Pride har solgt sin sjel til en regnbuefarget kapitalisme

En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.
En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.

Femti år etter Stonewall-opptøyene har LGBT+-bevegelsen oppgitt sin drøm om seksuelt demokrati.

Stemmer: Peter Tatchell

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Verden rundt forbereder man seg på feiringen av 50-årsmarkeringen for Stonewall-opptøyene i 1969, som førte til dannelsen av den moderne LGBT+-bevegelsen. Mer betydningsfullt enn opptøyene i seg selv var det de sporet an til: dannelsen av De homofiles frigjøringsfront i New York (GLF).

Les også: Stonewall Inn – opprøret som startet homokampen

GLF inspirerte tusener til å komme ut av skapet og slutte seg til demonstrasjoner for LGBT+-rettigheter. Gruppen organiserte den første Pride-marsjen i New York i 1970, og dens revolusjonære ideer og aktivisme spredde seg snart verden rundt.

Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.
Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.

Da jeg var 17 år var jeg del av den homofile frigjøringsbevegelsen i Stonewall-epoken. Senere sluttet jeg meg til den nystiftede London-fronten for homofil frigjøring.

Hva har endret seg siden Stonewall?

I motsetning til tidligere forsiktig innsats for juridisk reform hadde GLF en langt mer radikal agenda for sosial endring, snarere enn assimilering og likestilling innenfor det bestående. Vi stilte spørsmål ved det som var, samtidig som vi tok til orde for det som kunne bli. Vårt mål var et inkluderende skeivt utopi som skulle omfatte hele regnbuenasjonen. Vi ville velte det heterofile maktmonopolet, seksuell skam og tradisjonelle kjønnsroller.

GLF søkte ikke minst politiske allianser med andre marginaliserte grupper, for å kunne kjempe for felles frigjøring. Gruppen talte for samarbeid og solidaritet med alle ofre for urett.

I skarp kontrast til dette har store deler av dagens LGBT+-bevegelse trukket seg tilbake fra disse idealene, og fra visjonen til GLF-pionerene. Den er nærmest eksklusivt fokusert på LGBT+-spørsmål, og knytter seg sjelden an til andre sosiale bevegelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.
Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.

Pride har blitt pengemaskin

Våre organisasjoner har blitt stadig mer påvirket og utnyttet av store bedrifter. Pride-paradene i Storbritannia domineres ofte av spons fra store selskap, politikere på stemmejakt og statlige tjenestemenn som politi. De skryter av sin inkluderende holdning, men har mange steder ikke kompensert oss - eller unnskyldt seg - for flere tiår med undertrykkelse.

Pride har nå blitt kapitalisme med et rosa islett. Den har blitt en pengemaskin. Vi betaler for å gå i tog, byens myndigheter utpresser arrangørene for lisenspenger, og vi oppfordres til å kjøpe regnbuefargede varer som uttrykk for vår seksualitet og kjønnsidentitet. Mye av LGBT+ er i dag del av det nyliberale etablissementet.

De fleste skeive står i dag ikke i opposisjon til verdiene, lovene og institusjonene til det øvrige samfunnet. De er tilfreds med like rettigheter innenfor den rådende sosiale orden, og søker ofte ukritisk til det de streite har, uansett hvor tvilsomt det er. I tiltakende grad har LGBT+-kulturen mistet sin kritiske grunnholdning. Vi har blitt alminneliggjort, som på et nivå er flott, men vi har blitt «vanliggjort» på heteroseksuelle vilkår. Mange av oss har få andre mål enn LGBT+-versjonen av streit familieliv.

Trenden går i retning av å kopiere de heteroseksuelle modellene. Vi har internalisert streit tankegang og blitt «hetero-homoer» med streite sinn i skeive kropper. Vår LGBT+-psyke har blitt kolonisert av den heteronormative mentaliteten.

Les også: Homo og hore oftest brukte skjellsordene i norsk skole

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.
Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.

Kravet var frigjøring, ikke likestilling

Tidene har virkelig endret seg. GLF var så annerledes fra det vi ser i dag. Gruppen demonstrerte aldri for likestilling. Vårt krav var frigjøring. Vi ønsket å endre samfunnet, ikke å bli del av det. Vårt kamprop var «innovasjon, ikke assimilering».

GLF hadde en langsiktig agenda om ikkevoldelig revolusjon mot kulturelle verdier og holdninger. Gruppen stilte spørsmål ikke bare ved fordommer mot og diskriminering av LGBT, men også ved ekteskap, kjernefamilier, monogami og patriarkat. Ved å gjøre felles sak med kvinne-, svarte og arbeiderbevegelsene søkte homofrigjøringen grunnleggende sosial forandring, og etterstrebet en sammensatt strategi for å stå sammen med alle undertrykte.

Vår visjon var å skape et nytt seksuelt demokrati, uten homofobi, kvinnehat, rasisme eller klasseprivilegier. Erotisk skam og undertrykkelse skulle bannlyses, sammen med den privilegerte stillingen monogamiet hadde, den tradisjonelle familien og rigide kjønnsroller. Det skulle råde seksuell frihet og menneskerettigheter for alle; lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede. Og også for ikke-binære og dem som opplever samsvar mellom tilskrevet kjønn og opplevd kjønn (cis).

Les også: 168 utmeldt av KrF etter homo-bråk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kritiserte familien som patriarkalsk fengsel

I tillegg til motstand mot det bestående, skisserte GLF en alternativ forestilling om hvordan samfunn og relasjoner kunne bli. Dette inkluderte kollektiver og samarbeid, kjønnsundergravende radikal drag og åpne forhold med flere partnere som ikke var preget av at noen «eide» den andre. Dette var revolusjonære tanker, og er det fremdeles.

Men se hva som har skjedd siden. Der GLF kritiserte familien som et patriarkalsk fengsel som gjør kvinner, homofile og barn til slaver har de største LGBT+-kampanjene de senere åra handlet om ekteskap og foreldrerettigheter. Fokuset på disse trygge, koselige spørsmålene kan godt være verdt å kjempe for, men tyder også på at skeive er stadig mer forsiktige med å rokke ved det bestående. Mange av oss later til å foretrekke å omfavne tradisjonelle heteroseksuelle målsetninger snarere enn å kritisere dem og etterstrebe et frigjørende alternativ.

Denne politiske retretten er tegn på et stort tap av selvtillit og optimisme. Den signaliserer at LGBT+-bevegelsen har bøyd nakken, på samme måte som store deler av det bestående, for deprimerende konformisme, respektabilitet og moderasjon.

I det vi minnes Stonewall 50 år etter, la oss også huske at GLF viste at verden ikke behøver å være slik. Som Oscar Wilde sa: «Vi ligger alle i rennesteinen, men noen av oss ser på stjernene».

• Peter Tatchell er direktør ved Peter Tatchell-stiftelsen . @PT_Foundation

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.
Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier
Siste nytt
22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier
Populært