Et nytt nasjonalt traume

Et flagg på halv stang i Kongsberg dagen etter at en mann drepte fem personer.
Et flagg på halv stang i Kongsberg dagen etter at en mann drepte fem personer. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble en liten by i Norge rammet av vanviddet til en av norgeshistoriens verste massemordere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette er en hendelse som berører hele landet, og særlig Kongsberg».

Stort mer presist kunne neppe politimester i Sør-Øst politidistrikt Ole Bredrup Sæverud formulert det, da han torsdag formiddag innledet sin orientering om etterforskningen av drapene i Kongsberg.

Nøyaktig klokken 18.12,30 onsdag kveld fikk politiet den første meldingen om at en mann med pil og bue skjøt på mennesker i Kongsberg i Buskerud. Innen gjerningsmannen ble pågrepet en drøy halvtime senere, hadde han rukket å drepe fem personer – fire kvinner og en mann i alderen fra 50-årene til 70-årene – og skadet tre.

Politiet kjente til den 37 år gamle Drammen-fødte danske statsborgeren fra tidligere. Mannen er konvertitt til islam. Det hadde vært bekymringer om radikalisering.

Nå er hele landet i en tilstand av sjokk og opprørthet. Og med mange spørsmål vi ennå ikke vet svarene på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vi likevel vet er at dette vil bli værende med oss som et nasjonalt traume.

Bare ti år etter 22. juli-terroren, som kostet 77 mennesker livet på Utøya og i Oslo, føles det kanskje ikke slik – men massemord er sjelden i Norge.

I 1832 ble Anne Forrestadstuen og datteren Marit henrettet etter å ha drept åtte barn. Året etter øksedrepte Nils Nilsen Narumsbakken to ektepar og fire barn i et hus ved Randsfjorden i Oppland. «Morder-Nils» var den verste massemorderen i Norge siden vikingtiden. Også han ble henrettet for ugjerningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har blant de laveste forekomstene av drap i verden, og drapsmenn med mer enn tre ofre tilhører sjeldenhetene. Om vi ser bort fra seriemorderen Arnfinn Nesset som i 1983 ble dømt for 22 sykehjemsdrap i Orkdal, var den nest verste massemorderen i nyere tid den såkalte Fusa-drapsmannen som skjøt og drepte fire familiemedlemmer i 1987.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frem til kvelden onsdag 13. oktober 2021. Et halvt døgn før Jonas Gahr Støre skulle presentere Norges nye regjeringen.

Det er de drepte og skadde og deres pårørende som er ofrene. Ikke Norge. Ikke resten av oss. Vi er støtter, som best vi kan.

Det skulle være en dag vi feiret. En dag demokratiet materialiserer seg og bekreftes med en ny regjering.

Så ble det i stedet en dag med sørgebånd.

Det var også en preget fersk statsminister i Norge som presenterte den nye regjeringen for Stortinget torsdag formiddag.

«Det er grufullt det som er avdekket. Det er sjokkerende å tenkte på hva mennesker har opplevd, og jeg føler med alle som er rammet, de som opplever utrygghet, og de som har blitt orientert om at de har mistet sine nærmeste», sa Støre.

Han trakk følelsesmessige linjer til 22. juli-terroren og angrepet på Arbeiderpartiet. To av Støres statsråder er Utøya-overlevende.

Det er mye som kommer opp igjen, når en et lite bysamfunn på Østlandet rammes av ugjerningene til den nest mest dødelige massedrapsmannen i Norge på nesten 200 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dette kan vi i Norge. Vi samler oss når tragedien rammer. Vi gjorde det leirraset i Gjerdrum tok ti menneskeliv i romjula i fjor. Vi gjorde det da 13 mennesker omkom i helikopterulykken ved Turøy i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har markert 22. juli 2011 hvert eneste år i ti år.

Men vi kan være flinkere denne gangen. Til noe av det Utøya-overlevende gjorde alle oppmerksom på i forbindelse med tiårsmarkeringen i sommer. Til å huske at det er Kongsberg som er rammet nå. Til å huske at det er de drepte og skadde og deres pårørende som er ofrene. Ikke Norge. Ikke resten av oss. Vi er støtter, som best vi kan.

Det er bunnløs og meningsløs sorg i mange familier i Kongsberg i dag. Naturligvis er det også sinne.

Vi avkrever de sørgende ingen forståelse overfor politiet eller andre instanser om det viser seg at noen har gjort feil drapsdagen eller før.

Vi avkrever de sørgende ingen tilgivelse overfor massemorderen.

Men, kjære Kongsberg, vi tenker alle sammen på dere. Vi føler alle sammen med dere.