Valget vil stå om Amerikas sjel!

En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019.
En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019. Foto: Brian Snyder / Reuters

Valgkampen i USA foran presidentvalget i 2020 er i gang. Trump blir sannsynligvis republikanernes kandidat igjen, mens en annen veteran, Joe Biden, kan bli demokratenes valg blant hele 20 kandidater, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Intet mindre enn Amerikas sjel står på spill ved neste presidentvalg, den 8. november 2020. Det mener i ethvert fall den demokratiske politikeren Joe Biden, som har lagt bak seg en lang periode med usikkerhet og motstridende signaler, før han nå er godt i gang med det intense maratonløpet som en amerikansk presidentvalgkamp er.

Biden sier at «hvis Donald Trump blir valgt til ytterligere fire år i Det hvite hus, vil han fundamentalt og for alltid forandre USAs karakter.» Biden ser seg selv som en «solid lederskikkelse for en nasjon preget av politisk konflikt.» Joe Biden er den tjuende kandidaten som har kunngjort at de kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2020.

På republikansk side er det foreløpig bare én kandidat, Donald Trump. Hvis Trump unngår å bli stilt for riksrett eller får andre tiltaler rettet mot seg på grunn av ulovlige uregelmessigheter knyttet til sin utøvelse av embetet som president, er det Trump som blir republikanernes presidentkandidat.

Det er naturligvis veldig tidlig å si, men slik amerikanske kommentatorer nå uttrykker seg, høres det ut til at de tror valget i USA i november 2020 blir avgjort i en tvekamp mellom de to veteranene Biden og Trump, begge i 70-årene.

Les også: Korrespondenter i USA hygget seg uten Trump

Biden mener at valget i 2020 vil finne sted i en nasjonal unntakstilstand. Denne tilstanden er ifølge Biden skapt av Donald Trumps ukonvensjonelle opptreden og hans uvane med å omgi seg med løgner og halvsannheter også i offentlige sammenhenger, både muntlig og på Twitter til alle døgnets tider. Det mener Biden gir et upålitelig inntrykk av Amerika.

Økonomien går godt

Amerikansk økonomi er inne i en oppsving med gode resultater. Det gjelder ikke minst for velgerne i Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Trumps kjernevelgere i andre delstater som ikke helt har fulgt med i den teknologiske, industrielle utvikling. Det bør Trump snakke mer om i valgkampen.

I stedet kommer den amerikanske valgkampen denne gang i stor grad til å dreie seg om velgerne er for eller imot personen Donald Trump og det han står for.

Det vil trolig bli mest om hva Trump sier og gjør, hans motstand mot å offentliggjøre sin selvangivelse, hans kvinnehistorier, hans forunderlige frisyre og hans hang til å avskjedige medarbeidere gjennom en usentimental tvitring, kanskje uten at dem det gjelder hadde fått vite om det.

«You are fired», har blitt et begrep som knyttes til Trumps tidligere karriere som programleder i et TV-show.

Trump har en tendens til å søke allianser med land som ellers oppfattes som USAs historiske fiender, som Russland, Kina og Nord-Korea, kanskje på bekostning av NATO-land og andre tradisjonelle venner av USA. Det skaper uvisshet om hva USA under Donald Trump egentlig står for.

Obamas mann

Da Obama vant presidentvalget i 2008 med Joe Biden som visepresidentkandidat, var Obama primært ungdommens kandidat, samtidig som han samlet de etniske minioritetene og greide dermed å skaffe seg et flertall av velgerne. Når Joe Biden nå forsøker å bli Obamas «rette arvtager», er han en 76 år gammel politiker som har vært i amerikansk politikk siden han var 29 år. Men meningsmålingene viser likevel at Biden er den ledende politikeren i det demokratiske partiet som har størst sjanser til å kunne vinne over Trump ved neste valg.

Nå som Bidens kandidatur er klart, er han ifølge meningsmålingene det demokratiske partiets fremste kandidat. Han identifiseres i stor grad sammen med president Barack Obama etter at han i åtte år var visepresident i Obamas presidentperiode, og Biden gjorde en utmerket jobb. Men da var Biden åpenbart en «nummer to-mann» under den populære Obama som iverksatte gode velferdstiltak, blant annet det som uformelt ble kalt Obamacare og som gjorde det mulig for store befolkningsgrupper å få en rimelig sykeforsikring.

Les også : Biden lover å vise mer hensyn i andres nærvær

Obamas primære styrke var kanskje hans evne til å skape en ny koalisjon i amerikansk politikk mellom afroamerikanske og latinske velgere, kvinner og ungdom, ikke minst ved hjelp av ungdommens kommunikasjonsverktøy på sosiale medier. Da Obama ble valgt til president, var han en ung mann på 47 år, afroamerikansk av opprinnelse og utseende. Når Biden nå forsøker å profilere seg som Obamas naturlige etterfølger, er Biden en eldre, hvit mann på 76 år. Det kan bli vanskelig.

Obama og Biden opparbeidet et spesielt nært samarbeidsforhold i administrasjonen og fikk utrettet en rekke tiltak, spesielt tiltak av betydning for den «vanlige kvinne og mann» i det amerikanske samfunnet.

Utsletter arven fra Obama

President Trump har gjort det til en hovedoppgave som president å ødelegge hele eller mest mulig at det Obama og Biden fikk utrettet eller deltok i, både innen- og utenriks. Et slikt eksempel var atomavtalen med Iran, Parisavtalen om miljøet, internasjonalt samarbeid om nedrustning og normalisering av forholdet til Cuba.

Bidens gode samarbeid med president Obama er forøvrig et fristende angrepspunkt for Trump, som mener at Obama er den dårligste presidenten USA har hatt i moderne tid.

Trump og Biden gikk umiddelbart i verbal konfrontasjon med hverandre. Trump skrøt av seg selv som en «viril, ung mann», mens han lot det henge usagt i luften hva han mener om Biden, bortsett fra at han har begynt å kalle Joe Biden for «søvnige Joe».

Den andre, ledende demokraten som stiller i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, er senator Bernie Sanders fra Vermont. Han var tidligere partiløs, men kunngjorde i 2019 at han nå stiller til valg for det demokratiske partiet i kampen om å bli presidentkandidat. Han befinner seg noe lengre ute til venstre side i det politiske spektrum enn der Obama var og Biden nå er.

Bernie Sanders er 78 år gammel, så det er virkelig en seniorgruppe av aktive politikere som nå kjemper om å få velgernes støtte.

Politiske møter og debatter mellom partienes kandidater starter i disse tider og økes i intensitet og styrke utøver høsten i år, med de første primærvalgene i Iowa og New Hampshire i januar 2020. Da starter den formelle lokalvalgprosessen fram til partienes landsmøter sommeren 2020, hvor de to store partiene skal velge hver sin presidentkandidat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert
Siste nytt
02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert
Populært