Alder teller i politikken

Om han blir valgt, blir Joe Biden USAs eldste president noensinne.
Om han blir valgt, blir Joe Biden USAs eldste president noensinne. Foto: Matt Rourke / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg vil ikke gjøre alder til en valgkampsak», sa Reagan. Men det kan det likevel bli. Biden har bommet stygt, noe som har ført til demens-spekulasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 3. november i år er det presidentvalg i USA. Kandidatene er president Donald Trump (73) som søker gjenvalg, og lederen for opposisjonspartiet, tidligere visepresident Joe Biden, som er 77 år gammel.

Det har fått det politiske magasinet i Washington, Politico, til å konstatere at valgkampen i år vil bli «the Dementia Campaign» – demens-valgkamp. Siden sykdommen demens krever en seriøs diagnose, vil vi her bare si at ja, alder teller i politikken. Men det er uvisst i hvilken retning kandidatenes alder påvirker velgernes syn på kandidatene.

Det har lenge vært sannsynlig at Joe Biden vil bli det demokratiske partiets kandidat ved valget. I disse dager er den spådommen blitt enda sikrere ved at delstaten New York har avlyst sitt primærvalg som skulle vært holdt den 23. juni, slik at Biden er blitt den eneste kandidaten som gjenstår etter at gruppen av demokratiske kandidater i fjor startet med flere enn 20 kvinner og menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid tenkelig at en eller flere uavhengige kandidater kan dukke opp utenfor de to store partiene Republikanerne og Demokratene, men historien viser at det er lite sannsynlig at de når fram.

Men dette er intet normalt år – heller ikke i amerikansk politikk.

Washington Posts politiske kommentatorer har umiddelbart stilt spørsmål ved Joe Bidens kandidatur: Kommentator Marc A. Thiessen skriver at « Biden is a gaffe machine» (Biden er en tabbemaskin).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentator Dana Milbank har økt intensiteten med å skrive at «Joe Biden isn’t just a gaffe machine». He’s the Lamborghini of gaffes. (Joe Biden er ikke bare en tabbemaskin, han er selve Lamborghinien av tabber.)

Og Paul Waldman har stilt hovedspørsmålet: «Is Joe Biden too old?» (Er Joe Biden for gammel?)

Hvis han skulle bli valgt til president, vil Biden være 78 år gammel når han tiltrer og dermed være den eldste amerikanske president i nasjonens historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, det er naturlig å spørre om Joe Biden vil være for gammel til å bli president, skriver Paul Waldman.
Biden bommet stygt for kort tid siden da han sa at hans parti, demokratene, tror at partiet kan «vinne tilbake flertallet i Representantenes hus ved neste valg». Saken er bare den at demokratene allerede har flertallet i Representantenes hus. Og han tok feil av navnet på sykdommen Covid-19 som kan fremkalles av corona-viruset og kalte sykdommen i stedet for AR-14. Og han ga ufrivillig britenes tidligere statsminister Theresa May et nytt navn, nemlig Margaret Thatcher.

Kanskje dette bare er ubetydelige tabber. Men USA – og resten av verden – er inne i sin alvorligste krise siden den andre verdenskrig, og ingen vet hvilke utfordringer USAs neste president vil møte som leder av den «frie verden», leder av verdens mektigste forsvarsallianse og dermed vår, Norges, viktigste allierte nasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, det er relevant å ta alder i betraktning ved valg av president i USA

Uansett hva vi måtte mene om president Trump og hans ledelse av nasjonen, så står han i disse dager i begivenhetenes sentrum overfor uvanlige problemstillinger med krav og ønsker fra 50 delstater med 330 millioner innbyggere. Hans eneste motkandidat sitter i hovedsak langt unna begivenhetenes sentrum på sitt hjemmekontor i delstaten Delaware og har bare sporadisk telefonkontakt med medarbeidere og velgere.

Det er langt fra Bidens kjellerkontor til The Situation Room, som er beredskapsrommet i Det hvite hus, hvor presidenten i en krisesituasjon i løpet av sekunder kan samle sine nærmeste rådgivere.

