Det store svenske-hånet

Anders Tegnell blir utsatt for mye hets. Han kommer også stadig med stikk til Norge.
Anders Tegnell blir utsatt for mye hets. Han kommer også stadig med stikk til Norge. Foto: Tt News Agency / Reuters

Selvfølgelig kan vi heie på lave smittetall i Norge. Men vi bør også heie på svenskene. Dette er ikke en idrettsbegivenhet.

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kampen mot pandemien har tilsynelatende blitt en konkurranse mellom Norge og Sverige, hvor det ene landet vinner og det andre taper. Innbyggerne heier, og noen håner.

Sverige og Norge har håndtert pandemien svært ulikt. Norske myndigheter innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid, mens Sverige med Tegnell i spissen har satset hardt på flokkimmunitet. Dødstallene i Sverige kan tyde på at denne offensive strategien kan være feilslått. Fasiten får vi ikke før om lenge.

Mange er nå selvutnevnte epidemiologier. Den svenske forfatteren Jan Guillou (76) er én av dem.

I en kronikk publisert i VG hvor han kommer med spådommer om pandemiens forløp, forteller han også at han stadig «får underlige e-poster fra nordmenn som triumferende sammenligner antallet av pandemiske dødsfall i Sverige og Norge», skriver han.

Han beskriver innholdet i e-postene som norsk skadefryd. Det er ingen grunn til å tvile på at det stemmer.

Dette er ikke en idrettsbegivenhet. Og nå må dere som håner skjerpe dere. Svensker som nordmenn.

ABC Nyheter dekker smittesituasjonen i Sverige tett. Det gjør vi fordi Sverige er vår nabo og fordi grensene har vært stengt. Det er en unntakssituasjon som det er all grunn til å følge med på. Vi har vært vante til å kunne dra på besøk til «naboen» når vi vil. Det kan vi ikke lenger, selv om enkelte deler av Sverige nå er «grønn sone».

I kommentarfeltet på Facebook ser vi at svenskene hånes. Spesielt Tegnell.

«Tullprat, er det han Tegnell du hører på? Han er en stor tullball, han har ihvertfall jeg fått nok av motbydelige hele mannen», skriver en leser.

«Hold den forbanna grensa stengt. No er da vel nok med dei amøbene som reiste til Syden», kommenterer en annen.

Dette er ikke representativt for den norske befolkningen som helhet, men det viser en tendens.

I juni sa Sveriges utenriksminister Ann Linde at det «nesten er blitt landskamp-stemning om dette viruset». Linde mente stengte grenser risikerer å skape dype sår og at det nordiske samarbeidet kan ta skade av pandemien.

Torsdag denne uken skrev Aftenposten på lederplass at «pandemien er ingen landskamp».

Det burde den absolutt ikke være, men det kan noen ganger virke sånn.

Det kan nesten se ut som om det er landskamp i fotball mellom Norge og Sverige, der Norge nå leder 5-0. Tegnell er svenskenes landslagstrener som har mislyktes og risikerer å få fyken.

Dette er ikke en idrettsbegivenhet. Og nå må dere som håner skjerpe dere. Svensker som nordmenn. Det er helt greit å støtte nasjonale myndigheters råd og anbefalinger. Selvfølgelig håper vi alle at smittetallene holder seg så lave som mulig. Men dette er ikke en konkurranse. Det står faktisk om liv og død.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden