Demokrati til salgs

FOTO: Roya Ann Miller/Unsplash
FOTO: Roya Ann Miller/Unsplash

En overveldende majoritet av innbyggerne i dagens demokratier støtter opp om demokratiske prinsipper. Hvorfor er de da villige til å akseptere politikere som bryter med de samme prinsippene?

Stemmer: Sirianne Dahlum
Seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) og Associate Researcher ved Varieties of Democracy Institute (V-Dem) ved Gøteborg Universitet.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Denne uken ble det kjent at president Donald Trump sannsynligvis har forsøkt å presse Ukraina til å intervenere i neste års amerikanske presidentvalg, ved å lete frem informasjon som kan skade demokraten Joe Biden. Nyheten slutter seg til et voksende fjell av bevis for at det Hvite Hus utfordrer eller direkte bryter med demokratiske konvensjoner når det gjelder rettstyre, maktfordeling og sivile rettigheter.

USA er ikke et særtilfelle: På globalt nivå lever en tredjedel av verdens innbyggere i land hvor kvaliteten på demokratiet ble forverret i 2018, ifølge Varieties of Democracy-prosjektet. Blant landene finner vi kjemper som India, Russland og Brasil, men for første gang står også veletablerte demokratier og OECD-land på lista over «nedgangsland» – inkludert Ungarn, Tyrkia og USA.

Kan politiske ledere virkelig slippe unna med anti-demokratisk adferd?

At politiske ledere vil gjøre seg mektige på befolkningens bekostning, er ikke vanskelig å forstå. Det er imidlertid et større paradoks dersom ledere som Donald Trump slipper unna med slike forsøk på demokratiske innskrenkninger, uten å bli straffet. Størstedelen av verdens befolkning støtter nemlig opp om demokratiet som styreform, og amerikanerne er i verdenstoppen.

Les kommentaren: SPD - partiet ingen vil lede

Ifølge Pew oppgir 86 prosent av amerikanere at de støtter et demokratisk system hvor lover vedtas av folkets valgte representanter. I Europa oppga i snitt rundt 80 prosent av velgerne støtte til demokrati, også i Ungarn som er på vei i autokratisk retning. Det er derfor naturlig å tenke seg at velgere vil straffe politikere med anti-demokratisk adferd, enten ved å aldri velge potensielle anti-demokrater i det hele tatt, eller ved å trekke støtten dersom en leder utfordrer de demokratiske spillereglene.

Likevel ser vi at ledere med anti-demokratisk adferd blir valgt, og fortsetter å være populære selv etter å ha avslørt sitt «sanne ansikt», som i Ukraina og Tyrkia (to land med demokratisk valgte ledere som nå ikke lenger er fulle demokratier). Kan politiske ledere virkelig slippe unna med anti-demokratisk adferd?

Nyere forskning basert på amerikanske velgere kan tyde på at svaret er ja. I en studie som snart kommer ut i prestisje-tidsskriftet American Political Science Review, og som var et av høydepunktene på den årlige konferansen til American Political Science Association for noen uker siden, presenterer statsviterne Milan Svolik og Matthew Graham en rekke viktige innsikter om befolkningens evne og vilje til å begrense politiske leders forsøk på å utfordre systemet.

Jo lenger unna sentrum-posisjonen en velger står, jo mer vil denne velgeren være tilbøyelig til å akseptere anti-demokratisk adferd.

De to statsviterne tar utgangspunkt i amerikanske velgeres tilsynelatende solide oppslutning om demokratiet. Målet deres er å undersøke hvor dypt disse overbevisningene faktisk stikker. Problemet med alle spørreundersøkelser om individers holdninger til demokrati, er at de sier lite om hvorvidt respondentene er villige til å kjempe for demokratiet selv når dette konkurrerer mot andre hensyn.

Heller ikke spørsmål som måler støtte til faktiske politiske kandidater vil gi oss noen pekepinn på velgeres genuine oppslutning om demokrati, gitt at vi ikke vil kunne slutte oss til hvorfor en velger stemmer på en viss kandidat fremfor en annen.

Les kommentaren: Blanke ark og ideologiske fargestifter

Svolik og Graham løser dette ved hjelp av et eksperiment, som måler oppslutning om demokrati – ikke ved å spørre direkte, men gjennom hva respondentene avslører gjennom valg av hypotetiske politiske kandidater.

