Ønsker Sigbjørn Gjelsvik færre i politikken?

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har vært i hardt vær de siste ukene.
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har vært i hardt vær de siste ukene. Foto: Lise Åserud / NTB

Kommunal- og distriktsminister har deltatt aktivt i en hatgruppe på Facebook. Slike grupper skader demokratiet, og akkurat nå er Senterpartiet selv fort en av de som lider hardest.

Stemmer: Torkil Vederhus
Partisekretær, Miljøpartiet De Grønne

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter samarbeider med).

Sigbjørn Gjelsvik har deltatt aktivt i en hatgruppe på Facebook. Slike grupper skader demokratiet, og akkurat nå er Senterpartiet selv fort en av dem som lider hardest.

DN avslørte nylig at kommunal- og moderniseringsminister Sigbjørn Gjelsvik har bidratt med 15 innlegg og årelangt medlemskap i «NEI til EU-EØS-Schengen-ACER. JA: Grensekontroll, Sjølvråderett, Suverenitet». Gruppen beskriver seg selv som en gruppe som også handler om såkalt klimahysteri, 5G og stråling. I praksis har gruppen mest av alt ett tema: hat og konspirasjonsteorier.

Og gruppen er ikke unik. Da regjeringen i 2015 innførte flyseteavgift, så vi dette skje: Venstre og Trine Skei Grande fikk en stor Facebook-gruppe imot seg, fylt til randen av hat. Frp-ere spilte da opp konflikten og gruppen som trakasserte Grande grovt. Venstre og Vårt Land avslørte senere at gruppen ble tatt over av folk som holdt til i Baltikum og som kjørte videre med spredning av falske nyheter i stort monn.

Hets mot Lan Marie Berg

For MDGs del fikk vi kjenne dette da Jarle Aabø, med uklar finansiering, brukte mye tid på å mobilisere mot Oslo MDG generelt og Lan Marie Ngyen Berg spesielt. Avtrykket finnes fortsatt mange steder rundt omkring i landet. Når MDG nesten doblet seg, både i Oslo og nasjonalt, døde gruppa. Det finnes fortsatt grupper som eksplisitt er laget for å hate MDG. Det merker våre lokalpolitikere. Saker som tas godt imot lokalt i Finnmark kan plutselig få mange ufine reaksjoner og tilbakemeldinger fra folk som bor på Østlandet. Og vice versa.

Mange vanlige folk er medlemmer, selv om det er uvanlige folk som hater og sprer gørr.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Den siste tiden har Arbeiderpartiet og Senterpartiet vært mest i søkelyset og utsatt for voksende hatgrupper. Du skal ikke lete lenge før du ser regjeringsmedlemmer bli kalt landsforrædere. Gamle konspirasjonsteorier om Arbeiderpartipolitikere kommer fram i, som i gruppen Gjelsvik bidro i. Det er neppe hyggelig lokalt heller. Mange Sp-politikere teller nok nå på knappene, i en kritisk fase hvor folk skal bestemme seg for om de vil stille på liste for fire nye år. Hadde jeg vært Gjelsvik, hadde jeg nå startet med å beklage til sine egne for å ha bidratt i en slik gruppe.

Disse hatgruppene Facebook legger opp til, er en av de største grunnene til at folk kan kvie seg til å gå inn i politikken. For de er synlige, og ekte folk leser også hatet, selv om andelen som faktisk lager trusler og hat er veldig liten.

Et tema jeg ofte løfter

I samtaler med politiet og med andre partisekretærer er dette et av temaene jeg oftest løfter: Vi kan ikke akseptere at grupper fylt til randen av hatefulle ytringer får makt over debatten. Politikken er ikke et forferdelig sted å være. Men mange kviser seg til å delta når de ser slike grupper, som er synlige. Mange vanlige folk er medlemmer, selv om det er uvanlige folk som hater og sprer gørr.

At kommunal- og moderniseringsministeren bidrar og gir legitimitet til en slik gruppe, skader demokratiet vårt. Her må Sigbjørn Gjelsvik ta ansvar og beklage. Og beklagelsen må først og fremst sendes til alle lokalpolitiske helter som får en litt kjipere hverdag av facebookgrupper som dette.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).