Du er ikke dum fordi du er mot bom

<p>Bompenger har blitt et sentralt tema i valgkampen.</p>
Bompenger har blitt et sentralt tema i valgkampen. Foto: NTB scanpix

Bompenger er spesielt urettferdig for dem som har lite. Regjeringen Solberg gjør det stadig verre for dem har det litt trangt.

Stemmer: Kaia Storvik
Ansvarlig redaktør Agenda Magasin.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)

Venstre og Frp får lite drahjelp av regjeringens såkalte «enighet» om bompenger, skal vi tro meningsmålingene. Bompengemostanderne derimot, ser ut til å gjøre holde relativt godt stand, til tross for avtalen. Hvorfor det?

– Byen er blitt inndelt i klasser, vet du. Du har de rike på vestkanten, som nå har veiene for seg selv. På østkanten har du håndverkerne, som lider aller mest, sier Britt Fossum (62) fra Nordstrand i Oslo til VG.

Hun er en av 9 mennesker som VG lar oss bli nærmere kjent med i en interessant og fin artikkel om noen av dem som har engasjert seg sterkt mot bompenger. Det alle har til felles er at bompengene er dråpen som har fått begeret til å renne over. Enten det handler om urettferdighet for dem som har minst, folk på bygda som opplever at lokalsamfunnet blir revet bort under beina på dem, eller en opplevelse av at de som styrer ikke ser og representerer deres liv og behov.

De ser samfunnet sitt som en helhet, de ser dypt problematiske tendenser, og de angriper det der de kan vinne fram.

– Jeg ser på det som isolering av lokalsamfunnet. Kall det bygdemurer. Her er det nemlig umulig å komme frem uten bil, for bussen går bare én gang i døgnet, sier Morten Klemetsen (54), reklamemann fra Frekhaug i Meland.

Les kommentaren: Nullvekstmålet er faktisk viktig

Selvsagt er folk som er aktive i partier mot bompenger, mot bompenger. Og det har vært nyttige analyser av hvem dette er og hvorfor bompenger blir den aller viktigste saken. Vi vet at den gruppa som kjører mest og derfor betaler aller mest av bompengeboomen, er relativt velstående, godt voksne menn. Men det er nå en gang sånn at når man har mye, så irriterer utgifter kanskje like mye, men det svir ikke så voldsomt. Når man har lite, så svir det noe så innmari. Det endrer adferden din i 110 kilometer i timen. Fordi du ikke har noe valg. Og det blir folk forbanna av, både på egne og andres vegne. I VGs sak er det tydelig dette som er den viktigste motivasjonen for bom-aktivistene. At bompenger er urettferdig for dem som har lite. Det er i grunnen litt vanskelig å være uenig.

– Tusenvis av mennesker skrev historiene sine på facebooksiden. Folk som ikke lenger klarte å betale regningene. Jeg fikk også telefoner fra to mødre som ville ta livet sitt, sier Alexandra Eva Lind til VG. Hun er bartender, 26 år, og fra Hommersåk i Sandnes.

Linds metoder mot bompenger er omdiskuterte, og hun sier selv i intervjuet at engasjementet har blitt vel voldsomt. Det er mye med metodene noen av anti-bompengeaksjonene har brukt, og måten det snakkes om motstandere på det er lett – og viktig –­ å ta avstand fra. Bompenger alene tar for eksempel neppe liv.

Men bompengemotstanderne, slik de framstår i VGs sak, er ikke uinformerte folk som ikke skjønner store sammenhenger og bare er opptatt av én ting, nemlig å kjøre bil til klimakrisen tar dem. De ser samfunnet sitt som en helhet, de ser dypt problematiske tendenser, og de angriper det der de kan vinne fram. De har valgt en flat avgift (noe denne regjeringen elsker å innføre), som åpenbart rammer dem som har lite mye hardere enn dem som har mye.

Det er ikke så enkelt å forstå akkurat hva den såkalte bompengeavtalen innebærer.

Regjeringens Solbergs svar når ting går trått er det vanlige: Voldsomme angrep på innvandrere og flyktninger (Siv og Sylvi) og skattekutt (Erna og regjeringen). Den siste lekkasjen fra statsbudsjettet for neste år er kutt i eiendomsskatten i kommunene. Det er få som blir kjempeglade når regningen for eiendomsskatten dumper ned i innboksen. Sånn er nå en gang de fleste av oss skapt, vi har mye annet vi gjerne skulle brukt pengene på. Men dette er en skatt vi vet omfordeler fra dem som har mer til dem som har mindre, en skatt som sørger for viktige tjenester til fellesskapet. Hvem er det som trenger dem aller mest? Jo, de som har minst. I tillegg demper eiendomsskatten et veldig opphetet eiendomsmarked. Samma det, her trengs det valgflesk.

