Selvsagt skal vi ikke ta fra Märtha Louise prinsessetittelen

ABC Nyheters David Stenerud mener to grep må tas i prosessen med å bestemme hvordan Märtha Louises rolle skal være fremover. Å frata henne prinsessetittelen er ikke et av dem.
ABC Nyheters David Stenerud mener to grep må tas i prosessen med å bestemme hvordan Märtha Louises rolle skal være fremover. Å frata henne prinsessetittelen er ikke et av dem. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får holde at hun fratas sine kongelige plikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ok, kongehuset sliter litt nå, og det er på grunn av Märtha Louise (51) og forloveden Durek Verrett (47). Ekspertene er så enige at dèt må det være greit å fastslå.

I en spørreundersøkelse gjennomført av InFact for Dagbladet svarer 67 prosent at de ønsker å beholde det norske monarkiet.

Da det samme spørsmålet ble stilt for fem år siden, den gang vegne av NRK, var støtten på 81 prosent.

Dette er en dramatisk nedgang.

Dagbladet kan også rapportere at mer enn hver sjette nordmann mener Märtha Louise og Durek Verretts kommersielle aktiviteter svekker kongehusets troverdighet.

I en undersøkelse gjort av Norstat for NRK for tre uker siden svarer et flertall nordmenn at de vil at Märtha Louise skal slutte å påta seg «offisielle oppgaver for kongehuset». 17 prosent svarer at deres syn på kongehuset har utviklet seg negativt det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvakksalveri og sjarlatanvirksomhet

Prinsesse Märtha Louise er ikke en del av kongehuset. Men hun er en del av kongefamilien, og hun representerer ved anledninger kongehuset.

Det siste er problematisk, all den tid hun samtidig er forlovet med en selvutnevnt sjaman hvis yrkesutøvelse de fleste av oss oppfatter som rent kvakksalveri og sjarlatanvirksomhet.

Du kan ikke representere kongehuset, en av de aller viktigste samlende faktorene i dette landet, og samtidig stille deg bak ytterst splittende virkelighetssyn, med dypt problematiske forlengelser, som at barn med kreft er syke fordi de ønsker det selv. Det bare går ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må anvende noe menneskelighet oppi dette.

Du kan ikke med troverdighet representere stødighet, trygghet og bestandighet – slik kongehuset skal, og må for å opprettholde sin legitimitet i folket – og samtidig være med på at en medaljong som selges av sjamanforloveden for 2000 kroner stykket, skal kurerer sykdom. At Durek Verrett i tillegg beskylder nordmenn flest for rasisme, og fører motstanden mot ham selv som bevis, gjør ikke saken lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To grep

Kongehuset har et problem, det heter Durek Verrett og det er forlovelsen med prinsesse Märtha Louise som gjør ham til et problem. Det er diagnosen.

Så hva er behandlingen?

To ting synes åpenbart:

  1. Märtha og Durek må få et absolutt forbud mot å bruke hennes prinsessetittel i kommersielle øyemed. Hun får ta forretningsnavnet Märtha Louise i bruk i slike sammenhenger.
  2. Märtha Louise må fritas fra alle – samtlige – kongelige representasjonsoppgaver.


Så må vi anvende noe menneskelighet oppi dette.

At Durek Verrett som offentlig person er fullstendig uspiselig, betyr på ingen måte at han er det også som familiemann, stefar, kjæreste, venn.

På Facebook fremmes det påstander om at Durek Verrett er manipulativ, at han ikke er bra for Märtha, at hun er et offer, og at Behn-barna ikke ønsker ham i livene sine.

Det er ingenting som tyder på noe av dette. Tvert imot. Maud Angelica takket ham til og med denne uka for støtte og for at han er der for dem. De virker å like amerikaneren godt.

Tirsdag sa kronprins Haakon følgende til TV 2 om prosessen kongehuset nå er midt oppe i, med å vurdere rollen til Märtha Louise fremover – han kalte det «et vanskelig tema»:

«På den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og Durek Verrett har jeg blitt kjent med og synes det er hyggelig å være sammen med ham, jeg har vært sammen med ham i mange anledninger. Og jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i vår familie».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Samtidig føler jeg et veldig ansvar for institusjonen, og jeg – og vi – har selvfølgelig lagt merke til at noe av det som er blitt sagt og gjort, har skapt en del diskusjon og vært kontroversielt».

Dette er det kongefamilien står i.

At Durek Verrett som offentlig person er fullstendig uspiselig, betyr på ingen måte at han er det også som familiemann, stefar, kjæreste, venn. Påstandene om det motsatte gir ikke grunnlag for det de som fremsetter dem gjerne bruker det som oppspill til; nemlig at kong Harald må frata Märtha Louise prinsessetittelen.

Selvsagt skal han ikke det.

Infame vitser

Märtha – som om likestillingen hadde kommet så langt som den burde i 1971, selv skulle vært den som arvet tronen – har allerede måttet si fra seg både apanasjen og tiltaleformen Hennes kongelige høyhet.

Dette var det gode argumenter for, men prinsessetittelen er noe annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dama heter prinsesse Märtha Louise. Det er navnet hennes. Hun er selvsagt ikke annerledes skapt enn at navnet også for henne er sterkt knyttet til identiteten. Og som hun selv har formulert det : «Jeg har ikke noe etternavn».

Forslag blant de hissigste i sosiale medier, som å bruke Märtha som fornavn og Louise som etternavn, eller å – nesten som en straff – gi henne det vanligste etternavnet i Norge, slik at hun ble Märtha Louise Hansen, er, i fornuftens navn, mer infame vitser enn det er konstruktive forslag.

For å ville frata prinsesse Märtha Louise navnet hun er født med er ikke bare hjerteløst. Og slemt.

Det er fullstendig unødvendig.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til , så vil vi vurdere den).