pengene er ennå ikke utbetalt i påvente av at ESA får sett på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fritt fram for de private

Det er forståelig at saksøkerne ikke ønsker å konkurrere mot kommunale aktører som får sitt underskudd dekket, og kan ha fordeler av kryss-subsidiering (overføring av penger fra en ikke-kommersiell del til den kommersielle delen) og bruk av felles arealer og tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én sak er at kommunen benekter at det skjer. Samtidig: Skal ikke norske kommuner ha spillerom for å tilby befolkningen rimelige tilbud for helse og velferd? Ja, kall det subsidiering hvis de folkevalgte vil prioritere det.

Dagligvarekjedene setter opp butikker klint innpå hverandre. Offentlige velferdstilbud, derimot.

I dette spørsmålet lever det private næringslivet i en annen verden. De kan kryss-subsidiere internt og behøver ikke å innhente tillatelse fra EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA for å etablere seg.

I dette tilfellet påberoper saksøkerne seg at det ikke var marked for å komme med et nytt treningssenter i byen. Altså at treningssenteret i Bølgen nødvendigvis vil være avhengig av offentlig støtte, samtidig som det konkurrer på markedet.

Det står i kontrast til hva private aktører kan tillate seg. Ett eksempel finner vi 2,5 mil nord for Drøbak.

I nabokommunen Nesodden investerte restauratøren Dag Tjersland i et kvalitetsbakeri i tilknytning til sin restaurant ved en av Norges mest trafikkerte ferjekaier, Nesoddtangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2022 etablerte så Fehmab-konsernet med nesten 130 millioner i omsetning, en filial av sitt billig-bakeri Backstube i ferjeterminalen 70 meter unna. To bakerier på så kort avstand i et lite bebygd område, går ikke. Tjersland måtte nedlegge sitt bakeri. Her var det ikke snakk om noe iverksettelsestillatelse fra ESA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser det også i dagligvarebransjen. Kjedene setter opp butikker klint innpå hverandre. Offentlige velferdstilbud, derimot...

Spennende dager – for oss

I rettsaken hadde Frogn kommune hyret inn litt av en våpendrager, advokat Per Andreas Bjørgan. Han har ti år bak seg som ansatt i EØS-vaktbikkja ESA, de siste årene som direktør nettopp for konkurranse og statsstøtte.

Bjørgan avviser i sitt sluttinnlegg at treningssenteret har fått noen «fordel» i støttereglenes forstand, verken i form opprinnelig investering, husleie, lån, regnskapsmessig skille eller annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han erkjenner likevel at kommunens vedtak om å dekke treningssenterets driftsunderskudd i 2021 og 2022 i utgangspunktet er å anse som en støttetildeling. Men påpeker han, et vilkår for at tildelingene skal vurderes opp mot EØS-avtalen, er at de er egnet til å påvirke samhandelen mellom land i EØS.

«Det er en virksomhet med begrenset omsetning og det har få eller ingen abonnenter bosatt i andre EØS-stater. Det er heller ikke ført bevis for at potensiell innvirkning på grenseoverskridende investeringer har vært mer enn i høyden marginal», konkluderer Bjørgan.

Eller som Stein Reegård, LOs tidligere sjeføkonom og medlem av det såkalte Hjelmeng-utvalget sa det: EØS-avtalen regulerer ikke forholdet mellom offentlig tjenesteyting og privat tjenesteyting innad i et land. «Statsstøtte-paragrafen» i EØS-avtalen ble innført for å forhindre subsidiekonkurranse mellom medlemslandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir spennende dager for Frogn kommune og for saksøkerne fram til dommen faller. Og for alle landets kommuner. Hvor restriktive må de være med å gi innbyggerne gode tilbud?

Thomas Vermes skriver i ABC Nyheter på søndager. Les flere av hans kommentarer her.

( Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).