Valget vil stå om Amerikas sjel!

En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019.
En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019. Foto: Brian Snyder / Reuters

Valgkampen i USA foran presidentvalget i 2020 er i gang. Trump blir sannsynligvis republikanernes kandidat igjen, mens en annen veteran, Joe Biden, kan bli demokratenes valg blant hele 20 kandidater, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Intet mindre enn Amerikas sjel står på spill ved neste presidentvalg, den 8. november 2020. Det mener i ethvert fall den demokratiske politikeren Joe Biden, som har lagt bak seg en lang periode med usikkerhet og motstridende signaler, før han nå er godt i gang med det intense maratonløpet som en amerikansk presidentvalgkamp er.

Biden sier at «hvis Donald Trump blir valgt til ytterligere fire år i Det hvite hus, vil han fundamentalt og for alltid forandre USAs karakter.» Biden ser seg selv som en «solid lederskikkelse for en nasjon preget av politisk konflikt.» Joe Biden er den tjuende kandidaten som har kunngjort at de kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2020.

På republikansk side er det foreløpig bare én kandidat, Donald Trump. Hvis Trump unngår å bli stilt for riksrett eller får andre tiltaler rettet mot seg på grunn av ulovlige uregelmessigheter knyttet til sin utøvelse av embetet som president, er det Trump som blir republikanernes presidentkandidat.

Det er naturligvis veldig tidlig å si, men slik amerikanske kommentatorer nå uttrykker seg, høres det ut til at de tror valget i USA i november 2020 blir avgjort i en tvekamp mellom de to veteranene Biden og Trump, begge i 70-årene.

Les også: Korrespondenter i USA hygget seg uten Trump

Biden mener at valget i 2020 vil finne sted i en nasjonal unntakstilstand. Denne tilstanden er ifølge Biden skapt av Donald Trumps ukonvensjonelle opptreden og hans uvane med å omgi seg med løgner og halvsannheter også i offentlige sammenhenger, både muntlig og på Twitter til alle døgnets tider. Det mener Biden gir et upålitelig inntrykk av Amerika.

Økonomien går godt

Amerikansk økonomi er inne i en oppsving med gode resultater. Det gjelder ikke minst for velgerne i Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Trumps kjernevelgere i andre delstater som ikke helt har fulgt med i den teknologiske, industrielle utvikling. Det bør Trump snakke mer om i valgkampen.

I stedet kommer den amerikanske valgkampen denne gang i stor grad til å dreie seg om velgerne er for eller imot personen Donald Trump og det han står for.

Det vil trolig bli mest om hva Trump sier og gjør, hans motstand mot å offentliggjøre sin selvangivelse, hans kvinnehistorier, hans forunderlige frisyre og hans hang til å avskjedige medarbeidere gjennom en usentimental tvitring, kanskje uten at dem det gjelder hadde fått vite om det.

«You are fired», har blitt et begrep som knyttes til Trumps tidligere karriere som programleder i et TV-show.

Trump har en tendens til å søke allianser med land som ellers oppfattes som USAs historiske fiender, som Russland, Kina og Nord-Korea, kanskje på bekostning av NATO-land og andre tradisjonelle venner av USA. Det skaper uvisshet om hva USA under Donald Trump egentlig står for.

Obamas mann

Da Obama vant presidentvalget i 2008 med Joe Biden som visepresidentkandidat, var Obama primært ungdommens kandidat, samtidig som han samlet de etniske minioritetene og greide dermed å skaffe seg et flertall av velgerne. Når Joe Biden nå forsøker å bli Obamas «rette arvtager», er han en 76 år gammel politiker som har vært i amerikansk politikk siden han var 29 år. Men meningsmålingene viser likevel at Biden er den ledende politikeren i det demokratiske partiet som har størst sjanser til å kunne vinne over Trump ved neste valg.

Nå som Bidens kandidatur er klart, er han ifølge meningsmålingene det demokratiske partiets fremste kandidat. Han identifiseres i stor grad sammen med president Barack Obama etter at han i åtte år var visepresident i Obamas presidentperiode, og Biden gjorde en utmerket jobb. Men da var Biden åpenbart en «nummer to-mann» under den populære Obama som iverksatte gode velferdstiltak, blant annet det som uformelt ble kalt Obamacare og som gjorde det mulig for store befolkningsgrupper å få en rimelig sykeforsikring.

Les også : Biden lover å vise mer hensyn i andres nærvær

Obamas primære styrke var kanskje hans evne til å skape en ny koalisjon i amerikansk politikk mellom afroamerikanske og latinske velgere, kvinner og ungdom, ikke minst ved hjelp av ungdommens kommunikasjonsverktøy på sosiale medier. Da Obama ble valgt til president, var han en ung mann på 47 år, afroamerikansk av opprinnelse og utseende. Når Biden nå forsøker å profilere seg som Obamas naturlige etterfølger, er Biden en eldre, hvit mann på 76 år. Det kan bli vanskelig.

Obama og Biden opparbeidet et spesielt nært samarbeidsforhold i administrasjonen og fikk utrettet en rekke tiltak, spesielt tiltak av betydning for den «vanlige kvinne og mann» i det amerikanske samfunnet.

Utsletter arven fra Obama

President Trump har gjort det til en hovedoppgave som president å ødelegge hele eller mest mulig at det Obama og Biden fikk utrettet eller deltok i, både innen- og utenriks. Et slikt eksempel var atomavtalen med Iran, Parisavtalen om miljøet, internasjonalt samarbeid om nedrustning og normalisering av forholdet til Cuba.

Bidens gode samarbeid med president Obama er forøvrig et fristende angrepspunkt for Trump, som mener at Obama er den dårligste presidenten USA har hatt i moderne tid.

Trump og Biden gikk umiddelbart i verbal konfrontasjon med hverandre. Trump skrøt av seg selv som en «viril, ung mann», mens han lot det henge usagt i luften hva han mener om Biden, bortsett fra at han har begynt å kalle Joe Biden for «søvnige Joe».

Den andre, ledende demokraten som stiller i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, er senator Bernie Sanders fra Vermont. Han var tidligere partiløs, men kunngjorde i 2019 at han nå stiller til valg for det demokratiske partiet i kampen om å bli presidentkandidat. Han befinner seg noe lengre ute til venstre side i det politiske spektrum enn der Obama var og Biden nå er.

Bernie Sanders er 78 år gammel, så det er virkelig en seniorgruppe av aktive politikere som nå kjemper om å få velgernes støtte.

Politiske møter og debatter mellom partienes kandidater starter i disse tider og økes i intensitet og styrke utøver høsten i år, med de første primærvalgene i Iowa og New Hampshire i januar 2020. Da starter den formelle lokalvalgprosessen fram til partienes landsmøter sommeren 2020, hvor de to store partiene skal velge hver sin presidentkandidat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg03:04 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41 4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery
Siste nytt
03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg03:04VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41Norge4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery
Populært