Les kommentaren: Lan Maries miljøkupp

Det er ikke så enkelt å forstå akkurat hva den såkalte bompengeavtalen innebærer. Ikke en gang heltidspolitikere med massevis av byråkrater til å hjelpe seg forstår helt hva den «enigheten» innebærer.

Men problemet, som ikke egentlig skyldes bompengemotstanderne, men en delvis hodeløs gigantsatsing på nye veier, løser Erna i god blåblå tradisjon med å åpne lommeboka.

Skal vi skape mer stress for folk med transporten i hverdagen, må livet bli litt lettere på andre områder.

Kjell Werner Johansen, assisterende direktør ved Transportøkonomisk institutt (TØI), er kanskje den uavhengige fagpersonen som har fulgt regjeringens arbeid med en bompengeløsning tettest. Han forklarer til Aftenposten hvorfor avtalen er så vanskelig tyde:

Hvor skal pengene skal komme fra? Jo, de skal komme enten fra skatter og avgifter, fra oljepengene, eller ved at vi skal bruke mindre penger på andre ting. Hvilke av disse tingene, eller om det blir alt i kombinasjon, er altså høyst uklart. Ingen har sagt hva vi skal betale mer for, eller få mindre av. Bortsett fra muligens bompenger.

Men det er ikke helt sikkert det blir mindre bompenger heller. For mange av kommunene skal visst bare få ekstra penger fra staten hvis de kutter i bompengene, men allikevel klarer å sørge for at det ikke blir flere biler i byene. Og hvis det kuttes mye i bompengene, kan det målet bli vanskelig å nå.

Alle som noen gang har brukt mer enn fem minutter på samferdselspolitikk, vet at det ikke er en, men to ting, som virker for å få folk i stort monn over fra bil (som, la oss bare innrømme det, er kjempepraktisk, fleksibelt og komfortabelt) til andre transportalternativer. Det ene er gulrot (sykkelstier, kollektivtrafikk, bygge boliger så vi bor nært arbeid, skole og barnehage der det er mulig). Det andre, som også er helt nødvendig, er pisk.

Hvis det er dyrt og slitsomt å kjøre bil, så er vi veldig mye mer åpne for å ta andre valg. Så finnes det selvsagt en stadig større gjeng med folk som bare elsker å sykle i regn og snø, som klarer å motivere barna til å ta buss med skia til skogen, som ikke trenger pisk. Men de aller fleste av oss befinner oss foreløpig ikke i den gruppa.

Les kommentaren: Fra blålys til blåruss

Skal vi skape mer stress for folk med transporten i hverdagen, må livet bli litt lettere på andre områder. Det er akkurat det god omfordeling sørger for. Skal vi få til et grønt skifte, må det også være rettferdig. Bompengemotstanden er kanskje den første harde leksa vi får i dette.

Dersom bompengemotstanderne vi møter i VG er representative for sin bevegelse, kommer det til å bli vanskelig for regjeringen å reise kjerringa.

Mange politiske kommentatorers analyse av bompengepartiene er at dette er en styrking for høyresiden i norsk politikk. Mon det.

Den såkalte «enigheten» ser foreløpig ut til å være til liten glede for Venstre og Frp. Velgerne deres er fortsatt helt andre steder enn der Jensen og Grande vil ha dem. Det er det gode grunner til. Klima er viktig for Venstre. Bilistenes gode kår avgjørende for Frp. Så hvordan kan begge være noenlunde fornøyde med Solbergs bompengekompromiss? Sannheten er at det er de selvsagt ikke, og det virker det som velgerne forstår. På en rekke andre områder ser vi en politikk som er som en blodtrimma motor, og øker forskjellene i Norge langt raskere enn tempoet går opp på norske veier. Kjell Ingolf Ropstad og Trine Skei Grande nikker og smiler, enten de er enige eller ikke. Akkurat som i bompengesaken. Velgerne lar seg ikke begeistre.

Etter valget skal mange bompengemotstandere inn i lokale kommunestyrer, og det som startet som facebookgrupper og nettgrupper for en enkeltsak gjør at mange mennesker som aldri før har jobbet med politikk blir en del av det norske lokaldemokratiet. Det er det all mulig grunn til å glede seg over, selv om man er uenig i saken som har brakt dem dit.

Mange politiske kommentatorers analyse av bompengepartiene er at dette er en styrking for høyresiden i norsk politikk. Mon det. Det stemmer at en del av bom-velgerne kommer derfra, men veldig mange av dem har ikke pleid å stemme før. Og hvis det er en ting vi vet i vår tid, så er det at velgerne flytter seg. Mer, raskere og mer grunnleggende enn før. Og at noen spørsmål veier tyngre i dag enn for få år siden.

Og det er ikke i Erna Solbergs regjeringsprosjekt man finner politikk for rettferdig fordeling, levende lokalsamfunn og små forskjeller.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid
Siste nytt
01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid
Populært