Meny

Pride har solgt sin sjel til en regnbuefarget kapitalisme

En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.
En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.

Femti år etter Stonewall-opptøyene har LGBT+-bevegelsen oppgitt sin drøm om seksuelt demokrati.

Stemmer: Peter Tatchell

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Verden rundt forbereder man seg på feiringen av 50-årsmarkeringen for Stonewall-opptøyene i 1969, som førte til dannelsen av den moderne LGBT+-bevegelsen. Mer betydningsfullt enn opptøyene i seg selv var det de sporet an til: dannelsen av De homofiles frigjøringsfront i New York (GLF).

Les også: Stonewall Inn – opprøret som startet homokampen

GLF inspirerte tusener til å komme ut av skapet og slutte seg til demonstrasjoner for LGBT+-rettigheter. Gruppen organiserte den første Pride-marsjen i New York i 1970, og dens revolusjonære ideer og aktivisme spredde seg snart verden rundt.

Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.
Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.

Da jeg var 17 år var jeg del av den homofile frigjøringsbevegelsen i Stonewall-epoken. Senere sluttet jeg meg til den nystiftede London-fronten for homofil frigjøring.

Hva har endret seg siden Stonewall?

I motsetning til tidligere forsiktig innsats for juridisk reform hadde GLF en langt mer radikal agenda for sosial endring, snarere enn assimilering og likestilling innenfor det bestående. Vi stilte spørsmål ved det som var, samtidig som vi tok til orde for det som kunne bli. Vårt mål var et inkluderende skeivt utopi som skulle omfatte hele regnbuenasjonen. Vi ville velte det heterofile maktmonopolet, seksuell skam og tradisjonelle kjønnsroller.

GLF søkte ikke minst politiske allianser med andre marginaliserte grupper, for å kunne kjempe for felles frigjøring. Gruppen talte for samarbeid og solidaritet med alle ofre for urett.

I skarp kontrast til dette har store deler av dagens LGBT+-bevegelse trukket seg tilbake fra disse idealene, og fra visjonen til GLF-pionerene. Den er nærmest eksklusivt fokusert på LGBT+-spørsmål, og knytter seg sjelden an til andre sosiale bevegelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.
Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.

Pride har blitt pengemaskin

Våre organisasjoner har blitt stadig mer påvirket og utnyttet av store bedrifter. Pride-paradene i Storbritannia domineres ofte av spons fra store selskap, politikere på stemmejakt og statlige tjenestemenn som politi. De skryter av sin inkluderende holdning, men har mange steder ikke kompensert oss - eller unnskyldt seg - for flere tiår med undertrykkelse.

Pride har nå blitt kapitalisme med et rosa islett. Den har blitt en pengemaskin. Vi betaler for å gå i tog, byens myndigheter utpresser arrangørene for lisenspenger, og vi oppfordres til å kjøpe regnbuefargede varer som uttrykk for vår seksualitet og kjønnsidentitet. Mye av LGBT+ er i dag del av det nyliberale etablissementet.

De fleste skeive står i dag ikke i opposisjon til verdiene, lovene og institusjonene til det øvrige samfunnet. De er tilfreds med like rettigheter innenfor den rådende sosiale orden, og søker ofte ukritisk til det de streite har, uansett hvor tvilsomt det er. I tiltakende grad har LGBT+-kulturen mistet sin kritiske grunnholdning. Vi har blitt alminneliggjort, som på et nivå er flott, men vi har blitt «vanliggjort» på heteroseksuelle vilkår. Mange av oss har få andre mål enn LGBT+-versjonen av streit familieliv.

Trenden går i retning av å kopiere de heteroseksuelle modellene. Vi har internalisert streit tankegang og blitt «hetero-homoer» med streite sinn i skeive kropper. Vår LGBT+-psyke har blitt kolonisert av den heteronormative mentaliteten.

Les også: Homo og hore oftest brukte skjellsordene i norsk skole

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.
Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.

Kravet var frigjøring, ikke likestilling

Tidene har virkelig endret seg. GLF var så annerledes fra det vi ser i dag. Gruppen demonstrerte aldri for likestilling. Vårt krav var frigjøring. Vi ønsket å endre samfunnet, ikke å bli del av det. Vårt kamprop var «innovasjon, ikke assimilering».

GLF hadde en langsiktig agenda om ikkevoldelig revolusjon mot kulturelle verdier og holdninger. Gruppen stilte spørsmål ikke bare ved fordommer mot og diskriminering av LGBT, men også ved ekteskap, kjernefamilier, monogami og patriarkat. Ved å gjøre felles sak med kvinne-, svarte og arbeiderbevegelsene søkte homofrigjøringen grunnleggende sosial forandring, og etterstrebet en sammensatt strategi for å stå sammen med alle undertrykte.

Vår visjon var å skape et nytt seksuelt demokrati, uten homofobi, kvinnehat, rasisme eller klasseprivilegier. Erotisk skam og undertrykkelse skulle bannlyses, sammen med den privilegerte stillingen monogamiet hadde, den tradisjonelle familien og rigide kjønnsroller. Det skulle råde seksuell frihet og menneskerettigheter for alle; lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede. Og også for ikke-binære og dem som opplever samsvar mellom tilskrevet kjønn og opplevd kjønn (cis).

Les også: 168 utmeldt av KrF etter homo-bråk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kritiserte familien som patriarkalsk fengsel

I tillegg til motstand mot det bestående, skisserte GLF en alternativ forestilling om hvordan samfunn og relasjoner kunne bli. Dette inkluderte kollektiver og samarbeid, kjønnsundergravende radikal drag og åpne forhold med flere partnere som ikke var preget av at noen «eide» den andre. Dette var revolusjonære tanker, og er det fremdeles.

Men se hva som har skjedd siden. Der GLF kritiserte familien som et patriarkalsk fengsel som gjør kvinner, homofile og barn til slaver har de største LGBT+-kampanjene de senere åra handlet om ekteskap og foreldrerettigheter. Fokuset på disse trygge, koselige spørsmålene kan godt være verdt å kjempe for, men tyder også på at skeive er stadig mer forsiktige med å rokke ved det bestående. Mange av oss later til å foretrekke å omfavne tradisjonelle heteroseksuelle målsetninger snarere enn å kritisere dem og etterstrebe et frigjørende alternativ.

Denne politiske retretten er tegn på et stort tap av selvtillit og optimisme. Den signaliserer at LGBT+-bevegelsen har bøyd nakken, på samme måte som store deler av det bestående, for deprimerende konformisme, respektabilitet og moderasjon.

I det vi minnes Stonewall 50 år etter, la oss også huske at GLF viste at verden ikke behøver å være slik. Som Oscar Wilde sa: «Vi ligger alle i rennesteinen, men noen av oss ser på stjernene».

• Peter Tatchell er direktør ved Peter Tatchell-stiftelsen . @PT_Foundation

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.
Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:28 Minst seks døde i hetebølge i USA08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane
Siste nytt
08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:28VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane
Populært