Pride har solgt sin sjel til en regnbuefarget kapitalisme

En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.
En filial av banken HSBC pyntet med lys i regnbuefarger på Malta, Arkivfoto 7. september 2017: NTB Scanpix/Reuters.

Femti år etter Stonewall-opptøyene har LGBT+-bevegelsen oppgitt sin drøm om seksuelt demokrati.

Stemmer: Peter Tatchell

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Verden rundt forbereder man seg på feiringen av 50-årsmarkeringen for Stonewall-opptøyene i 1969, som førte til dannelsen av den moderne LGBT+-bevegelsen. Mer betydningsfullt enn opptøyene i seg selv var det de sporet an til: dannelsen av De homofiles frigjøringsfront i New York (GLF).

Les også: Stonewall Inn – opprøret som startet homokampen

GLF inspirerte tusener til å komme ut av skapet og slutte seg til demonstrasjoner for LGBT+-rettigheter. Gruppen organiserte den første Pride-marsjen i New York i 1970, og dens revolusjonære ideer og aktivisme spredde seg snart verden rundt.

Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.
Smirnoff Vodka bidro under Pride-paraden i New York 27. juni. NTB Scanpix/AFP.

Da jeg var 17 år var jeg del av den homofile frigjøringsbevegelsen i Stonewall-epoken. Senere sluttet jeg meg til den nystiftede London-fronten for homofil frigjøring.

Hva har endret seg siden Stonewall?

I motsetning til tidligere forsiktig innsats for juridisk reform hadde GLF en langt mer radikal agenda for sosial endring, snarere enn assimilering og likestilling innenfor det bestående. Vi stilte spørsmål ved det som var, samtidig som vi tok til orde for det som kunne bli. Vårt mål var et inkluderende skeivt utopi som skulle omfatte hele regnbuenasjonen. Vi ville velte det heterofile maktmonopolet, seksuell skam og tradisjonelle kjønnsroller.

GLF søkte ikke minst politiske allianser med andre marginaliserte grupper, for å kunne kjempe for felles frigjøring. Gruppen talte for samarbeid og solidaritet med alle ofre for urett.

I skarp kontrast til dette har store deler av dagens LGBT+-bevegelse trukket seg tilbake fra disse idealene, og fra visjonen til GLF-pionerene. Den er nærmest eksklusivt fokusert på LGBT+-spørsmål, og knytter seg sjelden an til andre sosiale bevegelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.
Den første homofile frigjøringsdags-demonstrasjonen i New York i 1970. NTB Scanpix/AP.

Pride har blitt pengemaskin

Våre organisasjoner har blitt stadig mer påvirket og utnyttet av store bedrifter. Pride-paradene i Storbritannia domineres ofte av spons fra store selskap, politikere på stemmejakt og statlige tjenestemenn som politi. De skryter av sin inkluderende holdning, men har mange steder ikke kompensert oss - eller unnskyldt seg - for flere tiår med undertrykkelse.

Pride har nå blitt kapitalisme med et rosa islett. Den har blitt en pengemaskin. Vi betaler for å gå i tog, byens myndigheter utpresser arrangørene for lisenspenger, og vi oppfordres til å kjøpe regnbuefargede varer som uttrykk for vår seksualitet og kjønnsidentitet. Mye av LGBT+ er i dag del av det nyliberale etablissementet.

De fleste skeive står i dag ikke i opposisjon til verdiene, lovene og institusjonene til det øvrige samfunnet. De er tilfreds med like rettigheter innenfor den rådende sosiale orden, og søker ofte ukritisk til det de streite har, uansett hvor tvilsomt det er. I tiltakende grad har LGBT+-kulturen mistet sin kritiske grunnholdning. Vi har blitt alminneliggjort, som på et nivå er flott, men vi har blitt «vanliggjort» på heteroseksuelle vilkår. Mange av oss har få andre mål enn LGBT+-versjonen av streit familieliv.

Trenden går i retning av å kopiere de heteroseksuelle modellene. Vi har internalisert streit tankegang og blitt «hetero-homoer» med streite sinn i skeive kropper. Vår LGBT+-psyke har blitt kolonisert av den heteronormative mentaliteten.

Les også: Homo og hore oftest brukte skjellsordene i norsk skole

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.
Stonewall Inn, åsted for opptøyene i 1969 som anses for startskuddet for frigjøringsbevegelsen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede, LGBT+.NTB Scanpix/Reuters.

Kravet var frigjøring, ikke likestilling

Tidene har virkelig endret seg. GLF var så annerledes fra det vi ser i dag. Gruppen demonstrerte aldri for likestilling. Vårt krav var frigjøring. Vi ønsket å endre samfunnet, ikke å bli del av det. Vårt kamprop var «innovasjon, ikke assimilering».

GLF hadde en langsiktig agenda om ikkevoldelig revolusjon mot kulturelle verdier og holdninger. Gruppen stilte spørsmål ikke bare ved fordommer mot og diskriminering av LGBT, men også ved ekteskap, kjernefamilier, monogami og patriarkat. Ved å gjøre felles sak med kvinne-, svarte og arbeiderbevegelsene søkte homofrigjøringen grunnleggende sosial forandring, og etterstrebet en sammensatt strategi for å stå sammen med alle undertrykte.

Vår visjon var å skape et nytt seksuelt demokrati, uten homofobi, kvinnehat, rasisme eller klasseprivilegier. Erotisk skam og undertrykkelse skulle bannlyses, sammen med den privilegerte stillingen monogamiet hadde, den tradisjonelle familien og rigide kjønnsroller. Det skulle råde seksuell frihet og menneskerettigheter for alle; lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede. Og også for ikke-binære og dem som opplever samsvar mellom tilskrevet kjønn og opplevd kjønn (cis).

Les også: 168 utmeldt av KrF etter homo-bråk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap), svinger seg i Pride-paraden i Oslo 22. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Kritiserte familien som patriarkalsk fengsel

I tillegg til motstand mot det bestående, skisserte GLF en alternativ forestilling om hvordan samfunn og relasjoner kunne bli. Dette inkluderte kollektiver og samarbeid, kjønnsundergravende radikal drag og åpne forhold med flere partnere som ikke var preget av at noen «eide» den andre. Dette var revolusjonære tanker, og er det fremdeles.

Men se hva som har skjedd siden. Der GLF kritiserte familien som et patriarkalsk fengsel som gjør kvinner, homofile og barn til slaver har de største LGBT+-kampanjene de senere åra handlet om ekteskap og foreldrerettigheter. Fokuset på disse trygge, koselige spørsmålene kan godt være verdt å kjempe for, men tyder også på at skeive er stadig mer forsiktige med å rokke ved det bestående. Mange av oss later til å foretrekke å omfavne tradisjonelle heteroseksuelle målsetninger snarere enn å kritisere dem og etterstrebe et frigjørende alternativ.

Denne politiske retretten er tegn på et stort tap av selvtillit og optimisme. Den signaliserer at LGBT+-bevegelsen har bøyd nakken, på samme måte som store deler av det bestående, for deprimerende konformisme, respektabilitet og moderasjon.

I det vi minnes Stonewall 50 år etter, la oss også huske at GLF viste at verden ikke behøver å være slik. Som Oscar Wilde sa: «Vi ligger alle i rennesteinen, men noen av oss ser på stjernene».

• Peter Tatchell er direktør ved Peter Tatchell-stiftelsen . @PT_Foundation

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.
Kvinne i LA Pride-paraden i Hollywood, California 9. juni. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge
Siste nytt
08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge
Populært