Demokrati til salgs

FOTO: Roya Ann Miller/Unsplash
FOTO: Roya Ann Miller/Unsplash

En overveldende majoritet av innbyggerne i dagens demokratier støtter opp om demokratiske prinsipper. Hvorfor er de da villige til å akseptere politikere som bryter med de samme prinsippene?

Stemmer: Sirianne Dahlum
Seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) og Associate Researcher ved Varieties of Democracy Institute (V-Dem) ved Gøteborg Universitet.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Denne uken ble det kjent at president Donald Trump sannsynligvis har forsøkt å presse Ukraina til å intervenere i neste års amerikanske presidentvalg, ved å lete frem informasjon som kan skade demokraten Joe Biden. Nyheten slutter seg til et voksende fjell av bevis for at det Hvite Hus utfordrer eller direkte bryter med demokratiske konvensjoner når det gjelder rettstyre, maktfordeling og sivile rettigheter.

USA er ikke et særtilfelle: På globalt nivå lever en tredjedel av verdens innbyggere i land hvor kvaliteten på demokratiet ble forverret i 2018, ifølge Varieties of Democracy-prosjektet. Blant landene finner vi kjemper som India, Russland og Brasil, men for første gang står også veletablerte demokratier og OECD-land på lista over «nedgangsland» – inkludert Ungarn, Tyrkia og USA.

Kan politiske ledere virkelig slippe unna med anti-demokratisk adferd?

At politiske ledere vil gjøre seg mektige på befolkningens bekostning, er ikke vanskelig å forstå. Det er imidlertid et større paradoks dersom ledere som Donald Trump slipper unna med slike forsøk på demokratiske innskrenkninger, uten å bli straffet. Størstedelen av verdens befolkning støtter nemlig opp om demokratiet som styreform, og amerikanerne er i verdenstoppen.

Les kommentaren: SPD - partiet ingen vil lede

Ifølge Pew oppgir 86 prosent av amerikanere at de støtter et demokratisk system hvor lover vedtas av folkets valgte representanter. I Europa oppga i snitt rundt 80 prosent av velgerne støtte til demokrati, også i Ungarn som er på vei i autokratisk retning. Det er derfor naturlig å tenke seg at velgere vil straffe politikere med anti-demokratisk adferd, enten ved å aldri velge potensielle anti-demokrater i det hele tatt, eller ved å trekke støtten dersom en leder utfordrer de demokratiske spillereglene.

Likevel ser vi at ledere med anti-demokratisk adferd blir valgt, og fortsetter å være populære selv etter å ha avslørt sitt «sanne ansikt», som i Ukraina og Tyrkia (to land med demokratisk valgte ledere som nå ikke lenger er fulle demokratier). Kan politiske ledere virkelig slippe unna med anti-demokratisk adferd?

Nyere forskning basert på amerikanske velgere kan tyde på at svaret er ja. I en studie som snart kommer ut i prestisje-tidsskriftet American Political Science Review, og som var et av høydepunktene på den årlige konferansen til American Political Science Association for noen uker siden, presenterer statsviterne Milan Svolik og Matthew Graham en rekke viktige innsikter om befolkningens evne og vilje til å begrense politiske leders forsøk på å utfordre systemet.

Jo lenger unna sentrum-posisjonen en velger står, jo mer vil denne velgeren være tilbøyelig til å akseptere anti-demokratisk adferd.

De to statsviterne tar utgangspunkt i amerikanske velgeres tilsynelatende solide oppslutning om demokratiet. Målet deres er å undersøke hvor dypt disse overbevisningene faktisk stikker. Problemet med alle spørreundersøkelser om individers holdninger til demokrati, er at de sier lite om hvorvidt respondentene er villige til å kjempe for demokratiet selv når dette konkurrerer mot andre hensyn.

Heller ikke spørsmål som måler støtte til faktiske politiske kandidater vil gi oss noen pekepinn på velgeres genuine oppslutning om demokrati, gitt at vi ikke vil kunne slutte oss til hvorfor en velger stemmer på en viss kandidat fremfor en annen.

Les kommentaren: Blanke ark og ideologiske fargestifter

Svolik og Graham løser dette ved hjelp av et eksperiment, som måler oppslutning om demokrati – ikke ved å spørre direkte, men gjennom hva respondentene avslører gjennom valg av hypotetiske politiske kandidater.

