Tusen takk, Erna Solberg

<p>Ferdig: «Stortingsvalget 13. september 2021 har gitt som resultat at det foreligger et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering», sa Erna Solberg til et fullsatt storting under fremleggelsen av hennes regjerings aller siste statsbudsjett tirsdag. Bildet er tatt i Vandrehallen etterpå.</p>
Ferdig: «Stortingsvalget 13. september 2021 har gitt som resultat at det foreligger et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering», sa Erna Solberg til et fullsatt storting under fremleggelsen av hennes regjerings aller siste statsbudsjett tirsdag. Bildet er tatt i Vandrehallen etterpå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Visst er det over fordi hun har tapt så mange velgere. Det er likevel vemodig når Erna Solberg nå er ferdig som statsminister i landet vårt. Fordi hun har vunnet så mange hjerter.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I dag ba Erna Solberg kong Harald om avskjed i nåde som statsminister. Hun ga kongen råd om å be Jonas Gahr Støre danne ny regjering. Kongen har bedt regjeringen Solberg fortsette som forretningsministerium inntil Støres regjering er klar til å ta over. Men Erna Solberg er ferdig som politisk utøvende statsminister, etter åtte år.

Det har tatt tid å bli kjent med Erna Solberg. Da hun ble statsminister i 2013 var hun fortsatt kjent som Jern-Erna. Det navnet fikk hun som kommunalminister i den andre Bondevik-regjeringen, og etter hvert Høyre-leder etter Jan Petersen, for sin kutthissighet overfor kommunene og sin harde linje i asylpolitikken.

Som statsminister har Ernas jern-armering rustet og forvitret. Ikke at det akkurat var marshmallow innenfor, men det trådte frem et menneske.

Et ujålete og ekte menneske , slik hun hadde indikert allerede da hun inviterte Dagbladet inn i sitt og ektemannen Sindres befriende uryddige hjem under valgkampen i 2013.

Et empatisk menneske , slik hun viste da hun tok til tårene etter terrorangrepene i Paris i 2015.

Et litt følelsesstyrt menneske , slik vi fikk se henne da hun tok imot pressen i forbindelse med bortgangen til favorittartisten Prince i april 2016.

Et feilbarlig menneske , som hun eksponerte for eksempel da hun brøt sine egne coronaregler i forbindelse med 60-årsdagen sin på Geilo i vinter.

Erna Solberg var laget av kjøtt og blod, og hun vokste seg utover i periodene inn i statsministerrollen som sterkere og sterkere. Tryggere og tryggere. Hun loset oss sikkert og klokt gjennom oljekrisen fra 2016. Det siste halvannet året har hun vært som en landsmoder. Vi har stolt på vurderingene hennes, og hun har levert på forventningene vi hadde til henne. Norges håndtering av den største akutte globale krisen siden andre verdenskrig er intet mindre enn imponerende. Det skal hun ha ansvaret for.

Men Norges andre kvinnelige statsminister har mange av de samme kvaliteten som den første.

Det vil vel fort være helligbrøde å gi Erna Solberg landsmoder-tittel. Den er jo nasjonalskatten Gro Harlem Brundtland sin. Statsmenn som Willoch, Bondevik eller Stoltenberg hadde jo aldri heng på Einar Gerhardsens landsfader-status.

Men Norges andre kvinnelige statsminister har mange av de samme kvalitetene som Norges første kvinnelige statsminister. I tillegg er hun i stand til å innrømme feil, en kvalitet det alltid har heftet ved Gro Harlem Brundtland at hun ikke har vært særlig flink til.

En periode til så er hun kanskje der. Det har Solberg sagt hun er villig til å ta. Og hun er bare 60 år.

Men i dag er det slutt for denne gang.

Takk for nå, Erna Solberg. Det har vært en glede å bli kjent med deg.

Personvernpolicy