Alt om valget
Følg valget:

I 2015 var jeg skremt. I dag er jeg livredd

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det nå bor under 3000 personer på asylmottak rundt om i Norge. Det er det laveste tallet på mer enn 21 år.
Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det nå bor under 3000 personer på asylmottak rundt om i Norge. Det er det laveste tallet på mer enn 21 år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug er eldre- og folkehelseminister. Så hvorfor bruker hun valgkampen på å fremmedgjøre flyktninger?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2015 åpnet ankomstsenteret Østfold i Råde i gamle Smart Clubs lokaler. Reaksjonene fra deler av lokalbefolkningen i lille Råde lot ikke vente på seg. Ville flyktningstrømmen gi økt risiko for tuberkulose for barnehagebarn? Ville asylsøkerne gå på McDonalds? Kom de også til å handle på Kiwi som ligger rett over gata? Kom de i det hele tatt til å merkes i lokalsamfunnet?

Jeg ble skremt. Aldri før hadde jeg sett lignende fremmedfrykt. Aldri før hadde jeg blitt mer skremt over enkeltes menneskesyn. Og jeg tok et lite oppgjør med dette på Facebook:

«Jeg blir rystet når dere liker innlegg og memes som håner mennesker som har flyktet fra krig. Jeg blir oppriktig forbløffet når dere omtaler disse menneskene som om de er en pest som har kommet for å plage dere. Ja, selv om det er mistanke om at noen av dem kan ha turberkulose. Vær så snill, dere dette gjelder, skjerp dere. Jeg respekterer deres innvandringspolitiske meninger. Det jeg er rystet over er enkelte av deres menneskesyn», skrev jeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug er ikke lenger justisminister. Hun er eldre- og folkehelseminister, men det er kommunevalgkamp og Frp er i trøbbel på meningsmålingene.

Det er fire år siden. Og det har bare blitt verre.

I dag har det å spille på fremmedfrykt blitt politisk retorikk. Det har nesten blitt stuerent, og det skremmer vettet av meg.

Før helgen la Sylvi Listhaug ut et bilde av båtflyktninger med teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter. Lik og del.» Listhaug ønsker ikke at folk skal drunke, hun vil hjelpe folk der de er og hindre at økonomiske «lykkejegere» legger ut på ferden over Middelhavet. Hun omtaler også Leger Uten Grenser som «menneskesmuglernes beste hjelpere».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug er ikke lenger justisminister. Hun er eldre- og folkehelseminister, men det er kommunevalgkamp og Frp er i trøbbel på meningsmålingene. Og da spiller man på de kortene man har for å få gjennomslag i disse bompengetider.

Listhaugs utspill kom bare et par uker etter at partifelle John Helgheim (Frp) hadde postet «Flyktninger på ferie i hjemlandet kan bli der permanent» på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å ønske en restriktiv innvandringspolitikk for å dempe presset på velferdsstaten er én ting. Aktivt å spille på fremmedfrykt er noe helt annet.

I 2015 ble jeg skremt av at folk på Facebook delte innlegg fra Stopp Islamiseringen av Norge og lignende sider. I dag deler stortingsrepresentanter og statsråder innlegg som er hårreisende like – til tross for at båtmigranter har lite å si for kommunevalget og flyktningkrisen er over.

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det nå bor under 3000 personer på asylmottak rundt om i Norge. Det er det laveste tallet på mer enn 21 år. De siste månedene har asylankomstallene ligget på 150 og 200 asylsøkere i måneden.

Fremmedgjøringen Listhaug og Helgheim driver med er farlig. Og ikke minst unødvendig.

Reaksjon: Solberg om Frp-utspill: – Det er ikke regjeringens politikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 skrev professor John A. Powell en kronikk for The Guardian som belyste hvordan man kan bekjempe dette på en god måte. Det er ikke slik at folk bestemmer seg på egenhånd for å være redd for en bestemt gruppe mennesker. Lederskap spiller en sentral rolle, mener Powell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremmedgjøring Listhaug og Helgheim driver med er farlig. Og ikke minst unødvendig.

Om vi skal bekjempe ekstremisme, på høyresiden så vel som blant islamister, er vi nødt til å stå imot strategisk bruk av fremmedfrykt, ifølge Berkley-professoren.

Vi må fokusere på integrering og tilhørighet. Til tross for at det er valgkamp. Julie Brodtkorp, tidligere stabssjef for Erna Solberg, omtaler Listhaugs innlegg om båtmigranter som et av de nedrigste valgkamputspillene hun har sett i NRK Ytring. Rent moralsk havari. Jeg er enig.

Jeg håper velgerne gjennomskuer Listhaug, og ser utspillet for hva det er, nemlig ren desperasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis kan noe tyde på det. En landsomfattende undersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter viser at dette ikke nødvendigvis oppfattes som god kommunikasjon med velgerne. Spørsmålet lød: «Noen partier forenkler budskap på sosiale medier med bildeplakater og oppfordringer som 'Lik og del' og 'Er du enig? Stem på oss'. Er dette en god måte å kommunisere med velgerne på?» Nei, svarte hele 64 prosent.

Likevel har innlegget til Listhaug fått mer enn 12.000 likes. Det er til å miste nattesøvnen av.