Kvinnene viser klør!

Demokraten Nancy Pelosi er leder av flertallet i Representantens hus, og på andreplass i «arverekkefølgen» til det amerikanske presidentembetet.
Demokraten Nancy Pelosi er leder av flertallet i Representantens hus, og på andreplass i «arverekkefølgen» til det amerikanske presidentembetet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonens muligheter for å felle Donald Trump har overskygget innledningen av valgkampen foran presidentvalget i 2020. Men én klar, felles tendens preger de to deler av dagens politiske liv i USA – og den handler om kvinner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er presidentvalg i USA neste år, men det er i øyeblikket usikkert om Donald Trump vil få anledning til å stille til gjenvalg. Det øker oppmerksomheten rundt de andre kandidatene, både på demokratisk og republikansk side. Da det sist sommer ble gjort opp status om hvem som var aktuelle kandidater, var 22 menn og kvinner klare på demokratisk side for å utfordre Trump – eller Mike Pence, om visepresidenten har måttet overta før den tid.

Ved valget i 2016 trodde hele verden at Hillary Clinton skulle bli USAs første kvinnelige president. Men resultatet ble som kjent at Trump vant og ble USAs 45. president.

Hillary Clinton stiller ikke til valg i 2020. Spesielt interessant er det at det i øyeblikket er tre andre kvinner som peker seg ut på demokratenes side. Og aldri har de hatt så store muligheter for å nå fram som ved det kommende valget. Det har sin bakgrunn i at begge de to «heteste» mannlige demokratiske kandidatene har problemer de har vanskelig for å komme unna: Tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter er meget mot sin vilje knyttet opp til skandalen rundt Trumps tvilsomme forbindelse med Ukrainas regjering, og den 78-årige gamle Bernie Sanders har nettopp hatt et hjerteslag som svekker ham i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men bevares, demokratene har mange andre kandidater som trenger seg på.

Demokratenes ledende kvinnelige kandidat er den liberale senatoren fra Massachusetts Elisabeth Warren. Hun kjemper for store endringer i amerikansk økonomi og samfunnsliv og går inn for noe som ligner på en velferdsstat etter tilnærmet skandinavisk mønster. Hvis det blir for sterkt for det amerikanske flertallet, kan de samle seg om Kamela Harris fra California, som i den første debatten mellom de demokratiske kandidatene, målbandt Joe Biden om hans holdning til det ennå betente forhold mellom hvite og afroamerikanske velgere. Og hun griper fatt i amerikanernes vaklende holdning til våpenkontroll og sier hun som president vil gi Kongressen 100 dager på å innføre nye lover som begrenser sivile amerikaneres rett til å eie og bære skytevåpen. Den tredje kvinnen som utmerker seg i kampen om å bli demokratenes kandidat, er senator Amy Klobuchar fra Minnesota. Hun karakteriserer seg selv som en moderat kandidat og legger vekt på å kunne tiltrekke seg velgere fra begge partier, dersom republikanske velgere skulle foretrekke å stemme på en moderat demokrat i stedet for Donald Trump, hvis han skulle bli republikanernes kandidat også i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trump er blitt så rasende at han nå truer med å gå til rettssak mot Nancy Pelosi. Det vil i sannhet bli to giganters kamp om posisjon i historien.

I disse dager er USA – og egentlig hele verden – imidlertid mest opptatt av den pågående etterforskning om en mulig riksrettstiltale mot president Trump. Den mulige riksrettssaken mot Trump vekker størst interesse og setter valgkampen neste år ennå i skyggen.

Men også der viser kvinnene klør på den politiske arena. Dagens mistillit og riksrettsprosess mot president Donald Trump er primært båret fram av demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Det var hun som tok beslutningen om å sette i gang prosessen som kan føre til avstemninger om riksrett mot president Trump, først i Representantenes hus og deretter i Senatet.

