Tilsidesatt og gjemt bort: Derfor er det få kvinner i styrene til moskeene

Moskeen Tawfiiq er stengt på grunn av corona-krisen.
Moskeen Tawfiiq er stengt på grunn av corona-krisen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kvinners stemmer knebles, må statsstøtten opphøre. De muslimske kvinnene som krever å bli hørt bør bli lyttet til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke meldte Aftenposten at kvinner i den somaliske moskeen i Oslo møtte stengte inngangsdører.
Kvinnene gjør nå et opprør og krever at styret i moskeen skal trekke seg og at kvinner skal kunne være med å stemme på et nytt styre.

I fjor skrev NRK at 70 prosent av moskeene i Norge ikke har kvinner med i styret.

Selvfølgelig er dette problematisk!

Norske moskeer får rundt 160 millioner kroner i statsstøtte. Vi vet også at moskeene er avhengige av statsstøtten for å kunne klare seg. Dermed er det en grunn til å tro at myndighetene skal kunne påvirke situasjonen i de norske moskeene i mye større grad enn det som gjøres i dag.

Personlig mener jeg at myndighetene bør sette flere krav og også stanse støtten moskeene får dersom ikke kravene blir etterfulgt.

Problemet etter min mening er at det i noen moskeer også er slik at kvinner blir tilsidesatt eller «gjemt bort».

For det første må det være et tydelig krav om minst 40 prosent kvinner i styret. Jeg har lest at en talsperson for en av moskeene i Oslo sier at de jobber med å ha flere kvinner i styret, men at det tar tid. Så lang tid tar det ikke!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er utrolig mange kvinner som har lyst til å være med å bestemme, men som blir møtt med avvisning.

Det må også være krav til hvilke roller kvinnene skal ha i styret. De skal kunne ha de samme oppgavene, bestemme like mye og få lov til å ha sentrale roller.

Gjøres ikke dette, ja, da skal støtten til moskeene stoppes.

Noen moskeer har også brukt unnskyldningen at de gjerne vil ha flere kvinner med i styret, men at det ikke lar seg gjøre fordi kvinnene selv ikke vil være med der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet i moskeene har ikke bare vært at kvinner ikke får plass i styret eller at de ikke er med å bestemme. Problemet etter min mening er at det i noen moskeer også er slik at kvinner blir tilsidesatt eller «gjemt bort». Dermed er det vanskelig for disse kvinnene å bruke stemmen sin innad i moskeene og å bli hørt. Jeg har selv sett at det ved noen moskeer er slik at kvinner må gå inn en bakdør eller gjennom en bakgård for å komme inn i selve bygget, mens mennene gjerne kommer inn gjennom en hovedinngang. Flere kvinner jeg kjenner som drar i moskeen, forteller også at kvinner ikke har adgang til de fleste aktivitetene i moskeen. Andre rapporterer at de må se på imamers tale gjennom en skjerm, og at de med dette derfor ikke har muligheten til å stille spørsmål eller delta i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når stemmene knebles på denne måten, og når kvinnene føler seg tilsidesatt, er det ikke rart at de da ikke står frem og viser tydelig at de vil være med å bestemme. Når de ikke kan være med å føre en debatt eller gå inn hoveddøren for å snakke med lederne, ja da vil ikke disse kvinnene blomstre i moskeen heller.

Les kommentaren: Islam trenger en seksuell revolusjon

Dersom myndighetene stiller strengere krav, vil vi se at dette mønsteret endrer seg.

Ubah Aden, en av kvinnene som ble møtt med stengt dør i den somaliske moskeen i Oslo, sier at styret har undervurdert at man i et demokratisk samfunn ikke kan utestenge halvparten av medlemmene sine, for å motta statsstøtte. Dette støtter jeg Aden i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere imamer jeg har snakket med påpeker viktigheten i å tilpasse seg samfunnet man bor i. I Norge er likestilling en viktig verdi som bør overholdes. Dersom man ikke ønsker å endre mønsteret i moskeen for å tilpasse seg denne verdien og samfunnet man er en del av, da skal man også takke nei til støtten man mottar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlig anser jeg det som problematisk å dele ut statsstøtte som er med på å diskriminere kvinner.

Jeg håper derfor at myndighetene kan lytte til kvinnene som nå gjør et oppgjør og at de innser at det er på tide å gi disse kvinnene et løft, slik at de kan fortsette å kjempe denne kampen med positive endringer som resultat.