Du kjefter opp ei jente på Instagram. Så dermed er du blitt en mann!?

Martin Ødegaard og Ada Hegerberg er to av Norges aller største fotballprofiler. Men trolig ikke aller beste venner.
Martin Ødegaard og Ada Hegerberg er to av Norges aller største fotballprofiler. Men trolig ikke aller beste venner. Foto: NTB scanpix

«Det holder nå», smalt det fra Martin Ødegaard mot Ada Hegerberg denne uka. Martin er blitt en mann! jubles det. Eh, nei, det er absolutt ingenting som er mandig med å forsøke å kneble en kvinnelig kollega som har satt ord på følelsene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

«Gutten er blitt mann», skriver en begeistret Morten P. i Dagbladet.

Bakgrunnen har du sikkert fått med deg. Martin Ødegaards utfall mot Ada Hegerberg på Instagram på onsdag.

«Kanskje du kan finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslagets forberedelser til VM? De har kvalifisert seg til VM med landet sitt (noe av det absolutt største en fotballspiller kan oppleve), og allerede fått nok negativ oppmerksomhet. De fortjener bedre.

At du nå velger å gjøre et slikt intervju, er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig. Valget om å ikke spille for Norge er ditt, men respekter Norge og landslaget vårt. Det holder nå

Så startet bråket. Og applausen. Hyllingen.

«Ordene du har lest er hans, ingen andres. Initiativet han tok var hans alene», fastslår Dagbladets sportskommentator (forøvrig uten kildehenvisning. Vi får vel bare tro ham).

Dette forteller, ifølge Morten P. (egentlig Pedersen) at «20-åringen fra Drammen, i tillegg til å være en lysende fotballspiller med enormt potensial, er en reflektert, uredd og velformulert ung mann». Jepp.

«Samtidig forteller det at Martin Ødegaard er blitt en voksen også utenfor fotballbanen».

Nettopp.

Landslagskollega Håvard Nordtveit (28) er enig.

«Martin vokser mer og mer i mine øyne. Han begynner å bli en mann», fastslår Hoffenheim-proffen.

Ja, fordi han har fillerista en kvinnelig kollega på Instagram, da, altså? Det er den nye manndomsprøven?

Ada Hegerberg (23) vil ikke spille for landslaget. I et intervjuet med fotballmagasinet Josimar forteller hun hvorfor.

«Det var tøft på så mange samlinger. Jeg har vært knekt psykisk. Det har vært en dønn depressiv følelse. Jeg hadde mareritt etter å ha vært med landslaget. Sånne ting skal man ikke ha. Hvis du vil komme deg noe sted i livet, må du ta noen valg. Med en gang tanken kom inn i hodet mitt: «Jeg tror jeg må slutte på landslaget ...» Da bare rant alt av. Puuuuuh. Jeg begynte å sove godt igjen», sier Hegerberg til Josimar.

Dette må det være lov å si. Det er modig å fortelle så nakent om egne følelser. Om nederlag og tap. Det er sårt. Hun er sint. Hun er svak. Og sterk. Veldig mange har ventet på Hegerbergs forklaring på hvorfor det norske landslaget må klare seg uten henne.

Du kan synes hun burde vært solidarisk, svelget kameler og spilt for landet vårt.

Ødegaard reagerer kraftig på timingen, at intervjuet kommer bare dager før kvinnelandslaget spiller sin første VM-kamp i Frankrike (på lørdag mot Nigeria), landet der Hegerberg er proff og den aller største kvinnelige fotballstjerna. Hun ønsker egentlig å spille for landslaget, går det frem i intervjuet, men hun får det ikke til. Det må helt sikkert gjøre vondt.

Men timinga er ikke Ada Hegerbergs. Intervjuet ble angivelig gjort for nærmere et halvt år siden. Timinga er Josimars.

«Det er ingen tvil om at Martin Ødegaard uttaler seg på sviktende grunnlag. Alt han har lest er en kort VG-artikkel og da uteblir substansen», sier Josimar-redaktør Håvard Melnæs.

«Dette er en hyllest til norsk kvinnefotball. Norge er nok en gang med i VM. Det er viktig å påpeke at Ada Hegerberg ikke kommer med kritikk av kvinnelandslaget, hun retter kritikk mot NFF», sier han.

Du kan synes at hun burde vært solidarisk, svelget kameler og spilt for landet vårt. Du kan mene at hun sutrer og fremstår egosentrisk og sta og vanskelig.

Men du kan ikke ta fra verdens beste fotballspiller retten til å fortelle oss hvorfor hun tar de valgene hun tar. Og det finnes ikke et gram av mandighet i å forsøke.

Personvernpolicy