President Trump er blitt så rasende at han nå truer med å gå til rettssak mot Pelosi og et par andre sentrale politikere. Det vil i sannhet bli to giganters kamp om posisjon i historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nancy Pelosis Demokratiske parti har flertall i Representantenes hus, mens Trumps republikanere har flertall i Senatet, hvor det kreves 2/3 flertall for å avsette presidenten.

Etter to uhyre viktig vitnemål fra to andre kvinner denne uka, vil verden vite mer. Den ene er Fiona Hill, som var leder for presidentens nasjonale sikkerhetsråd fra 2017 til 2019. Hill er født i England, men har sin utdannelse fra blant annet Harvard-universitetet i USA og er ekspert på utenriks- og sikkerhetspolitikk. Særlig har hun spesialisert seg på USAs relasjoner med Russland og Europa. I april 2017 ble hun ansatt som rådgiver i Det hvite hus, men hun valgte å trekke seg fra jobben i august i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen kvinne som også skal avhøres i denne uken, er USAs tidligere ambassadør i Ukraina, Marie Yovanovitch. Hun skal avhøres av tre av komitéene i Kongressen. Marie Yovanovitch er en høyt respektert diplomat i det amerikanske ambassadørkorps og har fra første rad utvilsomt fulgt Trumps og særlig hans personlige advokat Rudy Giuliani og hans folks tvilsomme operasjoner i Ukraina. Selv om hennes uttalelser vil skje bak lukkede dører, er amerikansk politikk så åpen og situasjonen rundt Trump så betent, at eventuelle avsløringer av betydning for riksrettssaken ganske umiddelbart vil bli kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har aldri skjedd i amerikansk historie at en amerikansk president er dømt ut av sitt embete av sine politiske kolleger i Kongressen. Men det har vært forsøkt tre ganger tidligere. Første gang var i 1868 mot president Andrew Johnson, som var kommet på kant med Kongressen under gjenoppbyggingen og samlingen av USA etter borgerkrigen. Han ble dømt i Representantenes hus men frikjent av Senatet og kunne spasere tilbake til sitt kontor som fri mann – og fortsatt president.

Den andre var president Richard Nixon i 1974. Han ble ikke dømt, men han forsto at han ville bli dømt for sin deltakelse i Watergate-skandalen, sannsynligvis av begge kamrene i Kongressen. Så Nixon valgte å vise sitt tradisjonelle seierstegn med begge armene over hodet i døren til presidentens helikopter som brakte ham ut av Det hvite hus for godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje riksrettssaken med en president, var mot president Bill Clinton. I 1999 løy under ed om sitt «upassende forhold» til 22 år gamle Monica Lewinsky, som var lærling i Det hvite hus. Han ble dømt av Representantenes Hus, men frikjent av Senatet.

Men verken Andrew Johnson, Richard Nixon eller Bill Clinton hadde skarpskodde kvinner som motstander i riksrettssakene mot dem. Det har Donald Trump. Nancy Pelosi er 79 år gammel og dermed i eldste laget som presidentkandidat. Men hadde hun vært yngre, ville hun vært demokratenes åpenbare presidentkandidat til å utfordre republikaneren Trump og hans visepresident Mike Pence. Det er Pence som ville overta etter Donald Trump dersom Trump skulle bli skjøvet ut av embetet.

Et spennende spørsmål som nå stilles i Washington, er hva som skjer hvis det skulle bli konstatert at ikke bare Donald Trump, men også visepresident Pence, har begått forbrytelser mot grunnloven, og at begge blir dømt i en riksrettssak til å forlate sine embeter. Den første i rekken til å etterfølge en president som ikke kan fortsette i sitt embete, er naturligvis visepresidenten. Men hvis også han rammes av riksretts forbud, er lederen av flertallet i Representantens hus, nemlig Nancy Peloci, den neste i rekken av etterfølgere!

Selv om det er et usannsynlig utfall av det dramaet som utspiller seg rundt presidenten og hans nærmeste medarbeidere, har demokratene likevel dyktige kvinner som bare venter på å få muligheten til å bli første kvinne til å vinne kampen om Det hvite hus.