Bæreposen er på vei ut hos Kolonial.no

Kolonial.no kjører ut varer til kunder. Dette illustrasjonsbildet er fra 2015. Berdriften skriver i dag at de jobber for å erstatte bæreposene.
Kolonial.no kjører ut varer til kunder. Dette illustrasjonsbildet er fra 2015. Berdriften skriver i dag at de jobber for å erstatte bæreposene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Huseby Jensen ber oss i hans kommentar om å gå foran med å avskaffe plastposen. Det er vi på god vei til å gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Louise Fuchs
Kommunikasjonsdirektør i Kolonial

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kundene våre spør oss ofte om hvorfor vi ikke for lengst har sluttet med plastposer. Vi er svært opptatt av miljøet, men vil gjøre det ordentlig. Vi har derfor testet ulike løsninger og metoder, men frem til i dag har plastposer vært den beste løsningen. Nå har vi imidlertid funnet en annen løsning som trolig er mer effektiv og mer miljøvennlig.

Les Martin Huseby Jensens kommentar: Kolonial.no er en miljøsinke som bør skjerpe seg

Papp skal erstatte plast i Kolonial.no

I november i fjor begynte vi å teste ut levering i pappesker. Vi skalerte opp testen gradvis til å inkludere flere husstander og bedrifter. Nå leverer vi i sammenbrettbare pappesker på alle våre bedriftsleveringer og til alle privatkunder som får varer levert innen klokken to på hverdager. Til et utvalg kunder tilbyr vi også valgmulighet mellom plastpose og pappeske for å lære mer om hva de foretrekker. Ser vi at dette fungerer bra så kommer vi til å gi samme mulighet til alle våre kunder i løpet av kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til at du kan oppleve å få mange og halvfulle poser fra oss er fordi tørr-, kjøle- og frysevarer pakkes på 3 ulike soner på grunn av temperaturen som kreves for å oppbevare varene slik at de kommer frem i god kvalitet. Det har derfor i blant vært en utfordring at kunder har fått flere plastposer enn nødvendig. Dette kan vi løse med levering i pappesker.

Pantbare handlenett og gjenbrukbare poser var ikke løsningen

Vi har hatt en prøveordning på pantbare handlenett som vi har testet på noen leveringsruter og hentepunkter. Det viste seg derimot at denne ordningen ikke fungerte like bra som vi hadde tenkt. Rengjøring av handlenettene vi fikk i retur ble for tidkrevende og kostbart, og ideen ble derfor skrotet. Det har siden også vist seg at handlenett i bomull er mye mindre miljøvennlige enn plastposer, så det er enda en grunn til å ta avstand fra denne løsningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til miljøet må vi ta hensyn til hygiene, transport og kostnad.

I tillegg har vi gjennomført tester med gjenbrukbare poser der tanken var at du kunne levere dem tilbake til oss for gjenbruk. Gjenbrukbare poser skal tåle mer, og må derfor inneholde mer plast enn vanlig eller være laget av stoff. Begge deler

er verre for miljøet å produsere, så de må virkelig gjenbrukes for å oppnå en positiv effekt.

Dessverre var posene i testen ofte skitne når vi fikk dem i retur. Det viste seg kostbart, krevende og lite miljøvennlig å rense dem for gjenbruk. Derfor har vi, inntil videre, bestemt oss for å ikke utforske dette videre.

Ser etter flere gode løsninger

Vi har et mål om å redusere bruken av plast, og jobber aktivt med å finne ulike alternativer som er bra for miljøet og som fungerer godt både for oss og for våre kunder. Pappesker kan være et godt alternativ og vi samler innsikt om både leveringskvalitet og miljøkonsekvenser mens vi skalerer opp testene våre fremover.

I tillegg til miljøet er vi nødt til å ta hensyn til andre faktorer som hygiene, transport og kostnad. Vi lover at vi alltid vil velge det beste alternativet når disse hensynene sees opp mot hverandre.