Les kommentaren: Kan Trump ta en Lyndon Johnson?

Til Bidens fordel kan det anføres at han som tidligere visepresident har vært der tidligere, men ikke som ansvarlig, og ikke i en krise som verden opplever i dag.
Joe Biden kan imidlertid se til en annen aldrende politiker som kom inn i politikken temmelig sent i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Biden kan imidlertid se til en annen aldrende politiker som kom inn i politikken temmelig sent i livet. Ronald Reagan var 69 år gammel da han slo sittende president Jimmy Carter i 1980. 73 år gammel førte han i 1984 valgkamp for en ny periode i Det hvite hus. Da deltok han i to debatter mot demokratenes presidentkandidat, tidligere visepresident Walter Mondale. I den første debatten mot den 52 år gamle demokraten Mondale, gjorde Reagan et så dårlig inntrykk at mange av de politiske kommentatorene i mediene åpent stilte spørsmål ved Reagans mentale tilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentaren fortsetter under bildet

Ronald Reagan avbildet i 1986. Foto: Barry Thumma / AP
Ronald Reagan avbildet i 1986. Foto: Barry Thumma / AP

Da det så var klart for valgdebatt nummer to mellom Mondale og Reagan, var svært mange opptatt av Reagans alder, og mange mente at han var for gammel. Da åpnet Reagan debatten med å si at han ikke ønsket at alder skulle bli et tema i debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg vil ikke gjøre alder til en valgkampsak», sa Reagan. For jeg vil ikke utnytte i politisk hensikt min motparts unge alder og uerfarenhet, la han til. Dermed hadde den aldrende presidenten tatt føringen og vist at selv i høy alder er det mulig å beholde sin snarrådighet og fortsatt ha ordet i sin makt.

Den 12. juni i 1987 holdt Reagan sin tale på Brandenburger Tor i Vest-Berlin, hvor han appellerte til sovjet-russere og østtyskerne og spurte: Hvis dere ønsker fred for Sovjet-Unionen og Øst-Europa, Mr. Gorbatsjov, må du åpne denne porten. Og så: Mr. Gorbatsjov, tear down this wall! (Riv ned denne muren!)

Dermed opplevde president Reagan på talerstolen i Berlin et av sine høydepunkt som president i en alder av 76 år.
Det var et resultat av personlig mot og vilje til initiativ som ikke har noe med alder å gjøre. Reagan beskrev det sovjetiske regime som «Ondskapens imperium», og USA under Ronald Reagan samarbeidet med anti-sovjetiske bevegelser verden over. Samtidig oppsto det en gjensidig forståelse mellom de to lederne Reagan og Gorbatsjov, og de fikk til avtaler om internasjonal nedrustning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men alderen preget Reagan i hans avsluttende år i Det hvite hus. I august 1994, i en alder av 83 år, fikk han offisielt bekreftet diagnosen Alzheimer. Hans sønn Ron har deltatt i en diskusjon om når hans far ble rammet av demens og mener at han viste tegn til Alzheimer tidligere enn det. Reagan gikk av som president i 1989, da han hadde positiv oppslutning i meningsmålingene som bare kunne måle seg med Franklin D. Roosevelt.
Joe Biden er i dag 77 år gammel, fire år eldre enn det Reagan var under hans valgkamp i 1984 for å bli gjenvalgt. Hvis Biden blir valgt til president i år tiltrer han i 2021. Hvis han så skulle bli gjenvalgt for en ny periode og bli sittende hele perioden ut, vil han være 86 år gammel når han fratrer som president.

Ja, det er relevant å ta alder i betraktning ved valg av president i USA og andre høye stillinger, men når det er sagt, bør det legges til at Ronald Reagan var en av USAs mest populære presidenter, også i den tiden da han begynte å bli preget av sykdommen. Hans hustru Nancy Reagan var både dyktig og iherdig til å dekke over at hennes mann var preget av demens de siste årene i sin presidentperiode.

Les kommentaren: I USA smitter også coronaviruset valgkampen