Distriktene vokser med verdiskaping, ikke kontorbygg alene

Foto: Valentin Flauraud / AP

Hvis Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets retorikk ble politikk, ville vi få et forsvar som er gode på sandsekker og AG3, men dårlig på forsvar mot hackere, skriver Linda Hofstad Helleland (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Linda Hofstad Helleland
Næringspolitisk talskvinne for høyre

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Distriktene våre vokser når verdier skapes, når velferdstjenestene er gode, og når veger rustes opp. For Høyre og for meg er det ikke kontorer og administrative stillinger som utgjør distriktspolitikken. For oss handler det om næringspolitikk, samferdselsløft og effektive velferdstjenester.

Og det går veldig godt i distriktene. Næringslivet leverer bra og sysselsettingen øker. Det er ikke grunnlag for svartmalingen om at distriktene går for lut og kaldt vann, som norsk venstreside og Senterpartiet står i spissen for. Eksportutsatt næringsliv i hele landet opplever vekst og økt sysselsetting.

Distriktene skal ikke vokse gjennom kontorer og administrasjon alene, men gjennom lønnsomme arbeidsplasser, gode velferdstjenester og bedre samferdsel.

Det er allikevel viktig å erkjenne at distriktene – småkommuner, bygder og kystsamfunn er sårbare. Folk flytter på seg, det er stor ulikhet til kommunenes evne til å levere gode velferdstjenester, og vegstandard og kollektivtilbud varierer. Sannheten er at Norge endrer seg. Jeg er opptatt av å gjennomføre ny politikk og reformer fordi Norge er forandret. Det er derfor vi trenger et moderne politi, fordi kriminaliteten foregår på nye arenaer. Det er derfor vi reformerer Statens vegvesen, fordi tjenester til bilister og næringsliv må skje på vegene, og gjennom nye og effektive digitale tjenester. Det er derfor vi har økt bevilgningene til samferdsel med 75 prosent. Vegprosjekter, rassikring og nye tuneller kommer distriktene til gode. Det er derfor vi digitaliserer offentlig sektor, og bygger ut 5g-nettet, slik at tjenestene du får fra rådhuset, fra NAV eller andre etater ikke avhenger av hvor kontoret ligger, eller hvor du bor.

Et «distriktsopprør» mot EØS-avtalen, en gigantrisiko for store, små og mellomstore bedrifter landet rundt.

Distriktene skal ikke vokse gjennom kontorer og administrasjon alene, men gjennom lønnsomme arbeidsplasser, gode velferdstjenester og bedre samferdsel.

Men ofte er det nettopp det som er svaret fra Senterpartiet nasjonalt: administrasjon og kontorer. Jeg tar gjerne en diskusjon om by og land, om distriktspolitikk og om den påståtte sentraliseringen, men den må fylles med politisk innhold. Partiledelsen snakker om passkontorer, NAV-kontor og skattekontor. Aldri om kvalitet i skolen, kvalitet i eldreomsorgen eller gode kommunale kompetansemiljø, slik som Høyres og Senterpartiets folkevalgte i kommunen ofte finner sammen om.

Les også: 121 kommuner har tapt til sammen 10.000 arbeidsplasser siden 2015

Hvis Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets retorikk ble politikk, ville vi få et forsvar som er gode på sandsekker og AG3, men dårlig på forsvar mot hackere. Et politi som er gode på patruljering, men dårlig på nettovergrep. Lensmannskontor som er lokale, men ikke åpne. Nymalte grendeskoler, men uten kompetente lærere. Et «distriktsopprør» mot EØS-avtalen, en gigantrisiko for store, små og mellomstore bedrifter landet rundt.

Vi må endre hvordan ting fungerer fordi verden endrer seg. Det skal ikke være lettere å slippe unna med alvorlig grensesprengende kriminalitet fordi man begår den i distriktene. Å fornye kommunesektoren, politiet, vegvesenet eller høgskolesektoren er nødvendig fordi folk etterspør høyere kvalitet på offentlige tjenester. Det i seg selv er viktig for at folk skal velge å bo, og leve rundt omkring i det ganske land.

Les også: Disse ti kommunene er mest bilavhengige i Norge

Det betyr ikke at statlige og kommunale kompetansemiljøer ikke er viktige. Derfor flytter vi statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Det er derfor vi nå forsøker en modell hvor statlige kompetansemiljø som skatteetat, nav eller jordskifterett kan samles i statlige «hus» når vi flytter ut og reorganiserer statlig virksomhet. Det er bra for kompetansen, og det kan gi gode ringvirkninger der de åpner.

Likevel kjenner vi det som best motvirker «sentralisering», og det er lønnsomme, private arbeidsplasser. Enten det er arbeidsplasser skapt på torsk, tømmer eller turisme, så er det det som skaper entusiasme, ringvirkninger og nye løsninger på morgendagens problemer. Det er det som er distriktspolitikk for Høyre. Det er den politikken som gjør at næring skapes i Narvik, at asfalt legges i Gudbrandsdalen, og at tomater fra Rogaland finner veiene til butikken.

Personvernpolicy