Et representativt utvalg av amerikanere ble bedt om å velge mellom en rekke fiktive par av kandidater i et delstatsvalg. Deltakerne i eksperimentet ble informert om de fiktive kandidatenes navn, alder, parti, kjønn og etnisitet, samt politiske preferanser. For eksempel ble de bedt om å velge mellom demokraten «Jane Williams» eller republikaneren «Jose Rodriguez».

Hver kandidat ble tillagt en rekke politiske preferanser, for eksempel om utenrikspolitikk, skattenivå eller skolepolitikk. I tillegg ble et tilfeldig utvalg respondenter også utsatt for scenarioer hvor en av kandidatene ga uttrykk for «udemokratisk adferd», ved å støtte opp om politikk som «gerrymandering» av valgdistrikter, aktive brudd med domstolers beslutninger eller forbud mot folkelige demonstrasjoner.

De siste funnene fra Svolik og Graham kan tyde på at den amerikanske befolkningens oppslutning om demokratiske normer dessverre er ganske overfladisk.

Ved å sammenligne respondentene som ble «utsatt» for en udemokratisk kandidat i hvert scenario med respondentene som ble utsatt for samme kandidat uten denne udemokratiske adferden, kan man si noe om hvor mye velgere straffer politikere for å opptre udemokratisk.

Les kommentaren: Deja vu i Washington

Her er noen av hovedfunnene:

  1. Amerikanerne verdsetter demokrati, men ikke særlig høyt. Velgere ser ut til å straffe anti-demokratisk adferd, men anti-demokratisk adferd gjorde at kandidater kun mister rundt 12 prosent av sin totale støtte.
  2. Velgere har begrenset villighet til å ofre foretrukne politiske saker for å beskytte demokratiet. Svolik og Graham regner seg frem til at velgerne kun er villige til akseptere en økning i avvik fra foretrukne politiske standpunkt med 10-15 prosent.
  3. Kun en av ti er villige til å straffe antidemokratisk adferd fra kandidater med samme partitilhørighet som respondenten selv.
  4. Velgere straffer både utroskap og skattejuks langt hardere enn selv de mest alvorlige antidemokratiske handlingene.

Disse funnene har alvorlige implikasjoner for fremtiden til moderne demokratier i en polarisert politisk virkelighet. Og de gir viktige innsikter i diskusjonen om hvorvidt det amerikanske demokratiet er robust nok til å stå i mot vedvarende brudd på spillereglene.

I sin bestselgende bok «Why Democracies Die» tar statsviterne Daniel Ziblatt og Steven Levitsky et oppgjør med det de anser som myten om at de demokratiske institusjonene i USA er så robuste at de vil kunne stå imot vedvarende brudd på spillereglene fra politiske eliter. De hevder at institusjonene kun vil overleve dersom de demokratiske normene overlever.

I teorien skal demokratiet være selvregulerende, ved at befolkningen vil begrense elitenes (anti-demokratiske) handlingsrom.

De siste funnene fra Svolik og Graham kan tyde på at den amerikanske befolkningens oppslutning om demokratiske normer dessverre er ganske overfladisk, og at det amerikanske demokratiet dermed er mer sårbart enn tidligere antatt. Vi kan altså ikke nødvendigvis forvente at befolkningen vil beskytte demokratiet i USA hvis det utfordres av Trump eller en annen fremtidig leder.

En annen viktig implikasjon er hvor mye polarisering egentlig har å si for individers villighet til å si fra seg demokratiske prinsipper. Jo lenger unna sentrum-posisjonen en velger står, jo mer vil denne velgeren være tilbøyelig til å akseptere anti-demokratisk adferd.

«Bright Line Watch», som er et forsker-ledet initiativ for å overvåke (trusler mot) det amerikanske demokratiet, har nå også gjennomført lignende eksperimenter som Svolik og Graham, og finner at polarisering i form av styrket parti-tilhørighet er en avgjørende forklaring på hvorfor individer nedprioriterer demokratiske prinsipper.

I teorien skal demokratiet være selvregulerende, ved at befolkningen vil begrense elitenes (anti-demokratiske) handlingsrom. Innsiktene fra dette studiet viser at velgerne er villige til å begrense politiske ledere – men kun så lenge prisen er lav.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM
Siste nytt
15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM
Populært