«Absolutt», «Først & sist», «Skavlan» (1996 – 2021)

Ingen har vært større enn Fredrik Skavlan – men nå var det på tide å kaste notisblokka for godt

<p>23. mars 2018 kastet Fredrik Skavlan notisblokka si over skuldra for siste gang på NRK. Det ble begynnelsen på slutten for norgeshistoriens mest susessrike talkshow.</p>
23. mars 2018 kastet Fredrik Skavlan notisblokka si over skuldra for siste gang på NRK. Det ble begynnelsen på slutten for norgeshistoriens mest susessrike talkshow. Foto: NRK

Som norsk talkshow-vert gjennom 25 år, med internasjonal suksess og en helt avsindig gjesteliste, kan Fredrik Skavlan knapt utfordres: Ingen over, ingen ved siden.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er lett å glemme når det har gått dårlig lenge, at Fredrik Skavlan er den største talkshow-personligheten Norge noen gang har fostret.

Jeg vet virkelig ikke hvem som skulle kunne konkurrere. 60-tallets Kjell Arnljot Wig? 70-tallets Erik Bye? 80-tallets Dan Børge Akerø eller 90-tallets Petter Nome og Claus Wiese. Dette årtusens Anne Lindmo? Store navn, men ingen er i nærheten av kunne vise til det Skavlan har fått til.

Fredrik Skavlan kom fra den trykte pressen da han i 1996 fikk jobben å lede talkshowet Absolutt på den gang nystartede NRK2. Jeg husker det som en liten revolusjon. Dette var et aktualitets-talkshow på hverdager, ikke et underholdnings-talkshow. Og unge Skavlan var en voldsom kontrast til den type programleder vi var vant med fra debattflatene på NRK og TV 2 – som Knut Olsen, Terje Svabø og Anders Magnus, knalldyktige debattledere, som nesten aldri lot intervjuobjektene eller debattdeltakerne snakke ferdig.

Fredrik Skavlan lot folk snakke helt ut. Det opplevdes utrolig befriende.

Etter et år med Absolutt tok Skavlan på seg andre oppgaver, før han i 1998 startet i rollen som skulle gjøre ham til selve fredagskongen. 11. september dette året hadde han premiere på talkshowet Først & sist. Jens Stoltenberg var blant gjestene.

I 2018 meldte Skavlan overgang til TV 2. Det ble begynnelsen for slutten på Norges største talkshowsuksess gjennom tidene.

Skavlan fortsatte stilen fra Absolutt. Han lot fortsatt gjestene sine snakke ferdig, stort sett, men den stotrende, veldig avvæpnende, gutteaktig sjarmerende stilen var mer fremtredende. Først & sist var en umiddelbar suksess, og fortsatte på NRK på fredagene, som selve indrefileten i Gullrekka, frem til 2007. Ikke at det sluttet der. Det var egentlig her det begynte.

Skavlan var kjent for å få på de beste gjestene, de mest interessante historiene og de største stjernene. Det ville svenskene og SVT også ha, og fra 2008 var det norske talkshowet Først & sist det norsk-svenske showet Skavlan.

De internasjonale gjestene var minst like gode, og nå fikk showet også på de aller beste svenske. (Den historiske gjestelisten er i dag så stor at den nesten er som en egen befolkning. Og navnene er av en slik stjernestørrelse at det ikke er noen vits å begynne å namedroppe , men Wikipedia har en uttømmende liste over Først & sist -gjester, og en til med Skavlan-gjester).

I 2011 ønsket BBC å sende showet for sine skandinaviske seere i Danmark, Finland og på Island, gjennom BBC Entertainment Norden. Satsingen varte i to år, men floppet. Skavlan var likevel fortsatt en stor suksess i Sverige og Norge.

I 2018 meldte Skavlan overgang til TV 2. De la mer penger på bordet. Det ble begynnelsen på slutten på Norges største talkshowsuksess gjennom tidene. Det eneste av internasjonalt format.

Seerne flyktet, programmet ble flyttet til lørdag. Seerne fortsatte å flykte.

Tirsdag meldte Fredrik Skavlan at neste sesong, høsten 2021, blir talkshowets siste. Det var nok på tide. Det er nok på høy tid at det er slutt.

Men ulikt alle forsmådde Skal vi danse-deltakere kan 54-åringen virkelig med hånden på hjerte si at han har «hatt en fantastisk reise». For det har han.

Og det har alle vi seere som har fulgt ham gjennom snart 25 år også.

Takk for reisen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy