Covid-19 er naturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon

Datteren til en bonde vifter med sjalet sitt i et forsøk på å jage vekk gresshoppesvermer fra avlingen. Kenya 24. januar. FN har beskrevet gresshoppesvermene som en "trussel uten sidestykke" for regionens matsikkerhet. NTB Scanpix/AP.
Datteren til en bonde vifter med sjalet sitt i et forsøk på å jage vekk gresshoppesvermer fra avlingen. Kenya 24. januar. FN har beskrevet gresshoppesvermene som en "trussel uten sidestykke" for regionens matsikkerhet. NTB Scanpix/AP.

En boble har endelig sprukket - men vil vi nå ta på alvor de andre truslene menneskeheten står overfor?

Stemmer: George Monbiot
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Vi har levd i en boble, en boble av falsk trygghet og benektelse. I de rike landene har vi begynt å tro vi har forbipassert den materielle verden. Rikdommen vi har samlet oss - ofte på andres bekostning - har skjermet oss fra virkeligheten. Vi lever bak skjermer og passerer fra kokong til kokong - våre hus, biler, kontorer og kjøpesenter - og overbeviste oss selv om at tiden for beredskap var over, at vi hadde nådd det mål alle sivilisasjoner søker: isolasjon fra naturlige farer.

Nå har denne illusjonen sprukket, og vi er nakne og rasende, i det biologien vi lot til å ha fordrevet raser gjennom livene våre. Ønsket når denne pandemien er over vil være å finne en ny boble. Vi har ikke råd til å falle for den fristelsen. Fra nå av bør vi stille oss åpne for den smertefulle virkeligheten vi alt for lenge har fornektet.

Planeten står overfor en rekke trusler, og noen av dem får til sammenligning coronaviruset til å virke enkelt å håndtere. Det er særlig ett spørsmål som har blitt en besettelse for meg de senere årene: hvordan skal vi skaffe oss mat? Kamper om toalettpapir er ille nok: jeg håper vi aldri vil behøve å se kamper om mat. Men det har blitt vanskelig å se hvordan de kan unngås.

Les også: Oljefondet kvittet seg med 28 kullverstinger i fjor

«Bibelske» trusler

En stor mengde bevis har blitt tilgjengelig, som viser hvordan et sammenbrudd i klimaet trolig vil påvirke vår matforsyning. Allerede er jordbruket i deler av verden rammet av tørke, oversvømmelse, brann og gresshoppesvermer (hvis tilbakekomst de seneste ukene later til å være resultat av uvanlige tropiske sykloner).

Når vi kaller slike trusler for «bibelske» mener vi at det er slikt som skjedde for lenge siden, med folk hvis liv vi vanskelig kan forestille oss. Nå rammer de oss selv, med økende hyppighet.

I sin kommende bok «Our Final Warning» forklarer Mark Lynas hva som trolig vil skje med våre matforsyninger for hver ekstra grad med global oppvarming. Han finner at ekstrem fare inntrer et sted mellom 3 og 4 grader Celsius over førindustrielt nivå. På dette punktet truer en rad sammensatte effekter med å sende matproduksjonen inn i en dødsspiral. Utendørstemperaturene blir for varme til at mennesker kan tåle dem, og gjør selvbergingsjordbruket umulig i Afrika og Sør-Asia. Buskap dør av overoppheting. Temperaturene begynner å klatre over det dødelige for avlinger i store deler av verden, og større matproduserende regioner blir til støv. At innhøstingen svikter globalt og samtidig, noe som aldri før har skjedd i den moderne verden, blir svært sannsynlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann i Australia i desember 2019. NTB Scanpix/Reuters.
Skogbrann i Australia i desember 2019. NTB Scanpix/Reuters.

Kan bli sult for milliarder

Kombinert med en økende befolkning, tap av vann til vanning, tap av jordsmonn og tap av insekter som bestøver planter kan dette drive verden ut i strukturell hungersnød. Selv i dag, der verden har et samlet overskudd av mat, er flere hundre millioner feilernært som følge av ujevn fordeling av rikdom og makt. Et matunderskudd kan føre til at milliarder sulter. Hamstring vil skje, som det alltid har gjort, på globalt nivå, mens mektige mennesker tar mat fra de fattiges munn. Selv om hvert land skulle overholde løftene fra Parisavtalen, noe som for øyeblikket virker usannsynlig, vil den globale oppvarmingen havne mellom 3 og 4 grader Celsius.

Takket være vår illusjon om sikkerhet gjør vi nærmest ingenting for å forebygge denne katastrofen, for ikke å snakke om å hindre den.

