Meny

Bør dating-appene fortelle oss hvor sexy vi er?

Dating-appen Tinder. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Dating-appen Tinder. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Dating-appene rangerer resultater slik at noen få blir sittende igjen med alle mulighetene. En av appene fortalte meg hvilken score jeg hadde.

Stemmer: Coco Khan - The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Coco Khan er spaltist for Guardian Weekly. Foto: The Guardian.
Coco Khan er spaltist for Guardian Weekly. Foto: The Guardian.

På en skala fra en til ti, hvor attraktiv tror du at du selv er? Kanskje du vil beskrive deg selv som en sekser på en god dag, eller en sjuer hvis du har fått litt farge på kroppen? Attraktivitet er tross alt subjektivt, og kan forandre seg fra dag til dag. Og er det ikke uansett slik at smaken er som baken?

DonaldDaters, en app for konservative amerikanere, lansert i fjor høst. NTB Scanpix/AFP.
DonaldDaters, en app for konservative amerikanere, lansert i fjor høst. NTB Scanpix/AFP.

Sannheten er imidlertid den, at dersom du noen gang har brukt en dating-app, så har den satt en karakter på attraktiviteten din. Den må det. Brukernes rangeringer er en sentral del av dating-apper som Tinder og Bumble. Men ønsker du egentlig å vite hvordan du scorer?

I forrige uke sendte dating-appen Once ut en epost til sine brukere (inkludert meg), for å fortelle at de nå kan få vite hvor de havner på rankingen. «For å hjelpe algoritmen vår med å matche par, ber vi nå brukerne om å sette en poengsum på hverandres bilder», het det i eposten. «Vi har besluttet at vi ønsker å være åpne, og offentliggjøre rangeringen.» Klokken var nesten fire på ettermiddagen, og som en person som villig ruller seg i smerte, hoppet jeg umiddelbart på muligheten til å ødelegge dagen min. Jeg logget inn for første gang på flere år, for å finne ut hvor på skalaen jeg havnet - basert på bilder av en yngre, tynnere versjon av meg selv, da jeg var i 20-årene.

Jeg forventet en fullstendig knusende opplevelse. Og jeg fikk rett.

Dating-apper bruker rangeringer for å avgjøre hvilke andre brukere den skal vise deg. For å forstå hvorfor, må man ta med i betraktningen hvordan disse appene tjener penger: Ved å få brukere til å betale for medlemskap og fordeler. For å lykkes med dette, må appene holde deg engasjert. De må få deg til å fortsette å swipe. For dersom du begynner å kjede deg, er det kort vei til å kansellere medlemskapet. Og hva er det som får folk til å fortsette med dating-apper? At de matches med andre.

For at en match skal skje, må begge partene uttrykke en interesse i hverandre. Derfor er det naturlig at appen viser deg mennesker som sannsynligvis vil gjøre dette. Det er her rangeringene kommer inn. Det har liten hensikt å vise gjennomsnittspersonen en lang rekke med supermodeller. Mens Herman Hvermannsen sikkert kjenner en kribling i magen ved tanken på at drømmedaten bare er noen få klikk unna, vil ikke følelsen vare lenge hvis interessen ikke er gjensidig. I stedet blar andre brukere forbi Hvermannsen – kanskje viser de interesse for han, kanskje ikke.

Grindr-appen brukes hovedsakelig av homofile og trans-menn. NTB Scanpix/AP.
Grindr-appen brukes hovedsakelig av homofile og trans-menn. NTB Scanpix/AP.

Det er mange faktorer i spill her. For eksempel kan det å poste sine politiske overbevisninger få deg til å rykke opp eller ned på andre liste, avhengig av om de er enige eller ikke. Men generelt sett vil antallet ja eller nei fra andre brukere avgjøre rangeringen din i denne hot or not-konkurransen. Det er derfor du ser mange «vakre mennesker» når du først melder deg på – de må sette klørne i deg tidlig, og på dette tidspunktet er det heller ikke nok data tilgjengelig til at appen skjønner at du ikke er best egnet til å se disse profilene.

Rangeringer er også grunnen til at du kanskje føler at du ser de samme folkene igjen og igjen, når du har brukt appen en stund.

Det er lite sannsynlig at dette skjer fordi appen har gått tom for brukere å vise deg – faktum er nok heller at appen har gått tom for mennesker den mener er på ditt nivå. Problemet er at folk tar avgjørelser nærmest på sekundet når de bruker slike apper. Og ofte er avgjørelsene basert på instinkt og fordommer.

Mye av dataene fra dating på internett offentliggjøres ikke. Men fra det vi har tilgang til, kan vi se en trend. Suksess følger sosiale hierarkier. Dersom du er hvit, tynn, fremstår som streit og ser ut som du tjener godt, er det store sjanser for at du rangeres høyt av appen. Selv om du er den mest kjedelige personen på kloden. På den annen side ser man at mørkhudede kvinner og asiatiske menn som regel rangeres lavt, uansett hva de har oppnådd i livet, og hvordan de ser ut ellers. Og siden folk i stadig større grad treffer hverandre gjennom slik apper, og ikke i det vanlige livet (der «egentlig ikke min type»-kjærlighet har muligheten til å oppstå, og blomstre), kan dette skape en verden hvor sjansen for å finne kjærlighet er forbeholdt en liten gruppe utvalgte.

Så har man designet på disse appene. Det at appene er bygget opp nærmest som et spill, gjenskaper nevrologiske reaksjoner man kjenner fra mennesker med en form for avhengighet. Man får en match, og BANG! Dopamin-rushet setter inn. Dette får brukerne til å fortsette, til å lete etter neste «brukerdose». Men, får appene oss også til å rette blikket oppover på rangeringen, og sette mer pris på oppmerksomhet fra de over oss på stigen?

Jeg visste heldigvis alt dette før jeg fikk min egen attraktivitets-rangering slengt i fjeset. Til tross for at Once gjorde sitt beste for å glatte over poengsummen min («Coco, du er blant de 54 prosent mest attraktive», noe som strengt tatt også betyr at jeg er veldig nær den nedre halvdelen av skalaen), visste jeg at den ikke var noe å skryte over: 2,14 av 5. Det var en merkelig betryggende følelse å riste av seg nedverdigelsen ved å tenke på at systemet fornedrer oss alle, og ikke bare meg. Vi vet ikke om andre apper vil følge Once sitt eksempel, og vise brukerne sine hvordan de scorer på attraktivitetsskalaen. Er det egentlig noen som ønsker denne funksjonen?

Dersom romantikk handler om håp og muligheter, kan det bety døden for dating-appene.

Og med tanke på hvordan disse appene fungerer, er det ikke sikkert at det hadde vært så dumt.

Faksimile fra nettstedet til dating-appen Once.
Faksimile fra nettstedet til dating-appen Once.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren
Siste nytt
03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren
Populært