Netanyahu – mannen med ni liv

Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon.
Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon. Foto: - / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet om et taktskifte i Israel forsvant da Netanyahu klarte å klamre seg til makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Fawzi Warsame
AU-meldem i AUF i Oslo

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har vært gjennom tre valg i underkant av et år. Benjamin Netanyahu har klart å sitte med makten etter hvert eneste valg siden 2009, men det siste nyvalget i mars i år skulle vise seg å bli en skrelle. En skrelle som skulle avsatte den israelske statsministeren fra sjefsstolen. Slik det ikke og Netanyahu ser ut til å fortsette å styre landet.

Det var et håp om at det skulle bli et taktskifte i Israel etter det siste nyvalget. Håpet forvant da Benjamin Netanyahu igjen fikk til å klamre seg til makten i siste liten ved hjelp av hans egen fiende. Håpet forsvant i det opposisjonsleder Gantz og Netanyahu denne uken fant sammen om å danne en flertallsregjering hvor de to partiene skulle bytte på å sitte med statsministeren. Håpet forsvant i større grad da Netanyahu varslet at Israel, med støtte fra USA, i løpet av få måneder vil annektere den okkuperte Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu ligner mer på en katt med ni liv enn mann som var klar for å bli dømt for korrupsjon.

Israels plan om å annektere større deler av den okkuperte Vestbredden kan skape mer ustabilitet i et allerede farlig Midtøsten. Store byer som Ramallah, Nablus og Hebron vil alle bli omringet av staten Israel på alle kanter og det vil de facto bety at håpet om en tostatløsning forsvinner sakte, men sikkert. Titusener av palestinere vil bli frarøvet håpet om å kunne bestemme over egen framtid og situasjonen vil være fastslått i en god stund fremover. Det er allerede stor diskusjon om de nåværende israelske bosetningene på Vestbredden, men kritikken har ikke ført frem og det er større planer om å bygge ut disse bosetningene på okkupert land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annekteringen av en større del av Vestbredden vil bryte med folkeretten og det at USA er klare til å anerkjenne Israels annektering gjør ikke situasjonen mye bedre. Både Norge og EU må komme på banen å si nei til Israels annektering, men det må også komme på plass sanksjoner hvis fremstøtet faktisk blir gjennomført. Annekteringen vil kunne skape en farlig presedens hvis dette lar seg gjøre uten noen reaksjoner fra den internasjonale verden og det vil oppfordre Israel til å annektere større deler av Vestbredden som på sikt vil ødelegge muligheten for varig fred.

Netanyahu sin avgang i seg selv ville kunne være et stort lyspunkt for de som håper på en tostatsløsning, men mannen som konsekvent har bidratt til null fred er ikke på vei ut. Netanyahu ligner mer på en katt med ni liv enn mann som var klar for å bli dømt for korrupsjon.

Les også: Rettssaken mot Netanyahu blir utsatt