Kvinnene viser klør!

Demokraten Nancy Pelosi er leder av flertallet i Representantens hus, og på andreplass i «arverekkefølgen» til det amerikanske presidentembetet.
Demokraten Nancy Pelosi er leder av flertallet i Representantens hus, og på andreplass i «arverekkefølgen» til det amerikanske presidentembetet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/NTB scanpix

Opposisjonens muligheter for å felle Donald Trump har overskygget innledningen av valgkampen foran presidentvalget i 2020. Men én klar, felles tendens preger de to deler av dagens politiske liv i USA – og den handler om kvinner.

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er presidentvalg i USA neste år, men det er i øyeblikket usikkert om Donald Trump vil få anledning til å stille til gjenvalg. Det øker oppmerksomheten rundt de andre kandidatene, både på demokratisk og republikansk side. Da det sist sommer ble gjort opp status om hvem som var aktuelle kandidater, var 22 menn og kvinner klare på demokratisk side for å utfordre Trump – eller Mike Pence, om visepresidenten har måttet overta før den tid.

Ved valget i 2016 trodde hele verden at Hillary Clinton skulle bli USAs første kvinnelige president. Men resultatet ble som kjent at Trump vant og ble USAs 45. president.

Hillary Clinton stiller ikke til valg i 2020. Spesielt interessant er det at det i øyeblikket er tre andre kvinner som peker seg ut på demokratenes side. Og aldri har de hatt så store muligheter for å nå fram som ved det kommende valget. Det har sin bakgrunn i at begge de to «heteste» mannlige demokratiske kandidatene har problemer de har vanskelig for å komme unna: Tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter er meget mot sin vilje knyttet opp til skandalen rundt Trumps tvilsomme forbindelse med Ukrainas regjering, og den 78-årige gamle Bernie Sanders har nettopp hatt et hjerteslag som svekker ham i valgkampen.

Men bevares, demokratene har mange andre kandidater som trenger seg på.

Demokratenes ledende kvinnelige kandidat er den liberale senatoren fra Massachusetts Elisabeth Warren. Hun kjemper for store endringer i amerikansk økonomi og samfunnsliv og går inn for noe som ligner på en velferdsstat etter tilnærmet skandinavisk mønster. Hvis det blir for sterkt for det amerikanske flertallet, kan de samle seg om Kamela Harris fra California, som i den første debatten mellom de demokratiske kandidatene, målbandt Joe Biden om hans holdning til det ennå betente forhold mellom hvite og afroamerikanske velgere. Og hun griper fatt i amerikanernes vaklende holdning til våpenkontroll og sier hun som president vil gi Kongressen 100 dager på å innføre nye lover som begrenser sivile amerikaneres rett til å eie og bære skytevåpen. Den tredje kvinnen som utmerker seg i kampen om å bli demokratenes kandidat, er senator Amy Klobuchar fra Minnesota. Hun karakteriserer seg selv som en moderat kandidat og legger vekt på å kunne tiltrekke seg velgere fra begge partier, dersom republikanske velgere skulle foretrekke å stemme på en moderat demokrat i stedet for Donald Trump, hvis han skulle bli republikanernes kandidat også i 2020.

President Trump er blitt så rasende at han nå truer med å gå til rettssak mot Nancy Pelosi. Det vil i sannhet bli to giganters kamp om posisjon i historien.

I disse dager er USA – og egentlig hele verden – imidlertid mest opptatt av den pågående etterforskning om en mulig riksrettstiltale mot president Trump. Den mulige riksrettssaken mot Trump vekker størst interesse og setter valgkampen neste år ennå i skyggen.

Men også der viser kvinnene klør på den politiske arena. Dagens mistillit og riksrettsprosess mot president Donald Trump er primært båret fram av demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Det var hun som tok beslutningen om å sette i gang prosessen som kan føre til avstemninger om riksrett mot president Trump, først i Representantenes hus og deretter i Senatet.

President Trump er blitt så rasende at han nå truer med å gå til rettssak mot Pelosi og et par andre sentrale politikere. Det vil i sannhet bli to giganters kamp om posisjon i historien.

