Fem Ap-ordførere: Frp har klart å overdøve de eldre i denne valgkampen

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug kritiseres av Ap-ordførere.
Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug kritiseres av Ap-ordførere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trenger vi et eldrebrøl?

Stemmer: Ida Maria Pinnerød
Ordfører i Bodø (Ap)
Stemmer: Eva Vinje Aurdal
Ordfører i Ålesund (Ap)
Stemmer: Jon-Ivar Nygård
Ordfører i Fredrikstad (Ap)
Stemmer: Robin Kåss
Ordfører i Porsgrunn (Ap)
Stemmer: Robert Cornels Nordli
Ordfører i Arendal (Ap)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Om noen få dager er lokalvalgkampen 2019 over. Det kunne vært en valgkamp som handlet om viktige saker for norske lokalsamfunn. Om skole, lokal klimpapolitikk og kanskje den største utfordringen for mange kommuner rundt omkring i Norge: Hvordan vi skal ta oss av et økende antall eldre med behov for pleie og omsorg. Vi som ordførere vet hvor viktige disse sakene er for våre innbyggere. Dessverre har valgkampen – i alle fall i riksmedia – handlet mest om et endeløst kaos internt i regjeringen.

Nok er nok. Denne valgkampen skulle handlet om noe langt viktigere.

De eldre tilhører en generasjon som ikke skriker ut eller krever oppmerksomhet i tide og utide. Men i denne valgkampen burde de kanskje ha satt i et rop. Det synes å være den eneste måten å tiltrekke seg eldreminister Sylvi Listhaugs oppmerksomhet på. For Listhaug og Frp har brukt hele valgkampen på å vende oppmerksomheten bort fra utfordringene vi står overfor i eldreomsorgen. Heller enn å komme med løsninger for bemanningskrisen, gi et bedre tilbud for mennesker med demens eller utvikle skreddersydde tilbud for hjemmeboende eldre, har Listhaug og Frp gjort det de kan for å lage bråk og styr internt i regjeringen. Fra å flørte med regjeringskrise for å senke bomavgiftene med et par kroner, til sedvanlige angrep på muslimer og innvandrere.

Nok er nok. Denne valgkampen skulle handlet om noe langt viktigere.

Vi må utdanne flere flinke fagfolk til eldreomsorgen, og vi må gi dem faste og hele stillinger. Deltid er ikke bra for kvalitet. Når de eldre ser et nytt ansikt mange ganger om dagen, og ingen vet hvor vannglasset skal stå, om rullgardinen skal trekkes for eller ikke, så får vi dårligere omsorg.

Les også: Nesten syv av ti synes ikke kommunene ivaretar eldre godt nok

Vi må ha helhetlige skreddersydde løsninger for den enkelte innbygger, ikke et oppstykket marked av private leverandører. Stykker du opp en kommunes eldreomsorg i ulike selskaper får du en masse logoer, ikke et tilrettelagt tilbud. Valgfrihet handler om hvordan du vil leve. Når vil jeg spise? Når vil jeg stå opp? Når kommunen tar ansvar for eldreomsorgen, frigjør de også tid og ressurser til å gjøre eldre sin hverdag bedre.

At antallet mennesker med demens er forventet å dobles de neste 20 årene er kanskje den største utfordringen av dem alle.

Som i Bodø, Eidskog og Tromsø, der eldre har en primærkontakt i kommunen. En som tilrettelegger for deg – på tvers av kommunale tilbud. Eller i Harstad, der vi har opprettet helsestasjon for eldre der de kan gå innom for hjelp og lavterskel helsetjenester. Eller i Porsgrunn, hvor vi både har bygd nytt kjøkken og nye sykehjem. I Trondheim har vi lagt omsorgsbolig, sykehjem og barnehage til samme bygg. Det skaper helt unike møter på tvers av generasjoner. Vi vil ha flere slike tilbud på tvers i hele kommunen, og vi vil at folk skal få tjenester som passer dem, etter hvert som nye behov melder seg.

Men når det viktigste for eldreministeren er å høre sin egen stemme, er det vanskelig for både eldre og lokalpolitikere å komme til orde.

At antallet mennesker med demens er forventet å dobles de neste 20 årene er kanskje den største utfordringen av dem alle. Kommunene må være klare for å møte dette, og det krever politisk vilje å få det til. Trondheim er et godt eksempel på en demensvennlig kommune. Der har de et ressurssenter for demens og helsepersonell får god opplæring. Kommunen etablerer møteplasser for personer med demens og deres pårørende, og de får opp nye aktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens. Ikke minst har de gratis digital trygghetsalarm, uten egenbetaling, mens Høyre og Frp vil ha egenandeler.

Det er dette valgkampen handler om for oss: Flere fagfolk, mer skreddersydde løsninger og demensvennlige kommuner. Det er det vi snakker om når vi møter velgerne våre, og det er det både rikspolitikere, eksperter og kommentatorer burde diskutert i tv-ruta og i riksavisene. Men når det viktigste for eldreministeren er å høre sin egen stemme, er det vanskelig for både eldre og lokalpolitikere å komme til orde. Det er det innbyggerne som taper på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden