Juksemaker, pipelort, tar igjen og gir bort

SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, kritiserer regjeringen for ikke å ha kontroll med helseforetakenes prioriteringer. Hun mener regjeringen gir penger med den ene hånda, og lar foretakene bruke dem til noe annet.
SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, kritiserer regjeringen for ikke å ha kontroll med helseforetakenes prioriteringer. Hun mener regjeringen gir penger med den ene hånda, og lar foretakene bruke dem til noe annet. Foto: Ole Berg-Rusten

Politikerne har ingenting de skulle sagt om styring av sykehusene. Og når sykehusene får bestemme, kommer myke ting som pyskisk helse og fødselsomsorg nederst på prioriteringslista.

Stemmer: Marian Hussein
Stortingsrepresentant (SV)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Mens helseministeren stod i media og skrøt av 150 millioner til psykisk helse i sykehusene, planla sykehusene i Oslo et kutt på 200 millioner til, ja nettopp, psykisk helse.

Tydeligere kunne det ikke vært vist: Politikerne har ingenting de skulle sagt om styring av sykehusene. Og når sykehusene får bestemme, kommer myke ting som pyskisk helse og fødselsomsorg nederst på prioriteringslista.

Slik kan vi jo ikke ha det. Regjeringa gir med den ene hånda, og lar foretaket ta med den andre.

Ja, du leste riktig. Sykehusene er blitt omdøpt til foretak. Og foretak er designet for å tjene penger, ikke for å forvalte et ansvar. Derfor er det helt logiske valg styret i helseforetaket gjør nå det legger ned psykiatriplasser og kutter i fødeavdelinger – de er ikke lønnsomme! For i det unødvendig kompliserte poengsystemet som foretakene er underlagt, er det andre ting som lønner seg mer.

Regjeringa gir med den ene hånda, og lar foretaket ta med den andre.

Visste du for eksempel at en bukoperasjon er mer lønnsom enn et keisersnitt? At fødeavdelingene taper på normale fødsler? Eller at psykiatriske pasienter er rene tapsprosjekter?

Demokratisk kontroll?

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

I disse dager kan vi lese hvordan helseforetakene fra nord til sør planlegger kutt i fødselsomsorgen. Vi har sett opprøret for å beholde et forsvarlig fødetilbud i Alta, Helgeland, på Nordmøre og i Oslo.

Åtte år med Solberg-regjeringen ga oss Bunadsgeriljaen og et barselopprør. Norske kvinner finner seg ikke lenger i å være salderingspost i helseforetakenes budsjetter.

De har stemt fram et flertall i Stortinget for å styrke vårt offentlig helsevesen. Nå står vi i en skjebnetid for å redde vårt felles helsevesen, hvis ikke kommer sentraliseringen og fremveksten av private fødetilbud til å vokse fram.

Absurd situasjon

Helseforetaksmodellen er et barn av Arbeiderpartiet, som har blitt voksent under høyresiden. Mens Sosialistisk Venstreparti har protestert siden innføringen av modellen (sykehus er da ingen kiosk!), ser vi at stadig flere nå får øynene opp for det absurde i situasjonen.

Ikke minst bør helseministeren se det selv, der hun blir undergravet av helsedirektører som er mer lojale mot modellen og de økonomiske insentivene som ligger der, enn direkte pålegg fra helseministeren.

Helseforetaksmodellen er et barn av Arbeiderpartiet, som har blitt voksent under høyresiden.

For hva godt gjør vel et pålegg fra ministeren, når det lønner seg å kutte i tilbudet? Hva betyr vel en prioritering i statsbudsjettet når poengene regnes ut på en annen måte?

Ikke underlagt demokratisk styring

«Juksemaker, pipelort, tar igjen og gir bort», heter det i en barneregle. Statsråd Ingvild Kjerkol må enten bekrefte at det er regjeringens bevisste politikk å gi med den ene hånda for så med den andre, og la helseforetakene inndra og bruke pengene til noe annet.

Eller så må hun innrømme for både seg selv og oss andre at helseforetakene reelt sett ikke er underlagt demokratisk styring.

Hvis konklusjonen er det siste, er det på tide å avvikle foretaksmodellen og gjeninnføre politisk styring av helsevesenet.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).