Hvorfor kaller dere vår levemåte for «fake news»?

Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen.
Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen. Foto: Harald Groven / Wikipedia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har delt vår historie åpent og ærlig, skriver Kjell Ove Hveding om initiativet til tidsfri sone på Sommarøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Ove Hveding
Initiativtaker til Timefree Zone på Sommarøy

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hallo. De siste dagene har media vært preget av Innovasjon Norge, Sommarøy, løgn og fake news. Litt rart at det ikke var noen som hadde tenkt å snakke med meg/oss om hva som ligger bak vår historie? Det var for eksempel jeg/vi som organiserte folkemøte på Sommarøy, samlet inn underskrifter og møtte opp utenfor Stortinget. Det kan vi ikke se er «fake news».
Innovasjon Norge tok kontakt i februar med ønsket om vi her på Sommarøy kunne dele vår historie om hvordan livet virkelig er med lys/sol døgnet rundt, slik at folk ute i verden kunne forstå det.
Det har vi gjort, åpent og ærlig.

Vil vurdere etikken: Åpner for å behandle Innovasjon Norge-stunt i PR-råd - kan være brudd på etikkplakat

Vi på Sommarøy har levd på en «tidløs» måte i generasjoner, med fiskere og andre som har fulgt været, lyset, flo og fjære som arbeidstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vokste opp med siesta hver dag og da Innovasjon Norge foreslo at vi kunne fokusere på klokken og tiden var dette helt naturlig å si ja til. På nattetid om sommeren gjør vi alt fra å male huset, klippe plenen til å bade og dra på båttur, mens resten av Norge sover. Og det er mange barn på Sommarøy som ikke har noen streng leggetid om sommeren.

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Sist i april var utkast til vår måte å få dette ut klar, og vår lokalgruppe startet med å beskrive hva vi faktisk gjør her på kveld/natt i den lyse årstiden. 24. og 25. mai hadde vi en medhjelper med oss og laget en enkel mobilfilm om våre aktiviteter med unge og eldre, og jeg inviterte lokalt på facebook folk til et lite folkemøte for å lage oppropet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her var det aldri fokus på antall, men på at vår morsomme erklæring skulle skape engasjement!
Det vi gjorde la vi ut på vår nye facebookside og inviterte hele Nord-Norge til å sende inn film og bilder på det de gjør i den lyse sommernatten i nord, og mange har engasjert seg!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SAS bryter samarbeid med Innovasjon Norge etter Sommarøy-stunt
Innovasjon Norge og et PR byrå sendte ut en pressemelding med budskapet Time-Free Zone hvor vi selvfølgelig spisset våre ambisjoner for å skape blest og PR. Vi fortalte og viste gjennom filmen hvordan vi lever med tid og muligheter her nord om sommeren, og i sitatene mine rettet jeg fokus på hvordan vi slukes av tiden, og hvordan vi ofte styres av klokken og rekker ikke å leve.
Jeg har lenge vært opptatt av å leve mer «tidløst». I september i fjor sa jeg opp jobben min etter 35 år 24/7 for å ta tida tilbake, og jeg har ikke hatt armbåndsur på mange herrens år. Hvorfor ikke nyte mer den tida man har og la seg styre av dagslyset, naturen og menneskene rundt seg, og våge å være mer impulsiv? På lang sikt tror jeg det kan føre til lavere sykefravær og gjøre oss friskere. Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Ja, Innovasjon Norge samarbeidet med byråer, som hjalp oss med filminnspilling, og de sendte ut pressemeldinger. Men dette har skjedd på mine og resten av Sommarøy sine premisser. Det var min idé, ikke Innovasjon Norge sin, å henge opp klokker på broen. Jeg oppfordret også de som ønsket det å gjøre det samme, som en personlig beslutning om å ta tida på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Og det var jeg som dro ned til Oslo for å møte min venn og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen. Jeg hadde med meg underskriftene og viste dem til ham. Kent fikk overlevert selve underskriftene på PDF, ikke fysisk, og det er helt vanlig – i tilfelle det var andre beslutningstakere jeg skulle vise de fysiske underskriftene til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: PR-byrået bak Innovasjon Norge-stunt: - Komisk å blande inn fake news

Målet er jo fortsatt å skape debatt hvor vårt ønske om en tidsfrie sone skal skape morsomme, men også alvorlige samtaler om tid og hvordan den påvirker oss

I dette initiativet har vi sammen diskutert vinter- og sommertid, ingen tid, mer fleksible åpningstider og fleksible arbeidstider, tid til å være mer impulsiv, og mye annet.

I alle mine samtaler med media har vi fokusert på hva kan vi endre, og hva som er umulig å endre. Tilbakemeldingene fra «hele» verden har vært: «Dette er viktig», «Dette trenger vi å bli påminnet», «Hvor fantastisk at dere faktisk lever med lys og muligheter 24/7».

De siste to dagene har jeg blitt kontaktet av flere store utenlandske medier som sa: «Hva er egentlig problemet som diskuteres i Norge nå? Vi så jo at pressemeldingen ble sendt fra et PR-byrå og at Innovasjon Norge var involvert. Du har jo fortalt oss i intervjuet at du gjør dette for å sette fokus på det vi syntes er så flott og viktig; at det går an å leve uten at klokken styrer all vår tid! Vi liker historien og vi forteller den videre uansett.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Kritisk : – Dødssynd fra Innovasjon Norge

Alle som har bidratt her på øya er stolte av hva dette påfunnet har gitt oss av inspirasjon – inspirasjon til å bli enda mer bevisste på å bruke mer av det mest dyrebare vi har: Tiden.

Vi registrerer at media i Norge har fokusert på at Innovasjon Norge skulle vært klarere om at de tok initiativet til dette, noe vi syntes er helt greit å diskutere. Men vi registrerer også at alle refererer til den «avslørende» NRK-reportasjen med diverse halvsannheter og kaster seg ut i debatten ut i fra den «fulle sannhet som reportasjen selvfølgelig må være» og kaller hele vår historie for FAKE NEWS!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sorry. Vi har delt VÅR historie fra Sommarøy og Nord-Norge. Det er sånn vi lever, og det er sånn vi ønsker å leve. Hvis noen vil kalle det «fake news», så lever vi godt med det!

Legger seg flat: Mente ikke å lure noen

Ha en riktig god sommer. Om du skulle ønske det, er du hjertelig velkommen til Sommarøy for å koble ut de daglige tidsfristene i noen dager, og gjøre som mange journalister har gjort her de siste ukene. De har opplevd at her kunne klokka faktisk tas av. De kom, og de erfarte at de kunne bruke tiden akkurat som de ville 24/7.

Kommentaren er først publisert hos Kampanje.com