Dette eksistensielle spørsmålet later nærmest ikke til å registrere i vår bevissthet. Hver matproduserende sektor hevder at deres nåværende praksis er bærekraftig og ikke behøver å endres. Når jeg utfordrer dem, blir jeg møtt med et raseri, hets og trusler av en art jeg ikke har opplevd siden jeg uttrykte motstand mot krigen i Irak. Det finnes hellige kyr overalt, og tenkningen vi behøver for å utvikle de nye matsystemene vi trenger, som laboratorie-mat, er nærmest fraværende.

Les også: Milliarder av gresshopper trives i ekstremt vær

Pumpes fulle av antibiotika

Men dette er bare én av flere overhengende kriser. Resistens mot antibiotika er potensielt like dødelig som enhver ny sykdom. En av årsakene er den forbløffende høye bruken av disse verdifulle medisinene ved mange gårder. Der enorme antall dyr presses sammen brukes antibiotika forebyggende, for å hindre ellers uunngåelige sykdomsutbrudd. I noen deler av verden brukes antibiotika ikke bare for å hindre smitte, mens også som vekstfremmende midler. Lave doser has rutinemessig i fôr, en strategi som knapt kunne vært bedre egnet til å gi resistente bakterier.

I USA, der 27 millioner mennesker mangler helseforsikring, bruker enkelte nå antibiotika fra veterinærer til å behandle seg selv, inkludert de som selges reseptfritt for å medisinere gullfisk. Farmasøytiske selskap investerer ikke tilstrekkelig i jakten på nye medisiner. Hvis antibiotika slutter å være effektivt, vil kirurgi bli nærmest umulig, og fødsler vil nok en gang bli livsfarlige. Cellegiftbehandling kan ikke lenger praktiseres på sikkert vis. Smittsomme sykdommer vi hittil har glemt blir igjen dødelige trusler. Vi bør diskutere dette like ofte som vi snakker om fotball. Men igjen er det knapt i folks bevissthet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En soldat desinfiserer biler i et forsøk på å begrense spredningen av covid-19, i den thailandske provinsen Pattani 26. mars. NTB Scanpix/AFP.
En soldat desinfiserer biler i et forsøk på å begrense spredningen av covid-19, i den thailandske provinsen Pattani 26. mars. NTB Scanpix/AFP.

Penger viktigere enn liv?

Våre mange kriser, der dette bare er to, har et felles opphav. Problemet eksemplifiseres av budskapet fra arrangørene av Bath halvmaraton, en enorm begivenhet som fant sted 15. mars, til de mange som tagg dem om å avlyse. «Det er nå for sent for oss å avlyse eller utsette. Lokalene er bygget, infrastrukturen er på plass, stedet og våre leverandører er klare.»

Med andre ord ble investeringene i arrangementet bedømt som viktigere enn risikoen for smitte og kanskje dødsfall.

Tiden det tok Den internasjonale olympiske kommité å utsette lekene i år kan vise tilsvarende bedømminger, men i det minste gjorde de det til slutt. Investeringer i fossilt brensel, industri, jordbruk, bankvesen, private helsebedrifter og andre sektorer hindrer de raske omstillingene vi behøver. Penger blir viktigere enn liv.

Les også: Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika

Avhengige av en beboelig planet

Det er to måter dette kan utspille seg. Vi kan, som enkelte har gjort, klynge oss fast til fornektelsen. Noen av dem som har avvist andre trusler, som klimasammenbruddet, forsøker også å tone ned trusselen fra covid-19. Se den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro, som hevder at coronaviruset bare er “en liten influensa”. Media og opposisjonspolitikere som har bedt om harde tiltak er tydeligvis del av en konspirasjon mot ham.

Eller dette kan være øyeblikket da vi begynner å se oss selv, nok en gang, som regjert av biologi og fysikk, og avhengige av en beboelig planet.

Vi bør aldri mer lytte til løgnerne og fornekterne. Vi bør aldri mer tillate en betryggende løgn å dekke over en smertefull sannhet. Aldri mer kan vi ta oss råd til å domineres av dem som setter penger foran liv. Dette coronaviruset minner oss om at vi tilhører den materielle verden.

• George Monbiot er spaltist i The Guardian.

Kvinner bærer sekker med korn de har mottatt som nødhjelp, Zimbabwe 20. februar. FNs matvareprogram mener over halvparten av Zimbabwes 15 millioner innbyggere behøver matbistand. En tørke eksperter har beskrevet som den verste på flere tiår og forverret av klimaendringer har gjort mange avhengige av slik nødhjelp. NTB Scanpix/AP.
Kvinner bærer sekker med korn de har mottatt som nødhjelp, Zimbabwe 20. februar. FNs matvareprogram mener over halvparten av Zimbabwes 15 millioner innbyggere behøver matbistand. En tørke eksperter har beskrevet som den verste på flere tiår og forverret av klimaendringer har gjort mange avhengige av slik nødhjelp. NTB Scanpix/AP.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan
Siste nytt
22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan
Populært