Den kontrollerte mannen

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May / NTB scanpix

Menn med utenlandsk bakgrunn møter sin store kjærlighet, men blir nødt til å avslutte forholdet på grunn av trusler fra familien. Når skal vi sette fokus på disse mennene på lik linje med alle kvinnene vi kjemper for?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.noNegativ sosial kontroll. Jenter som tvangsgiftes. Jenter som ikke får lov til å ha guttevenner og som ikke får lov til å delta på svømming. Kvinner som blir kontrollert av sine menn. Kvinner som blir utsatt for æresvold. Vi diskuterer disse veldig ofte og vi har organisasjoner som jobber hver eneste dag for å hjelpe disse jentene og kvinnene. Den siste tiden har vi også blitt flinkere til å inkludere gutter når vi snakker om disse tematikkene, særlig når det gjelder press om å ta bestemte typer utdanning eller press til å kontrollere sine søstre.

Men i offentligheten diskuterer vi ikke (eller altfor lite) den voksne mannen som er utsatt for negativ sosial kontroll. For ja, de finnes.

Det siste året har jeg møtt og hørt om flere menn som ikke får ta egne valg fordi de møter press hjemmefra. Menn med utenlandsk bakgrunn blir ofte oppdratt til å være sterke og ikke vise mye følelser, og derfor er det kanskje ikke mange som snakker ut om den kontrollen jeg skal nevne her.

Flere menn blir presset til å gifte seg med kvinner fra samme land og/eller kultur som de selv har.

Flere menn møter sin store kjærlighet, men blir nødt til å avslutte forholdet fordi familien truer med å fryse ham ut, aldri akseptere hans kjæreste og deres fremtidige barn og å frata ham all arven. Jeg har selv opplevd mødre som truer med selvmord dersom sønnen (som er en voksen mann) ikke gifter seg med sin kusine eller kvinnen moren har plukket ut for ham. Jeg har hørt om menn som blir tvunget til å finne en kvinne med god utdanning, bra rykte og en familie med status.

Når du gifter deg, må du finne en kone som er i stand til å hjelpe deg å ta vare på foreldrene dine.

Og for mange av dere som leser dette vil ha tanker som: «ja, men han er voksen, han kan gjøre som han vil». Eller: «sånn er det, og man kommer til en viss alder hvor man avgjør selv».

Men så enkelt er det ikke!

Tenk deg at du hele livet er oppdratt til å ta vare på dine foreldre. Fra du var liten av har du hørt at familie er alt, din jobb er å gjøre som du får beskjed om og når dine foreldre er gamle, skal du ta vare på dem. Når du gifter deg, må du finne en kone som er i stand til å hjelpe deg å ta vare på foreldrene dine. Du skal jobbe hardt for å gi familien din godt rykte og god status, de har jo tross alt ofret mye for deg. Familie betyr alt, og du er med på å fullføre det denne familien handler om. Ikke bare for familiens skyld, men for din egen skyld også.

Når dette er tankene du har fra du er liten av, er det ikke rart du har problemer med å gjøre det motsatte når du er voksen. Du vet at du mister alt det som er din normale hverdag, dine verdier, ditt alt, for familie er jo alt (det er det du ble fortalt fra du ble født).

For å fortsette å få hjulet til å snurre den riktige veien, må du finne en bra kone som aksepteres av din familie, få barn som igjen er med og fullfører puslespillet.

Og tenk deg hvor dårlig samvittighet du vil få dersom din mor faktisk blir alvorlig

syk, eller i verste fall dør i løpet av den perioden dere ikke har kontakt, fordi DU var så egoistisk og valgte å være sammen med en dame som ikke er bra nok. Moren din vil jo deg det beste, hun presset deg ikke for å være slem.

Vi har vel alle hørt om utenlandske menn som dater norske kvinner, men når de skal gifte seg velger de en kone fra samme land som dem selv.

Tror vi virkelig at det er fordi de vil det selv? Eller gjør de dette fordi om de velger noe annet så mister de sine foreldre, søsken og resten av slekta og blir fryst ut og kalt stygge ting resten av livet?

Når skal vi sette fokus på disse mennene på lik linje med alle kvinnene vi kjemper for?

De mennene jeg har vært i kontakt med og som har opplevd dette, sliter psykisk.

De sliter med å fortelle denne sannheten fordi «ingen vil forstå». De sliter med å leve et dobbeltliv og sliter med dårlig samvittighet.

Det er kanskje rart å snakke om det i starten og folk vil kanskje bagatellisere problemet, men den eneste måten å få statistikk og å yte denne gruppen mennesker hjelp, er å sette også denne type negativ sosial kontroll på agendaen.

Personvernpolicy