Presser dårlig lokalvalg Theresa May ut?

Britenes statsminister Theresa May er i hardt vær.
Britenes statsminister Theresa May er i hardt vær. Foto: Simon Dawson / Reuters

Et lokalvalg i Storbritannia har sjelden betydning både for landets forhold til EU og hvem som skal være statsminister. Slik sett var lokalvalget før helgen et unntak, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Etter resultatene ved lokalvalget 2. mai i år, skrev London-avisen The Times på sin førsteside sist lørdag at Theresa May i inneværende uke må gjøre det klart for sitt parti når hun vil trekke seg tilbake som leder for sitt parti – og dermed som statsminister.

For hver dag som er gått uten at britene har funnet en løsning på sitt forhold til EU, svekkes den britiske statsminister Theresa Mays posisjon ytterligere.

Hun har ført den hittil resultatløse jakten på en løsning så tett og så personlig at hun ikke kan unngå å måtte svare like mye personlig som politisk på det spørsmål som britene nå stiller seg; hvorfor Storbritannia ennå ser ut til å være omtrent like langt fra en løsning i dag som dagen etter folkeavstemningen den 23. juni 2016? Det var da det britiske folket med snau margin stemte for at Storbritannia skulle trekke seg ut av EU.

Slik det ser ut nå, vil det ta mange måneder før britene får gjort alle de nødvendige, nye avtalene landet trenger med de landene de vil samarbeide med, enten de er i eller utenfor EU. Og hittil er det kun selve bruddet med EU-avtalen britene arbeider for å forhandle fram. Hittil er det ikke avklart hvilket forhold britene skal ha til EU og verden forøvrig i tiden etter at britene er ute av EU - om de vil gå inn i et nytt samarbeid med andre land, om de ønsker en ny avtale med EU eller EØS, eller om de ønsker å stå alene.

En målestokk for hvordan den vanskelige Brexit-prosessen påvirker de britiske velgerne, kan leses ut av resultatene i lokalvalgene som fant sted den 2. mai i år.

På valg var representantene i 248 kommunestyrer i England, 11 kommunestyrer og 6 ordførere i Nord-Irland.

Valget ga et historisk dårlig resultat for Mays konservative parti (Tory), som fikk valgt inn 3.561 færre representer enn ved forrige valg. Det har gitt det konservative partiet dets dårligste posisjon i lokalpolitikken siden statsminister John Majors tid midt i 1990-årene. Også Labour oppnådde et dårlig resultat, med 82 færre representanter enn ved forrige valg. Valgets store vinner var liberaldemokratene (Liberal Democrats) som fikk 704 flere representanter enn ved forrige valg. Også de grønne (The Green) økte sin oppslutning og fikk 194 flere, lokale representanter, i tillegg til at også enkelte småpartier fikk flere representanter.

Lokalvalget viser at Theresa Mays konservative parti har svekket seg mer enn Jeremy Corbyns Labour i månedene før valget, i den tiden da har Brexit-saken vært den dominerende saken for britiske velgere. Ifølge BBC tilsier resultatet i lokalvalget at de to hovedpartiene Tory og Labour står temmelig likt ute blant de britiske velgerne. Og hvis valgmønsteret holder seg slik over hele Storbritannia i et kommende parlamentsvalg, ville begge de to store partiene ende opp hver med ca 28 prosent av stemmene. Det er bare andre gang BBC har gjort en slik regneøvelse, at hvert av de to store partiene får mindre enn 30 prosent av stemmene.

Britenes forhold til EU er ikke bare et internasjonalt problem som berører Storbritannia, EU og gode naboer som oss nordmenn. Velgernes holdning til om britene skal gå ut av, eller bli værende i EU, har dominert også valg på lokale representanter (for eller imot Brexit) selv om de i sitt politiske arbeid har helt andre spørsmål å ta stilling til enn EU-saken.

Brexit dominerte nylig lokalvalgene i England, Wales og Nord-Irland, og hvor svakt særlig statsminister Theresa May, men også Labour-lederen i Underhuset, Jeremy Corbyn, står i øyeblikket.

Flere utsettelser

Med EU som et stort valgtema også i lokalvalgene, er statsminister May svekket fordi hun ikke har fått til en avtale med EU som kan sørge for at britene kan avslutte sitt medlemskap i EU på en rimelig fornuftig måte. Det er skapt et inntrykk av at Theresa May har forsøkt å få til en avtale med EU på EUs premisser, ved at hun først forhandlet fram en avtale med EU, og så nektet det britiske parlamentet å akseptere avtalen som May og EU sto bak – tilsynelatende slik at May og EU sto på samme side mot et uvillig, til tider komisk, parlament, med Underhusets leder John Bercow som ordstyrer med både humor stemmeprakt.
Til tross en rekke forsøk, mange utsettelser og varierende innfallsvinkler, ble realiteten at May ikke fikk sine britiske, politiske kolleger til å godta avtaleforslaget fra May og EU.

Nesten tragikomisk ble situasjonen da Theresa May tilbød seg å gå av som partileder hvis Underhuset bare ville godta avtalen.

Heller ikke det hjalp, og i stedet ble det til at May fikk til enda en utsettelse.

Hele prosessen ble feil

Corbyn var motstander av Brexit, men han har forholdt seg uengasjert i saken. Kanskje har alvoret begynt å sige inn også i Labour-lederen, slik at han nå kan tenke seg å bidra. Det kan også henge sammen med at Theresa May har meddelt at hun vil trekke seg – bare ennå ikke når, og at det da kan gi Corbyn forbedret status og økte muligheter for å vinne et valg. Kanskje kan de to politiske motstanderne sammen skape en løsning på det som har vært Storbritannias største politiske utfordring siden den andre verdenskrig.

Hele Brexit-prosessen ble feil allerede da den britiske statsminister David Cameron i juni 2016 utlyste folkeavstemning for å få bekreftet at det britiske folket virkelig ønsker å satse videre på det britiske medlemskapet i EU, og dermed gi ham som britisk statsminister økt spillerom og slagkraft i EU-miljøet.

Til tross for regjeringens håp om støtte til sin «remain-politikk», foretrakk et snaut flertall av velgerne å følge den fristende beskrivelsen deres daværende utenriksminister Boris Johnson ga av Storbritannia som en «selvstending nasjon» etter en «british exit» fra EU.

Dermed trakk EU-tilhengeren David Cameron seg, og en annen EU-tilhenger, Theresa May, overtok. Og nå vil det ikke overraske noen om den neste statsministeren blir Boris Johnson i et «fritt og selvstendig» Storbritannia» - om noen år. Særlig hvis det skulle bli valg på ny leder for det konservative partiet mens Brexit-saken ennå ikke er avklart, kan det tale til Boris Johnsons fordel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land
Siste nytt
16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land
Populært