Ikke la dem ta fra oss flagget!

Innfeldt: Politiet stormer det nye nasjonalistiske hovedkvarteret på Sandaker 2. november 1995 (øverst til venstre). Demonstrasjon utenfor stortinget til støtte for Sylvi Listhaug i 2018 (nede til venstre). Per-Willy Amundsens Facebook-side juni 2020 (til høyre). Hovedbildet er fra 17. mai i år.
Innfeldt: Politiet stormer det nye nasjonalistiske hovedkvarteret på Sandaker 2. november 1995 (øverst til venstre). Demonstrasjon utenfor stortinget til støtte for Sylvi Listhaug i 2018 (nede til venstre). Per-Willy Amundsens Facebook-side juni 2020 (til høyre). Hovedbildet er fra 17. mai i år. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske flagget er alles flagg. Selvsagt er det det. Men det er ikke nasjonalismens flagg. Det blir det om vi ikke snart tar det tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det jeg forbinder med flagget er inkludering, da jeg ikke er etnisk norsk, men likevel føler en sterk tilhørighet hver gang jeg ser det», skrev studenten Mihriban Kizilirmak i Adresseavisen i 2017.

Teksten handlet om om nasjonalistenes kapring av det norske flagget og nordmenns motvilje mot å snakket pent om det, av frykt for å «bli stemplet som rasistisk eller ekskluderende.(...) Fordi det ser ut til at de som typisk omfavner Norge, ofte viser seg å være høyrepopulister».

Tre år senere er George Floyd (46) drept av politiet, amerikanerne har endelig fått nok av den strukturelle rasismen som aldri tar slutt. USA er snudd på hodet. Demonstrasjonene har nådd Europa, og Norge.

Mange nordmenn ytterst til høyre har store problemer med å håndtere, tolerere og forstå den antirasistiske oppvåkningen. De toner flagg imot. Det norske flagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren og sommeren 2020 fremstår Kizilirmaks tekst riktigere enn noen gang.

Symbol på frihet

«Det rene flagg», det vi har i dag, uten unionsmerke av noe slag, ble innført i 1899, seks år før Norges endelige frigjøring fra Sverige.

Flagget var viktig for identitetsbygging i en ung nasjon. Under tysk okkupasjon fra 1940 til 1945 ble det på ny vårt viktigste symbol på frihetskamp.

Flagget betyr for oss alle omtrent det samme. Frihet og nasjonal stolthet.

Men frihet for hvem? Jo, alle lovlydige mennesker i Norge.

Og nasjonal stolthet over hva? Jo, over at vi er et land som kan tilby og opprettholde denne friheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flagget har ingen politisk farge, selv om det inneholder både rødt og blått. Flagget tilhører verken kommunistene, kapitalistene eller kristenfolket. Det tilhører ikke miljøvernerne og det tilhører ikke bøndene. Flagget tilhører definitivt ikke rasistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi og de «svarte»

Det betyr selvsagt ikke at Per-Willy Amundsen ikke har samme rett til å flagge som alle andre. Men det betyr faktisk at det ikke er greit at den tidligere justisministeren bruker det for å underbygge sine fremmedfiendtlige, ekskluderende og nasjonalistiske politiske standpunkter.

Vi endrer syn på flagget vårt. Det flytter seg mot sørstatsflagget.

For det norske flagget er hele nasjonens, også deres som er nye i Norge.

Også de Amundsen refererer til som «svarte» – selv om han velger å stemple dem som som et gruppeproblem, som «driver med gjeng- og ungdomskriminalitet», «ran, vold, bilbrenning, voldtekt og annen kriminalitet».

Flagget skal bygge nasjonalt samhold. Det er hele poenget. Du bygger ikke nasjonalt samhold ved utpeke rasedefinerte grupper til voldtektsmenn og pyromaner.

Brunt tyveri

Vi har sett det før, at brune grupper forsøker å gjøre flagget til sitt. Nasjonalister bruker det i Norge. Antiislamister og jødehatere. Til og med blant nynazister i Tyskland har det norske flagget vært et kraftfullt symbol på det ariske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør at vi andre endrer syn på flagget vårt. Det flytter seg mot sørstatsflagget. Det blir hengende noe brunt ved det, og vi som har vært så glad i dette rektlangulære tøystykket med med hjørner i «høirødt» og kors i hvitt og «mørkeblaat» begynner å føle på det: Er vi med på å støtte disse kreftene om vi flagger og pynter oss med de norske fargene?

Vi er ikke det. Tvert imot skulle vi flagge mye mer.

For akkurat nå driver Per-Willy Amundsen og gjengen og stjeler det fra oss, bit for bit. Det kan vi ikke tillate.