Tore Sagen-sakenJeg har ett ord til dere, NRK: Feiginger!

Norsk Rikskringkasting (NRK) på Marienlyst er Tore Sagens arbeidsplass. De har kastet ham under bussen, og ytringsfriheten med ham, mener ABC Nyheters kommentator.
Norsk Rikskringkasting (NRK) på Marienlyst er Tore Sagens arbeidsplass. De har kastet ham under bussen, og ytringsfriheten med ham, mener ABC Nyheters kommentator. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix og NRK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så lenge noen misforstår med vilje og blir krenka, har ikke egentlig NRK noe valg. De må bare dolke sin egen medarbeider i ryggen og slette alle spor. Og ikke ta telefonen når paragraf 100 ringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når NRK kaster Tore Sagen under bussen, kaster de også en porsjon ytringsfrihet, integritet, meningsmot og alminnelig fornuft under med ham. Humoren er død, leve den litt mer forutsigbare og kjedelig tremenningen. Torsdag var en trist dag for det meningsfrie samfunnet vårt. Og det er ikke verken Radioresepsjonen eller de som valgte å misforstå innslaget «Flauhetskonkurransen» i tirsdagens sending sin feil.

For problemet var ikke at yngstebror Sagen sa «Jeg tror negre er dårligere mennesker enn hvite, fordi det er kortere tid siden de var jegere og sankere på savannen. En tilværelse i det moderne Vesten krever mer komplekse kognitive evner enn det som kreves for å jakte ned en gnu».

Det ble ikke egentlig verre av at han la på «Derfor klarer negerne seg dårligere. Negre likner mer fysisk på aper enn det vi hvite gjør, noe som skulle tyde på at negre og aper er likere hverandre på andre måter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller at han slo fast at «Mesteparten av kriminaliteten som begås her i Norge, begås av negre», og presiserte: «Særlig voldsforbrytelser, ran drap, voldtekt osv. Når negre bryter loven, bør de sendes tilbake til Bongoland, der de kommer fra. God tur, vi har ikke brukt for dere her. Ha det bra negre. Norge for nordmenn».

Du TROR ikke han mener at «negre er dårligere mennesker enn hvite»? Come on!

Man må nærmest ha levd under et kumlokk de siste 15 årene for ikke å ha fått med seg at Radioresepsjonen er et humorprogram så trygt planta i det rødgrønne byparkgresset at alt som måtte kunne tolkes som rasisme helt åpenbart ikke er det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK- og komikerkollega Jonis Josef misforstår likevel.

«Skam deg mann, dette er dårlige greier», smalt han på Instagram. «Her legitimerer han dårlige holdninger, og ikke minst bruk av ordet 'neger'», utdypet han senere, men la forsonende til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg tror ikke Tore mener dette».

Du TROR ikke. Seriøst! Det er da fullstendig åpenbart at han ikke mener dette. Han er sosialdemokratiske Tore Sagen, han driver med humor og satire på Radioresepsjonen på NRK, innslaget hetet «Flauhetskonkurransen», og poenget er å være så pinlig at de andre blir flaue. Og du TROR ikke han mener at «negre er dårligere mennesker enn hvite»? Come on!

Men det er heller ikke Jonis Josef som er problemet. Selv om, etter ham går deler av norsk offentlighet over i en tilstand av hudløs og ubotbar krenkbarhet – i beste fall patologisk, i verste fall påtatt, uansett full av bevrende patos.

En av de neste ut er P3-programlederen Abiel Tesfai. «Vet ikke om jeg skal gråte eller le. HVEM ga HVEM tillatelse til å legge ut dette?» tordner han på Facebook.

Heller ikke han er problemet. Ikke en gang samfunnsdebattant Nastaran Marie Kowkabi er problemet her, selv om hun greier å krøste ut av seg dette til VG:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg kjenner jeg er litt lei av at NRK hele tiden skal forsvare slike utsagn som satire og humor. Nå er det på tide å si at de beklager. Hvis det er et mislykket forsøk på humor, burde de legge seg flate. Og hvis det ikke er humor, burde de legge seg flate og ta en oppvask internt. I en statskanal er det problematisk med slike holdninger, og ikke minst at de bruker n-ordet så mange ganger.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet virkelig ikke hvor jeg skal begynne.

Nå tyr Tore Sagen til Twitter for å fortelle alle som har bodd under jorda det siste halvannet tiåret hvor han står: «Til de som skulle være i tvil: jeg er ikke rasist. Jeg synes rasisme og fornektelse av menneskeskapte klimaendringer er noe av det flaueste som finnes.»

Det er selvsagt heller ikke problemet. Men det hjelper absolutt ingen ting.

For her har noen bestemt seg for å forbli i krenka-rollen, selv om det betyr at de må misforstå med vilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ettermiddag orker ikke Tore Sagen stå i det lenger, og ber NRK-ledelsen å fjerne innslaget.

Og her kommer problemet: NRK sier greit, selvsagt, ok, vi fjerner det med en gang!

Hæ?

Hva med å si «Tore, vi skjønner at denne stormen er tung å stå i, og at du er misforstått og ikke når igjennom. Men du har ikke gjort noe feil, og vi har ryggen din. Denne kampen tar NRK for deg, for dette handler om mer enn et innslag på Radioresepsjonen»?

Det er det det gjør, nemlig. Det handler om mye mer. Det handler om grunnene til at mediene har fryktelig høy terskel for å slette publisert innhold. Det handler om hvorfor pressen ikke skal la seg redigere, men stå hardt på sine egne prinsipper.
Jeg liker oftest ikke folk som påberoper seg å være begrenset av mangel på ytringsfrihet i dette landet, men dette handler faktisk og helt konkret om ytringsfrihet. Jeg er nødt til å være så pompøs. Det handler om demokratiet vårt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytringsfriheten er nedfelt i paragraf 100 i Grunnloven, og innledes med setningen «Ytringsfrihet bør finne sted».

Sist i paragrafen heter det: «Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale».

Les den lovteksten tre ganger, prosjektsjef i NRK P13 Stig Holmer, du som ikke synes det var noe problem å etterkomme skinnsinte mennesker, som misforstår med vilje, sine krav om beklagelse og avpublisering. Den setningen er til dere, til NRK, til statskanalen.

«Vi ønsker selvfølgelig å være hensynsfulle. Da er det greit å ta det bort», begrunner radiosjefen.

Nei, NRK, dette ikke greit. Det er feigt og det er farlig.