Trump for riksrett eller ikke?

<p>Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett.</p>
Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Der prins Hamlet grublet over «være eller ikke være» og om «hva som er edel ferd», der vurderer politikerne i Washington nå fram og tilbake om president Trump bør stilles for riksrett eller ikke. Egentlig er det mest et spørsmål om når og hvordan.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det Hamlet i Andre Bjerkes oversettelse kalte «edel ferd» er neppe like edelt i Washington for tiden. Der er det taktiske, politiske vurderinger om opposisjonen kan få has på presidenten. Etter offentliggjørelsen av spesialetterforsker Muellers rapport for en måned siden, er det store spørsmålet i Washington om, eller eventuelt når, Kongressen vil reise riksrettssak mot president Donald Trump – eller om de vil la det være.

Alt tyder på at Justisdepartementets etterforsker Robert Mueller og hans store stab bevisst ikke har villet konkretisere anklagepunktene mot Trump, og at de like bevisst har lagt til rette for at Kongressen nå skal gjøre resten av jobben med å felle presidenten.

I Representantenes hus, som er underhuset i Kongressen, har demokratenes respekterte leder Nancy Pelosi, nå et stort dilemma. Jo, det er demokratene som har majoriteten i Representantenes hus, så en avstemning om resultatene av den to år lange etterforskningen er alvorlige nok til å starte riksrettssak mot Trump, ville utvilsomt blitt et klart ja.

Men det er bare første runde. Etter at det demokratiske flertallet i Representantenes hus eventuelt har svart ja til å starte riksrett, er det Kongressens overhus, Senatet, som skal avgjøre om Trump skal bli kjent skyldig eller ikke. Og i Senatet er det Trumps parti, Republikanerne, som har majoriteten.

Skal presidenten dømmes ut av sitt embete, må han bli dømt skyldig av 2/3 flertall i Senatet. Så partipolitisk splittet som amerikansk politikk er blitt, er det vanskelig å tenke seg at 2/3 av de 100 senatorene vil dømme «sin egen
president» ut av Det hvite hus.

Det ville være en stor nedtur for demokratenes leder Nancy Pelosi om presidenten skulle bli stilt for riksrett og deretter frikjent etter to års etterforskning til en total kostnad som ifølge Newsweek er på minst 13 millioner

dollar. Det ville gi det republikanske partiet og, ikke minst, presidenten selv en kraftig opptur og øke sannsynligheten for at presidenten ville bli renominert av det republikanske partiet sommeren 2020 og i tillegg bli valgt til president for
sin andre periode ved presidentvalget den 3. november samme høst.

– Riksrett er for ødeleggende for nasjonen til at vi bør forsøke det, hvis det ikke tvert imot kan virke samlende på nasjonen. Og jeg synes ikke Donald Trump er verd det», sa Pelosi nylig til Washington Post. Hun sa at Trump ikke er egnet til å være president, verken etisk eller intellektuelt.

Det gjenstår naturligvis å se om Trump vil kunne bli gjenvalgt i 2020. Det er enkelte blant Trumps lojale partifeller i det politiske miljø som reagerer på Trumps kontroversielle handlinger og oppførsel. Og hittil er det ytterst få republikanere som har sagt at de stoler på Mueller-rapportens vurdering om at den russiske påvirkningen på valgkampen i 2016 var til fordel for Trump. Fordi amerikansk økonomi er i positiv utvikling med rekordlav arbeidsløshet, er det nok mange som velger å se bort fra særegenhetene ved Trumps presidentskap og stoler mer på Trumps positive omtale av seg selv, enn det Muellers langvarige og grundige etterforskning har vist.

I moderne tid har det i USA vært innledet riksrettsprosess mot to presidenter, Richard Nixon og Bill Clinton. Saken mot Nixon startet den 9. mai i 1972 etter

innbruddet på innbruddet i demokratenes hovedkontor i «Watergate-bygningen» i Washington. Han ble utsatt for etterforskning av Representantens hus forut for selve riksrettssaken, da det blant annet ble oppdaget at Nixon hadde fått installert utstyr for å gjøre hemmelige lydopptak av samtaler på presidentens kontor, uten at gjestene på kontoret hadde kjennskap til det. Medlemmene i Representantenes hus, både demokrater og republikanere, mente enstemmig at Nixon måtte stilles for riksrett. Det virket derfor meget sannsynlig at han i neste runde ville bli dømt av Senatet til å forlate presidentembetet.

Men Nixon orket ikke tanken på å bli tvunget til å forlate embetet som president, så han valgte å trekke seg frivillig. Dermed ble det siste bildet av Richard Nixon som president en tilsynelatende seirende president Nixon med begge armene over hodet – og fingrene på begge hendene formet i tegnet «V for Victory».

Også Bill Clinton ble av et enstemmig Representantens hus dømt til å bli etterforsket og stilt for riksrett. Anklagepunktene mot Clinton var at han hadde løyet under ed overfor en føderal jury om eiendomsprosjektet Whitewater i Arkansas hvor Clinton hadde vært guvernør. Han hadde også løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky, som var kontorlærling i Det hvite hus.

Den 7. januar 1999 måtte president Clinton stille i en rettslig seanse som ikke hadde vært i bruk siden 1868, da president Andrew Johnson ble stilt for riksrett med daværende høyesterettsjustitiarius William Rehnquist som dommer, mens de 100 senatorene ble tatt i ed som jurymedlemmer. Den 12. februar 1999 falt dommen. 45 senatorer/jurymedlemmer stemte for å avskjedige presidenten. 55 stemte imot. Bill Clinton ble dermed sittende som president og fullførte sine to presidentperioder.

Hva Nancy Pelosi enn skulle velge å gjøre med riksrett eller ikke, er det mulig at
representanten Al Green, en demokrat fra Texas, vil trekke fra hofta og avfyre

politiske skudd som vil tvinge hans sjef Nancy Pelosi inn i en riksrettprosess mot Trump enten hun vil eller ikke.

Green sa i radioprogrammet «Washington Journal» på C-SPAN’s nylig at han kan tenke seg å fremme private forslag i Representantenes hus. Han tror at det etter hvert vil kunne utløse en reaksjon hvor representantene kan føle seg tvunget til å starte en riksrettprosess enten Pelosi ønsker det eller ikke.

Hvis Green tar opp saker som henviser til punkter i Mueller-rapporten og krever
riksrettsprosess mot Trump, mener han at prosessen vil rulle i gang nærmest av seg selv.

– Vi sier at vi representerer våre distrikter i Representantenes hus. Jeg representerer mitt distrikt, og jeg vet hva de mener sier Green. «Alt vi gjør vil være i det åpne. Alle må gjøre det de mener er riktig. Vi må følge vår overbevisning. Og til slutt vil historien felle sin dom over oss alle», sier representanten Al Green fra Texas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa
Siste nytt
19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa
Populært