Nancy Pelosis Demokratiske parti har flertall i Representantenes hus, mens Trumps republikanere har flertall i Senatet, hvor det kreves 2/3 flertall for å avsette presidenten.

Etter to uhyre viktig vitnemål fra to andre kvinner denne uka, vil verden vite mer. Den ene er Fiona Hill, som var leder for presidentens nasjonale sikkerhetsråd fra 2017 til 2019. Hill er født i England, men har sin utdannelse fra blant annet Harvard-universitetet i USA og er ekspert på utenriks- og sikkerhetspolitikk. Særlig har hun spesialisert seg på USAs relasjoner med Russland og Europa. I april 2017 ble hun ansatt som rådgiver i Det hvite hus, men hun valgte å trekke seg fra jobben i august i år.

En annen kvinne som også skal avhøres i denne uken, er USAs tidligere ambassadør i Ukraina, Marie Yovanovitch. Hun skal avhøres av tre av komitéene i Kongressen. Marie Yovanovitch er en høyt respektert diplomat i det amerikanske ambassadørkorps og har fra første rad utvilsomt fulgt Trumps og særlig hans personlige advokat Rudy Giuliani og hans folks tvilsomme operasjoner i Ukraina. Selv om hennes uttalelser vil skje bak lukkede dører, er amerikansk politikk så åpen og situasjonen rundt Trump så betent, at eventuelle avsløringer av betydning for riksrettssaken ganske umiddelbart vil bli kjent.

Det har aldri skjedd i amerikansk historie at en amerikansk president er dømt ut av sitt embete av sine politiske kolleger i Kongressen. Men det har vært forsøkt tre ganger tidligere. Første gang var i 1868 mot president Andrew Johnson, som var kommet på kant med Kongressen under gjenoppbyggingen og samlingen av USA etter borgerkrigen. Han ble dømt i Representantenes hus men frikjent av Senatet og kunne spasere tilbake til sitt kontor som fri mann – og fortsatt president.

Den andre var president Richard Nixon i 1974. Han ble ikke dømt, men han forsto at han ville bli dømt for sin deltakelse i Watergate-skandalen, sannsynligvis av begge kamrene i Kongressen. Så Nixon valgte å vise sitt tradisjonelle seierstegn med begge armene over hodet i døren til presidentens helikopter som brakte ham ut av Det hvite hus for godt.

Den tredje riksrettssaken med en president, var mot president Bill Clinton. I 1999 løy under ed om sitt «upassende forhold» til 22 år gamle Monica Lewinsky, som var lærling i Det hvite hus. Han ble dømt av Representantenes Hus, men frikjent av Senatet.

Men verken Andrew Johnson, Richard Nixon eller Bill Clinton hadde skarpskodde kvinner som motstander i riksrettssakene mot dem. Det har Donald Trump. Nancy Pelosi er 79 år gammel og dermed i eldste laget som presidentkandidat. Men hadde hun vært yngre, ville hun vært demokratenes åpenbare presidentkandidat til å utfordre republikaneren Trump og hans visepresident Mike Pence. Det er Pence som ville overta etter Donald Trump dersom Trump skulle bli skjøvet ut av embetet.

Et spennende spørsmål som nå stilles i Washington, er hva som skjer hvis det skulle bli konstatert at ikke bare Donald Trump, men også visepresident Pence, har begått forbrytelser mot grunnloven, og at begge blir dømt i en riksrettssak til å forlate sine embeter. Den første i rekken til å etterfølge en president som ikke kan fortsette i sitt embete, er naturligvis visepresidenten. Men hvis også han rammes av riksretts forbud, er lederen av flertallet i Representantens hus, nemlig Nancy Peloci, den neste i rekken av etterfølgere!

Selv om det er et usannsynlig utfall av det dramaet som utspiller seg rundt presidenten og hans nærmeste medarbeidere, har demokratene likevel dyktige kvinner som bare venter på å få muligheten til å bli første kvinne til å vinne kampen om Det hvite hus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang
Siste nytt
21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang
Populært