Meny

Trump for riksrett eller ikke?

<p>Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett.</p>
Audun Tjomsland mener det bare er spørsmål om tid før president Donald Trump stilles for riksrett. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Der prins Hamlet grublet over «være eller ikke være» og om «hva som er edel ferd», der vurderer politikerne i Washington nå fram og tilbake om president Trump bør stilles for riksrett eller ikke. Egentlig er det mest et spørsmål om når og hvordan.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det Hamlet i Andre Bjerkes oversettelse kalte «edel ferd» er neppe like edelt i Washington for tiden. Der er det taktiske, politiske vurderinger om opposisjonen kan få has på presidenten. Etter offentliggjørelsen av spesialetterforsker Muellers rapport for en måned siden, er det store spørsmålet i Washington om, eller eventuelt når, Kongressen vil reise riksrettssak mot president Donald Trump – eller om de vil la det være.

Alt tyder på at Justisdepartementets etterforsker Robert Mueller og hans store stab bevisst ikke har villet konkretisere anklagepunktene mot Trump, og at de like bevisst har lagt til rette for at Kongressen nå skal gjøre resten av jobben med å felle presidenten.

I Representantenes hus, som er underhuset i Kongressen, har demokratenes respekterte leder Nancy Pelosi, nå et stort dilemma. Jo, det er demokratene som har majoriteten i Representantenes hus, så en avstemning om resultatene av den to år lange etterforskningen er alvorlige nok til å starte riksrettssak mot Trump, ville utvilsomt blitt et klart ja.

Men det er bare første runde. Etter at det demokratiske flertallet i Representantenes hus eventuelt har svart ja til å starte riksrett, er det Kongressens overhus, Senatet, som skal avgjøre om Trump skal bli kjent skyldig eller ikke. Og i Senatet er det Trumps parti, Republikanerne, som har majoriteten.

Skal presidenten dømmes ut av sitt embete, må han bli dømt skyldig av 2/3 flertall i Senatet. Så partipolitisk splittet som amerikansk politikk er blitt, er det vanskelig å tenke seg at 2/3 av de 100 senatorene vil dømme «sin egen
president» ut av Det hvite hus.

Det ville være en stor nedtur for demokratenes leder Nancy Pelosi om presidenten skulle bli stilt for riksrett og deretter frikjent etter to års etterforskning til en total kostnad som ifølge Newsweek er på minst 13 millioner

dollar. Det ville gi det republikanske partiet og, ikke minst, presidenten selv en kraftig opptur og øke sannsynligheten for at presidenten ville bli renominert av det republikanske partiet sommeren 2020 og i tillegg bli valgt til president for
sin andre periode ved presidentvalget den 3. november samme høst.

– Riksrett er for ødeleggende for nasjonen til at vi bør forsøke det, hvis det ikke tvert imot kan virke samlende på nasjonen. Og jeg synes ikke Donald Trump er verd det», sa Pelosi nylig til Washington Post. Hun sa at Trump ikke er egnet til å være president, verken etisk eller intellektuelt.

Det gjenstår naturligvis å se om Trump vil kunne bli gjenvalgt i 2020. Det er enkelte blant Trumps lojale partifeller i det politiske miljø som reagerer på Trumps kontroversielle handlinger og oppførsel. Og hittil er det ytterst få republikanere som har sagt at de stoler på Mueller-rapportens vurdering om at den russiske påvirkningen på valgkampen i 2016 var til fordel for Trump. Fordi amerikansk økonomi er i positiv utvikling med rekordlav arbeidsløshet, er det nok mange som velger å se bort fra særegenhetene ved Trumps presidentskap og stoler mer på Trumps positive omtale av seg selv, enn det Muellers langvarige og grundige etterforskning har vist.

I moderne tid har det i USA vært innledet riksrettsprosess mot to presidenter, Richard Nixon og Bill Clinton. Saken mot Nixon startet den 9. mai i 1972 etter

innbruddet på innbruddet i demokratenes hovedkontor i «Watergate-bygningen» i Washington. Han ble utsatt for etterforskning av Representantens hus forut for selve riksrettssaken, da det blant annet ble oppdaget at Nixon hadde fått installert utstyr for å gjøre hemmelige lydopptak av samtaler på presidentens kontor, uten at gjestene på kontoret hadde kjennskap til det. Medlemmene i Representantenes hus, både demokrater og republikanere, mente enstemmig at Nixon måtte stilles for riksrett. Det virket derfor meget sannsynlig at han i neste runde ville bli dømt av Senatet til å forlate presidentembetet.

Men Nixon orket ikke tanken på å bli tvunget til å forlate embetet som president, så han valgte å trekke seg frivillig. Dermed ble det siste bildet av Richard Nixon som president en tilsynelatende seirende president Nixon med begge armene over hodet – og fingrene på begge hendene formet i tegnet «V for Victory».

Også Bill Clinton ble av et enstemmig Representantens hus dømt til å bli etterforsket og stilt for riksrett. Anklagepunktene mot Clinton var at han hadde løyet under ed overfor en føderal jury om eiendomsprosjektet Whitewater i Arkansas hvor Clinton hadde vært guvernør. Han hadde også løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky, som var kontorlærling i Det hvite hus.

Den 7. januar 1999 måtte president Clinton stille i en rettslig seanse som ikke hadde vært i bruk siden 1868, da president Andrew Johnson ble stilt for riksrett med daværende høyesterettsjustitiarius William Rehnquist som dommer, mens de 100 senatorene ble tatt i ed som jurymedlemmer. Den 12. februar 1999 falt dommen. 45 senatorer/jurymedlemmer stemte for å avskjedige presidenten. 55 stemte imot. Bill Clinton ble dermed sittende som president og fullførte sine to presidentperioder.

Hva Nancy Pelosi enn skulle velge å gjøre med riksrett eller ikke, er det mulig at
representanten Al Green, en demokrat fra Texas, vil trekke fra hofta og avfyre

politiske skudd som vil tvinge hans sjef Nancy Pelosi inn i en riksrettprosess mot Trump enten hun vil eller ikke.

Green sa i radioprogrammet «Washington Journal» på C-SPAN’s nylig at han kan tenke seg å fremme private forslag i Representantenes hus. Han tror at det etter hvert vil kunne utløse en reaksjon hvor representantene kan føle seg tvunget til å starte en riksrettprosess enten Pelosi ønsker det eller ikke.

Hvis Green tar opp saker som henviser til punkter i Mueller-rapporten og krever
riksrettsprosess mot Trump, mener han at prosessen vil rulle i gang nærmest av seg selv.

– Vi sier at vi representerer våre distrikter i Representantenes hus. Jeg representerer mitt distrikt, og jeg vet hva de mener sier Green. «Alt vi gjør vil være i det åpne. Alle må gjøre det de mener er riktig. Vi må følge vår overbevisning. Og til slutt vil historien felle sin dom over oss alle», sier representanten Al Green fra Texas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap
Siste nytt
22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap
Populært