Trump slår tilbake i varslersaken

Donald Trump fotografert 26. september i det han forlater Det hvite hus.
Donald Trump fotografert 26. september i det han forlater Det hvite hus. Foto: Carolyn Kaster / AP

Det pågår en viktig prosess som kan føre til at Donald Trump kan bli stilt for riksrett. Trump forsøker å slå tilbake, men vil han lykkes?

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Da president Donald Trump hadde fått fordøyet at det virkelig er satt i gang en seriøs riksrettssak mot ham, gikk han umiddelbart til motangrep. Han var da i New York for å delta i FNs hovedforsamling. I et møte med den amerikanske delegasjonen til FN, sa Trump at han ville vite hvem som hadde informert varsleren om innholdet i Trumps telefonsamtale 25. juli i år med den nyvalgte presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelensky.

Trump sa at denne informanten «er nesten som en spion», og i «gamle dager var vi fornuftige nok med spioner og forrædere til å håndtere dem litt annerledes enn det vi gjør nå». I dagens opphetede mediemiljø i USA, grep enkelte medier raskt tak i at Trump kunne ha ment at informanten bør få dødsstraff.

Det er nå kjent gjennom New York Times at varsleren som tilhører regjeringens etterretningsstab, til punkt og prikke har fulgt de vedtatte reglene for at de rette instanser skal bli varslet. Han skal dermed ikke behøve å frykte represalier i form av tap av sikkerhetsklarering, nedgradering eller oppsigelse.

«Møkk og dyr»

Men Trump forsøker samtidig å diskreditere amerikanske medier og kaller dem «møkk» og «dyr». Han mener også at hans sannsynlige motkandidat ved presidentvalget i 2020, Joe Biden, er «dum som en stein». Samtidig fortsetter Trumps «personlige advokat» den tidligere ordføreren i New York, Rudy Giuliani, å blande seg inn i saken, uten noen formell posisjon eller tilknytning til staben i Det hvite hus eller utenriksdepartementet.

Giuliani har flere ganger reist til andre land som en representant for USAs president, uten at han har noe formelt oppdrag fra USAs myndigheter. Han er ikke medlem av presidentens stab, regjeringen eller utenriksdepartementet.

Dessuten er det ulovlig for en privatperson å hevde at han eller hun representerer USA, uten at han gjør det. Det er nå satt i gang en egen undersøkelse om hvem som betaler for Giulianis tjenester. Det er vanskelig å tro at han gjør det gratis. Giuliani sier imidlertid at han vil sitte igjen som seierherren, uansett hvordan det går med presidenten selv. Det som er helt sikkert er at Giuliani på et eller annet tidspunkt vil kunne få betydelige juridiske utfordringer når det blir spørsmål om hvilke formelle roller eller oppgaver han har hatt.

Rudy Giuliani har blant annet en rekke ganger vært i Ukraina og møtt offisielle representanter for Ukrainas regjering, hvor han har argumentert for at Ukrainas myndigheter må etterforske hva USAs tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter, har gjort i Ukraina, i forbindelse med at Hunter Biden var styremedlem i et oljeselskap i Ukraina og har mange forretningsforbindelser i landet.

Les kommentaren: Nixon kan ha reddet Trump

Ønsker å svekke Biden

Etterforskningen av beskyldningene mot president Trump fortsetter med full styrke i Washington, med blant annet høringer i Kongressen hvor representanter for berørte parter avhøres. Saken gjelder i hovedsak en telefonsamtale president Trump hadde med Ukrainas president Zelensky den 25. juli i år. Zelensky var to måneder tidligere innsatt som ny president i Ukraina.

Det har senere vist seg at president Trump forut for samtalen hadde midlertidig stanset oversendelsen av uhjelpsmidler til en verdi av nær 400 millioner til Ukraina. I samtalen skal Trump intet mindre enn åtte ganger ha bedt Zelensky iverksette en etterforskning av mulig korrupsjon mot far Joe og sønn Hunter Biden.

Hvis samtalen har hatt en karakter som den politiske opposisjon i Washington nå mistenker, kan den vise om Trump virkelig har forsøkt å overtale Zelensky til starte etterforskning av Hunter og Joe Biden. Det vil åpenbart svekke Biden som kandidat i presidentvalget i USA neste år. Det ville være ulovlig for Trump å bruke sin posisjon som president til å forsøke å få et annet land til å påvirke en så viktig sak som valget av USAs neste president.

Dersom Trump skulle bli dømt av både Representantenes Hus og av Senatet, vil han bli den første amerikanske president som blir dømt til å trekke seg på grunn av riksrett.

I høringen i Kongressen er det kommet fram at det ordinære opptaket som var gjort av Trumps samtale med Zelensky, ikke var arkivert i det ordinære dataarkivet hvor alle samtaler inn og ut av Det Hvite Hus blir oppbevart, men i et ekstraordinært sikret arkiv som bare blir brukt for ekstremt viktige og hemmelige samtaler.

Det vil kunne vært for å gjøre opptaket av samtalen enda mindre tilgjengelig. Grunnen kan ifølge amerikanske medier være at samtalen eventuelt kan bevise om Trump forsøkte å få Ukraina til å påvirke utfallet av presidentvalget i USA.

Les kommentaren: Trump vil utnytte Bidens familieproblemer

Ingen president har blitt dømt til å trekke seg

Det er ennå for tidlig å spå om utfallet av den prosessen som nå er satt i gang av lederen i Representantenes Hus, demokraten Nancy Peloci. Det er sannsynlig at hun vil kunne få flertall i Representantenes Hus for at det kan være grunnlag for riksrett. Men fra Representantenes Hus vil da saken gå videre til Senatet, hvor to tredjedeler av representantene må svare ja på spørsmålet om presidentens misligheter er så alvorlige at han må fratre.

Trumps parti, republikanerne har flertall i Senatet, og det er meget lite sannsynlig at disse vil dømme Trump. Da vil han stille sammen med Andrew Johnson som ble dømt av Representantenes Hus i 1868, Richard Nixon i 1974 og Bill Clinton i 1999. Nixon valgte å trekke seg for å unngå å bli dømt av Senatet. Johnson og Clinton ble ikke dømt av Senatet og kunne fortsette i Det Hvite Hus.

Dersom Trump skulle bli dømt av både Representantenes Hus og av Senatet, vil han bli den første amerikanske president som blir dømt til å trekke seg på grunn av riksrett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Norge spiller hjemme i eventuell finale om EM-plass12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 Full forvirring om BankID og pass hos bankkunder10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side
Siste nytt
12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportNorge spiller hjemme i eventuell finale om EM-plass12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15PengerFull forvirring om BankID og pass hos bankkunder10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side
Populært