Skal Høyre trykke pengene selv?

«Hvis oljepengebruken skal ned, skattene skal kuttes og hvert fall ikke økes, samtidig som budsjettet skal være stramt, hvor mye velferd for vanlige folk skal Høyre kutte?», spør finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap)
«Hvis oljepengebruken skal ned, skattene skal kuttes og hvert fall ikke økes, samtidig som budsjettet skal være stramt, hvor mye velferd for vanlige folk skal Høyre kutte?», spør finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de store spørsmålene i norsk politikk denne høsten blir hvordan Høyre skal finne pengene til alt som nå koster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Eigil Knutsen
Finanskomiteens leder (Ap)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Dette innlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Store kostnader fra krigen i Ukraina, et styrket forsvar, strømstøtte og krav om et stramt budsjett for ikke å presse opp renten, gir politikerne vanskelige oppgaver i statsbudsjettet. Et av de store spørsmålene i norsk politikk denne høsten blir derfor hvordan Høyre skal finne pengene til alt som nå koster.

Renten må ikke presses mer opp enn allerede varslet. Derfor trenger vi et strammere budsjett enn tidligere. En vanlig familie med boliglån vil måtte betale over 50.000 kroner mer etter skatt hvert år fra 2024 hvis dagens prognose om renteøkning slår til. Politikerne bør ikke sende renten ytterligere opp. Så langt er Høyre med på notene, men her stanser også følget langs veien.

Åtte år med skattekutt til de aller rikeste

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Etter åtte år med store skattekutt til de aller rikeste i Norge og økende forskjeller må vi snu trenden. I Storbritannia endte Høyres søsterparti med å sende både valutakursen og aksjemarkedet i kjelleren etter forslag om skattekutt – som de endte med å vrake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv for konservative kan det bli for mye skattekutt, særlig når det kan presse inflasjon og pengebruk enda mer opp. Høyre her hjemme hinter allikevel om flere skatteletter, som også her kan komme til å øke presset i økonomien. Høyre vil også redusere oljepengebruken, men har gått kraftig ut mot skatteøkninger foreslått av regjeringen. Det er derfor spørsmålet om hvor Høyre skal hente pengene fra er høstens største politiske mysterium.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv for konservative kan det bli for mye skattekutt, særlig når det kan presse inflasjon og pengebruk enda mer opp.

Til VG mandag prøvde Høyre å skrive ned en kuttliste, men endte opp med tiltak som knapt dro inn en brøkdel av det som trengs, og la attpåtil til punkter som vil øke pengebruken.

Argumenter på automatikk

Høyre langer også ut mot regjeringens forslag til grunnrenteskatt og høyprisbidrag for kraftselskapene. Argumentene om frykt for næringslivet og arbeidsplasser kjøres frem på automatikk uten å angripe regjeringen på argumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lakseskatten treffer bare den største tredjedelen av selskapene, om lag 2 av 3 slipper å betale. I 2021 tok de seks største selskapene ut 6 mrd. i utbytte.

Det kommer til å gå helt fint an å bli rik i Norge med grunnrenteskatt.

Lakseskatten vil ta inn litt over halvparten av dette totalt. Fra listen over de 400 rikeste i Kapital kan vi også lese at det ikke lenger er nok å være milliardær for å komme på lista. Norge fikk 37 nye milliardærer i fjor. Det kommer til å gå helt fint an å bli rik i Norge med grunnrenteskatt.

Beste land å drive næringsvirksomhet i

Motstanden mot skatt på formue og kapital fra Høyre kjøres også på automatikk. Skattenivået på formue nå er lavere enn det var i 2013. Da som nå ble Norge kåret i verdenstoppen som land å drive næringsvirksomhet i. Noe av nøkkelen er gratis utdannelse, høyt kompetansenivå, at befolkningen har god helse og omstillingsevne. Ting vi bruker skattepenger til å betale for i det norske spleiselaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det leder oss til det siste spørsmålet om Høyres pengejakt. Hvis oljepengebruken skal ned, skattene skal kuttes og hvert fall ikke økes, samtidig som budsjettet skal være stramt, hvor mye velferd for vanlige folk skal Høyre kutte?

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).