Et representativt utvalg av amerikanere ble bedt om å velge mellom en rekke fiktive par av kandidater i et delstatsvalg. Deltakerne i eksperimentet ble informert om de fiktive kandidatenes navn, alder, parti, kjønn og etnisitet, samt politiske preferanser. For eksempel ble de bedt om å velge mellom demokraten «Jane Williams» eller republikaneren «Jose Rodriguez».

Hver kandidat ble tillagt en rekke politiske preferanser, for eksempel om utenrikspolitikk, skattenivå eller skolepolitikk. I tillegg ble et tilfeldig utvalg respondenter også utsatt for scenarioer hvor en av kandidatene ga uttrykk for «udemokratisk adferd», ved å støtte opp om politikk som «gerrymandering» av valgdistrikter, aktive brudd med domstolers beslutninger eller forbud mot folkelige demonstrasjoner.

De siste funnene fra Svolik og Graham kan tyde på at den amerikanske befolkningens oppslutning om demokratiske normer dessverre er ganske overfladisk.

Ved å sammenligne respondentene som ble «utsatt» for en udemokratisk kandidat i hvert scenario med respondentene som ble utsatt for samme kandidat uten denne udemokratiske adferden, kan man si noe om hvor mye velgere straffer politikere for å opptre udemokratisk.

Les kommentaren: Deja vu i Washington

Her er noen av hovedfunnene:

  1. Amerikanerne verdsetter demokrati, men ikke særlig høyt. Velgere ser ut til å straffe anti-demokratisk adferd, men anti-demokratisk adferd gjorde at kandidater kun mister rundt 12 prosent av sin totale støtte.
  2. Velgere har begrenset villighet til å ofre foretrukne politiske saker for å beskytte demokratiet. Svolik og Graham regner seg frem til at velgerne kun er villige til akseptere en økning i avvik fra foretrukne politiske standpunkt med 10-15 prosent.
  3. Kun en av ti er villige til å straffe antidemokratisk adferd fra kandidater med samme partitilhørighet som respondenten selv.
  4. Velgere straffer både utroskap og skattejuks langt hardere enn selv de mest alvorlige antidemokratiske handlingene.

Disse funnene har alvorlige implikasjoner for fremtiden til moderne demokratier i en polarisert politisk virkelighet. Og de gir viktige innsikter i diskusjonen om hvorvidt det amerikanske demokratiet er robust nok til å stå i mot vedvarende brudd på spillereglene.

I sin bestselgende bok «Why Democracies Die» tar statsviterne Daniel Ziblatt og Steven Levitsky et oppgjør med det de anser som myten om at de demokratiske institusjonene i USA er så robuste at de vil kunne stå imot vedvarende brudd på spillereglene fra politiske eliter. De hevder at institusjonene kun vil overleve dersom de demokratiske normene overlever.

I teorien skal demokratiet være selvregulerende, ved at befolkningen vil begrense elitenes (anti-demokratiske) handlingsrom.

De siste funnene fra Svolik og Graham kan tyde på at den amerikanske befolkningens oppslutning om demokratiske normer dessverre er ganske overfladisk, og at det amerikanske demokratiet dermed er mer sårbart enn tidligere antatt. Vi kan altså ikke nødvendigvis forvente at befolkningen vil beskytte demokratiet i USA hvis det utfordres av Trump eller en annen fremtidig leder.

En annen viktig implikasjon er hvor mye polarisering egentlig har å si for individers villighet til å si fra seg demokratiske prinsipper. Jo lenger unna sentrum-posisjonen en velger står, jo mer vil denne velgeren være tilbøyelig til å akseptere anti-demokratisk adferd.

«Bright Line Watch», som er et forsker-ledet initiativ for å overvåke (trusler mot) det amerikanske demokratiet, har nå også gjennomført lignende eksperimenter som Svolik og Graham, og finner at polarisering i form av styrket parti-tilhørighet er en avgjørende forklaring på hvorfor individer nedprioriterer demokratiske prinsipper.

I teorien skal demokratiet være selvregulerende, ved at befolkningen vil begrense elitenes (anti-demokratiske) handlingsrom. Innsiktene fra dette studiet viser at velgerne er villige til å begrense politiske ledere – men kun så lenge prisen er lav.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Siste nytt
09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Populært