Vi godtar ikke diskrimineringen mer

<p>Sentralstyremedlem i Norges Handikapforbunds Ungdom, Ida Hauge Dignes</p>
Sentralstyremedlem i Norges Handikapforbunds Ungdom, Ida Hauge Dignes

Mange funksjonshemmede ser seg nødt til å flykte fra sin hjemkommune for å leve et mer likestilt liv. Dette er diskriminering. Dette er frihetsfrarøvelse, skriver Ida Hauge Dignes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Ida Hauge Dignes
Sentralstyremedlem i Norges Handikapforbunds Ungdom

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den brutale sannheten kan ikke forkles i fiktive klær, når målet er politisk endring. Hvis jeg forteller om hvor bra det er å bo i Norge som funksjonshemmet, smiler folk. Det vet de jo. Vi bor jo i trygge velferdsstaten Norge. Herregud, så heldige vi er. Bor jo ikke i Afrika, liksom. Kan ikke bare alle funksjonshemma snart forstå hvor heldige de er? Slutte å klage? De må jo på et tidspunkt bli fornøyde?

Funksjonshemmede diskrimineres i Norge og året er 2019. Den dag i dag er det altfor mange funksjonshemmede med et assistansebehov som ikke får noen timer med brukerstyrt personlig assistanse, selv om dette ble en lovfestet rettighet i 2015. I brennpunkt dokumentaren «Fallet» får vi vite at selv om det er anslagsvis 14.500 mennesker med funksjonsnedsettelse som trenger BPA, er det likevel kun 3.500 som får det. Funksjonshemmede i Norge blir velferdsflyktninger. Mange funksjonshemmede ser seg nødt til å flykte fra sin hjemkommune for å leve et mer likestilt liv. Dette er diskriminering. Dette er frihetsfrarøvelse.

Herregud, så heldige vi er. En omsorgsghetto for bare oss funksjonshemmede. Endelig!

I dag blir funksjonshemmede barn sendt bort fra familien sin til institusjoner, fordi kommunene hevder at dette er den beste og billigste måten. Kommunene velger å sende funksjonshemmede barn på institusjon framfor å gi barna tilstrekkelig med assistanse i hjemmet. Ordførere smiler bredt på bildet for lokalavisa, når de har klart å samle funksjonshemmede fra sitt nærmiljø på en plass. Herregud, så heldige vi er. En omsorgsghetto for bare oss funksjonshemmede. Endelig!

Les innlegget: Meld i fra 48 timer før, og aller helst velg bilen

I dag blir funksjonshemmede barn sendt i taxi til en annen skole enn nærskolen sin, fordi nærskolen bare har trappeinngang. Nær 80 prosent av grunnskolene i Norge er ikke tilgjengelige. Det er segregering. Barnet mister kontakten med det lokale nærmiljøet sitt. Kjell Ingolf Ropstad sa under Stortingsmøtet 26. mars 2019 at det ikke er nødvendig å inkorporere funksjonshemmakonvensjonen i norsk lov, fordi norske lover ivaretar rettighetene på en god måte. Jeg er uenig. Funksjonshemmede trenger et større rettighetsvern. Vi trenger det nå.

Les kommentaren: Sorgen vi ikke snakker om

Det er mange som tenker at funksjonshemmede må repareres for å passe inn i samfunnet. Bare du lærer deg å gå igjen, blir livet liksom komplett. For å oppnå et likestilt samfunn må vi anerkjenne at vi er ulike uten å måtte reparere det. Vi er ulike i kjønn, legning, øyefarge og funksjon. Kvinner skal ikke måtte bli menn for å utjevne lønnsforskjeller. Homofile skal ikke måtte bli heterofile for å gifte seg i kirka. Og funksjonshemmede skal ikke måtte bli funksjonsfriske for å gå på sin nærskole, få jobb og betale skatt. Det er ikke menneskene som skal tilpasse seg samfunnet, men omvendt.

Personvernpolicy