Bør dating-appene fortelle oss hvor sexy vi er?

Dating-appen Tinder. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Dating-appen Tinder. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Dating-appene rangerer resultater slik at noen få blir sittende igjen med alle mulighetene. En av appene fortalte meg hvilken score jeg hadde.

Stemmer: Coco Khan - The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Coco Khan er spaltist for Guardian Weekly. Foto: The Guardian.
Coco Khan er spaltist for Guardian Weekly. Foto: The Guardian.

På en skala fra en til ti, hvor attraktiv tror du at du selv er? Kanskje du vil beskrive deg selv som en sekser på en god dag, eller en sjuer hvis du har fått litt farge på kroppen? Attraktivitet er tross alt subjektivt, og kan forandre seg fra dag til dag. Og er det ikke uansett slik at smaken er som baken?

DonaldDaters, en app for konservative amerikanere, lansert i fjor høst. NTB Scanpix/AFP.
DonaldDaters, en app for konservative amerikanere, lansert i fjor høst. NTB Scanpix/AFP.

Sannheten er imidlertid den, at dersom du noen gang har brukt en dating-app, så har den satt en karakter på attraktiviteten din. Den må det. Brukernes rangeringer er en sentral del av dating-apper som Tinder og Bumble. Men ønsker du egentlig å vite hvordan du scorer?

I forrige uke sendte dating-appen Once ut en epost til sine brukere (inkludert meg), for å fortelle at de nå kan få vite hvor de havner på rankingen. «For å hjelpe algoritmen vår med å matche par, ber vi nå brukerne om å sette en poengsum på hverandres bilder», het det i eposten. «Vi har besluttet at vi ønsker å være åpne, og offentliggjøre rangeringen.» Klokken var nesten fire på ettermiddagen, og som en person som villig ruller seg i smerte, hoppet jeg umiddelbart på muligheten til å ødelegge dagen min. Jeg logget inn for første gang på flere år, for å finne ut hvor på skalaen jeg havnet - basert på bilder av en yngre, tynnere versjon av meg selv, da jeg var i 20-årene.

Jeg forventet en fullstendig knusende opplevelse. Og jeg fikk rett.

Dating-apper bruker rangeringer for å avgjøre hvilke andre brukere den skal vise deg. For å forstå hvorfor, må man ta med i betraktningen hvordan disse appene tjener penger: Ved å få brukere til å betale for medlemskap og fordeler. For å lykkes med dette, må appene holde deg engasjert. De må få deg til å fortsette å swipe. For dersom du begynner å kjede deg, er det kort vei til å kansellere medlemskapet. Og hva er det som får folk til å fortsette med dating-apper? At de matches med andre.

For at en match skal skje, må begge partene uttrykke en interesse i hverandre. Derfor er det naturlig at appen viser deg mennesker som sannsynligvis vil gjøre dette. Det er her rangeringene kommer inn. Det har liten hensikt å vise gjennomsnittspersonen en lang rekke med supermodeller. Mens Herman Hvermannsen sikkert kjenner en kribling i magen ved tanken på at drømmedaten bare er noen få klikk unna, vil ikke følelsen vare lenge hvis interessen ikke er gjensidig. I stedet blar andre brukere forbi Hvermannsen – kanskje viser de interesse for han, kanskje ikke.

Grindr-appen brukes hovedsakelig av homofile og trans-menn. NTB Scanpix/AP.
Grindr-appen brukes hovedsakelig av homofile og trans-menn. NTB Scanpix/AP.

Det er mange faktorer i spill her. For eksempel kan det å poste sine politiske overbevisninger få deg til å rykke opp eller ned på andre liste, avhengig av om de er enige eller ikke. Men generelt sett vil antallet ja eller nei fra andre brukere avgjøre rangeringen din i denne hot or not-konkurransen. Det er derfor du ser mange «vakre mennesker» når du først melder deg på – de må sette klørne i deg tidlig, og på dette tidspunktet er det heller ikke nok data tilgjengelig til at appen skjønner at du ikke er best egnet til å se disse profilene.

Rangeringer er også grunnen til at du kanskje føler at du ser de samme folkene igjen og igjen, når du har brukt appen en stund.

Det er lite sannsynlig at dette skjer fordi appen har gått tom for brukere å vise deg – faktum er nok heller at appen har gått tom for mennesker den mener er på ditt nivå. Problemet er at folk tar avgjørelser nærmest på sekundet når de bruker slike apper. Og ofte er avgjørelsene basert på instinkt og fordommer.

Mye av dataene fra dating på internett offentliggjøres ikke. Men fra det vi har tilgang til, kan vi se en trend. Suksess følger sosiale hierarkier. Dersom du er hvit, tynn, fremstår som streit og ser ut som du tjener godt, er det store sjanser for at du rangeres høyt av appen. Selv om du er den mest kjedelige personen på kloden. På den annen side ser man at mørkhudede kvinner og asiatiske menn som regel rangeres lavt, uansett hva de har oppnådd i livet, og hvordan de ser ut ellers. Og siden folk i stadig større grad treffer hverandre gjennom slik apper, og ikke i det vanlige livet (der «egentlig ikke min type»-kjærlighet har muligheten til å oppstå, og blomstre), kan dette skape en verden hvor sjansen for å finne kjærlighet er forbeholdt en liten gruppe utvalgte.

Så har man designet på disse appene. Det at appene er bygget opp nærmest som et spill, gjenskaper nevrologiske reaksjoner man kjenner fra mennesker med en form for avhengighet. Man får en match, og BANG! Dopamin-rushet setter inn. Dette får brukerne til å fortsette, til å lete etter neste «brukerdose». Men, får appene oss også til å rette blikket oppover på rangeringen, og sette mer pris på oppmerksomhet fra de over oss på stigen?

Jeg visste heldigvis alt dette før jeg fikk min egen attraktivitets-rangering slengt i fjeset. Til tross for at Once gjorde sitt beste for å glatte over poengsummen min («Coco, du er blant de 54 prosent mest attraktive», noe som strengt tatt også betyr at jeg er veldig nær den nedre halvdelen av skalaen), visste jeg at den ikke var noe å skryte over: 2,14 av 5. Det var en merkelig betryggende følelse å riste av seg nedverdigelsen ved å tenke på at systemet fornedrer oss alle, og ikke bare meg. Vi vet ikke om andre apper vil følge Once sitt eksempel, og vise brukerne sine hvordan de scorer på attraktivitetsskalaen. Er det egentlig noen som ønsker denne funksjonen?

Dersom romantikk handler om håp og muligheter, kan det bety døden for dating-appene.

Og med tanke på hvordan disse appene fungerer, er det ikke sikkert at det hadde vært så dumt.

Faksimile fra nettstedet til dating-appen Once.
Faksimile fra nettstedet til dating-appen Once.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 2016
Siste nytt
09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 2016
Populært