Trump for riksrett eller ikke?

<p>Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett.</p>
Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Der prins Hamlet grublet over «være eller ikke være» og om «hva som er edel ferd», der vurderer politikerne i Washington nå fram og tilbake om president Trump bør stilles for riksrett eller ikke. Egentlig er det mest et spørsmål om når og hvordan.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det Hamlet i Andre Bjerkes oversettelse kalte «edel ferd» er neppe like edelt i Washington for tiden. Der er det taktiske, politiske vurderinger om opposisjonen kan få has på presidenten. Etter offentliggjørelsen av spesialetterforsker Muellers rapport for en måned siden, er det store spørsmålet i Washington om, eller eventuelt når, Kongressen vil reise riksrettssak mot president Donald Trump – eller om de vil la det være.

Alt tyder på at Justisdepartementets etterforsker Robert Mueller og hans store stab bevisst ikke har villet konkretisere anklagepunktene mot Trump, og at de like bevisst har lagt til rette for at Kongressen nå skal gjøre resten av jobben med å felle presidenten.

I Representantenes hus, som er underhuset i Kongressen, har demokratenes respekterte leder Nancy Pelosi, nå et stort dilemma. Jo, det er demokratene som har majoriteten i Representantenes hus, så en avstemning om resultatene av den to år lange etterforskningen er alvorlige nok til å starte riksrettssak mot Trump, ville utvilsomt blitt et klart ja.

Men det er bare første runde. Etter at det demokratiske flertallet i Representantenes hus eventuelt har svart ja til å starte riksrett, er det Kongressens overhus, Senatet, som skal avgjøre om Trump skal bli kjent skyldig eller ikke. Og i Senatet er det Trumps parti, Republikanerne, som har majoriteten.

Skal presidenten dømmes ut av sitt embete, må han bli dømt skyldig av 2/3 flertall i Senatet. Så partipolitisk splittet som amerikansk politikk er blitt, er det vanskelig å tenke seg at 2/3 av de 100 senatorene vil dømme «sin egen
president» ut av Det hvite hus.

Det ville være en stor nedtur for demokratenes leder Nancy Pelosi om presidenten skulle bli stilt for riksrett og deretter frikjent etter to års etterforskning til en total kostnad som ifølge Newsweek er på minst 13 millioner

dollar. Det ville gi det republikanske partiet og, ikke minst, presidenten selv en kraftig opptur og øke sannsynligheten for at presidenten ville bli renominert av det republikanske partiet sommeren 2020 og i tillegg bli valgt til president for
sin andre periode ved presidentvalget den 3. november samme høst.

– Riksrett er for ødeleggende for nasjonen til at vi bør forsøke det, hvis det ikke tvert imot kan virke samlende på nasjonen. Og jeg synes ikke Donald Trump er verd det», sa Pelosi nylig til Washington Post. Hun sa at Trump ikke er egnet til å være president, verken etisk eller intellektuelt.

Det gjenstår naturligvis å se om Trump vil kunne bli gjenvalgt i 2020. Det er enkelte blant Trumps lojale partifeller i det politiske miljø som reagerer på Trumps kontroversielle handlinger og oppførsel. Og hittil er det ytterst få republikanere som har sagt at de stoler på Mueller-rapportens vurdering om at den russiske påvirkningen på valgkampen i 2016 var til fordel for Trump. Fordi amerikansk økonomi er i positiv utvikling med rekordlav arbeidsløshet, er det nok mange som velger å se bort fra særegenhetene ved Trumps presidentskap og stoler mer på Trumps positive omtale av seg selv, enn det Muellers langvarige og grundige etterforskning har vist.

I moderne tid har det i USA vært innledet riksrettsprosess mot to presidenter, Richard Nixon og Bill Clinton. Saken mot Nixon startet den 9. mai i 1972 etter

innbruddet på innbruddet i demokratenes hovedkontor i «Watergate-bygningen» i Washington. Han ble utsatt for etterforskning av Representantens hus forut for selve riksrettssaken, da det blant annet ble oppdaget at Nixon hadde fått installert utstyr for å gjøre hemmelige lydopptak av samtaler på presidentens kontor, uten at gjestene på kontoret hadde kjennskap til det. Medlemmene i Representantenes hus, både demokrater og republikanere, mente enstemmig at Nixon måtte stilles for riksrett. Det virket derfor meget sannsynlig at han i neste runde ville bli dømt av Senatet til å forlate presidentembetet.

Men Nixon orket ikke tanken på å bli tvunget til å forlate embetet som president, så han valgte å trekke seg frivillig. Dermed ble det siste bildet av Richard Nixon som president en tilsynelatende seirende president Nixon med begge armene over hodet – og fingrene på begge hendene formet i tegnet «V for Victory».

Også Bill Clinton ble av et enstemmig Representantens hus dømt til å bli etterforsket og stilt for riksrett. Anklagepunktene mot Clinton var at han hadde løyet under ed overfor en føderal jury om eiendomsprosjektet Whitewater i Arkansas hvor Clinton hadde vært guvernør. Han hadde også løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky, som var kontorlærling i Det hvite hus.

Den 7. januar 1999 måtte president Clinton stille i en rettslig seanse som ikke hadde vært i bruk siden 1868, da president Andrew Johnson ble stilt for riksrett med daværende høyesterettsjustitiarius William Rehnquist som dommer, mens de 100 senatorene ble tatt i ed som jurymedlemmer. Den 12. februar 1999 falt dommen. 45 senatorer/jurymedlemmer stemte for å avskjedige presidenten. 55 stemte imot. Bill Clinton ble dermed sittende som president og fullførte sine to presidentperioder.

Hva Nancy Pelosi enn skulle velge å gjøre med riksrett eller ikke, er det mulig at
representanten Al Green, en demokrat fra Texas, vil trekke fra hofta og avfyre

politiske skudd som vil tvinge hans sjef Nancy Pelosi inn i en riksrettprosess mot Trump enten hun vil eller ikke.

Green sa i radioprogrammet «Washington Journal» på C-SPAN’s nylig at han kan tenke seg å fremme private forslag i Representantenes hus. Han tror at det etter hvert vil kunne utløse en reaksjon hvor representantene kan føle seg tvunget til å starte en riksrettprosess enten Pelosi ønsker det eller ikke.

Hvis Green tar opp saker som henviser til punkter i Mueller-rapporten og krever
riksrettsprosess mot Trump, mener han at prosessen vil rulle i gang nærmest av seg selv.

– Vi sier at vi representerer våre distrikter i Representantenes hus. Jeg representerer mitt distrikt, og jeg vet hva de mener sier Green. «Alt vi gjør vil være i det åpne. Alle må gjøre det de mener er riktig. Vi må følge vår overbevisning. Og til slutt vil historien felle sin dom over oss alle», sier representanten Al Green fra Texas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Siste nytt
21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke ID: 1675300813:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt
Populært