Meny

Valget vil stå om Amerikas sjel!

En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019.
En mann holder et «Run Joe Run»-skilt i støtte for Joe Bidens potensielle presidentkanditatur i Boston, USA i april 2019. Foto: Brian Snyder / Reuters

Valgkampen i USA foran presidentvalget i 2020 er i gang. Trump blir sannsynligvis republikanernes kandidat igjen, mens en annen veteran, Joe Biden, kan bli demokratenes valg blant hele 20 kandidater, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Intet mindre enn Amerikas sjel står på spill ved neste presidentvalg, den 8. november 2020. Det mener i ethvert fall den demokratiske politikeren Joe Biden, som har lagt bak seg en lang periode med usikkerhet og motstridende signaler, før han nå er godt i gang med det intense maratonløpet som en amerikansk presidentvalgkamp er.

Biden sier at «hvis Donald Trump blir valgt til ytterligere fire år i Det hvite hus, vil han fundamentalt og for alltid forandre USAs karakter.» Biden ser seg selv som en «solid lederskikkelse for en nasjon preget av politisk konflikt.» Joe Biden er den tjuende kandidaten som har kunngjort at de kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2020.

På republikansk side er det foreløpig bare én kandidat, Donald Trump. Hvis Trump unngår å bli stilt for riksrett eller får andre tiltaler rettet mot seg på grunn av ulovlige uregelmessigheter knyttet til sin utøvelse av embetet som president, er det Trump som blir republikanernes presidentkandidat.

Det er naturligvis veldig tidlig å si, men slik amerikanske kommentatorer nå uttrykker seg, høres det ut til at de tror valget i USA i november 2020 blir avgjort i en tvekamp mellom de to veteranene Biden og Trump, begge i 70-årene.

Les også: Korrespondenter i USA hygget seg uten Trump

Biden mener at valget i 2020 vil finne sted i en nasjonal unntakstilstand. Denne tilstanden er ifølge Biden skapt av Donald Trumps ukonvensjonelle opptreden og hans uvane med å omgi seg med løgner og halvsannheter også i offentlige sammenhenger, både muntlig og på Twitter til alle døgnets tider. Det mener Biden gir et upålitelig inntrykk av Amerika.

Økonomien går godt

Amerikansk økonomi er inne i en oppsving med gode resultater. Det gjelder ikke minst for velgerne i Michigan, Wisconsin, Pennsylvania og Trumps kjernevelgere i andre delstater som ikke helt har fulgt med i den teknologiske, industrielle utvikling. Det bør Trump snakke mer om i valgkampen.

I stedet kommer den amerikanske valgkampen denne gang i stor grad til å dreie seg om velgerne er for eller imot personen Donald Trump og det han står for.

Det vil trolig bli mest om hva Trump sier og gjør, hans motstand mot å offentliggjøre sin selvangivelse, hans kvinnehistorier, hans forunderlige frisyre og hans hang til å avskjedige medarbeidere gjennom en usentimental tvitring, kanskje uten at dem det gjelder hadde fått vite om det.

«You are fired», har blitt et begrep som knyttes til Trumps tidligere karriere som programleder i et TV-show.

Trump har en tendens til å søke allianser med land som ellers oppfattes som USAs historiske fiender, som Russland, Kina og Nord-Korea, kanskje på bekostning av NATO-land og andre tradisjonelle venner av USA. Det skaper uvisshet om hva USA under Donald Trump egentlig står for.

Obamas mann

Da Obama vant presidentvalget i 2008 med Joe Biden som visepresidentkandidat, var Obama primært ungdommens kandidat, samtidig som han samlet de etniske minioritetene og greide dermed å skaffe seg et flertall av velgerne. Når Joe Biden nå forsøker å bli Obamas «rette arvtager», er han en 76 år gammel politiker som har vært i amerikansk politikk siden han var 29 år. Men meningsmålingene viser likevel at Biden er den ledende politikeren i det demokratiske partiet som har størst sjanser til å kunne vinne over Trump ved neste valg.

Nå som Bidens kandidatur er klart, er han ifølge meningsmålingene det demokratiske partiets fremste kandidat. Han identifiseres i stor grad sammen med president Barack Obama etter at han i åtte år var visepresident i Obamas presidentperiode, og Biden gjorde en utmerket jobb. Men da var Biden åpenbart en «nummer to-mann» under den populære Obama som iverksatte gode velferdstiltak, blant annet det som uformelt ble kalt Obamacare og som gjorde det mulig for store befolkningsgrupper å få en rimelig sykeforsikring.

Les også : Biden lover å vise mer hensyn i andres nærvær

Obamas primære styrke var kanskje hans evne til å skape en ny koalisjon i amerikansk politikk mellom afroamerikanske og latinske velgere, kvinner og ungdom, ikke minst ved hjelp av ungdommens kommunikasjonsverktøy på sosiale medier. Da Obama ble valgt til president, var han en ung mann på 47 år, afroamerikansk av opprinnelse og utseende. Når Biden nå forsøker å profilere seg som Obamas naturlige etterfølger, er Biden en eldre, hvit mann på 76 år. Det kan bli vanskelig.

Obama og Biden opparbeidet et spesielt nært samarbeidsforhold i administrasjonen og fikk utrettet en rekke tiltak, spesielt tiltak av betydning for den «vanlige kvinne og mann» i det amerikanske samfunnet.

Utsletter arven fra Obama

President Trump har gjort det til en hovedoppgave som president å ødelegge hele eller mest mulig at det Obama og Biden fikk utrettet eller deltok i, både innen- og utenriks. Et slikt eksempel var atomavtalen med Iran, Parisavtalen om miljøet, internasjonalt samarbeid om nedrustning og normalisering av forholdet til Cuba.

Bidens gode samarbeid med president Obama er forøvrig et fristende angrepspunkt for Trump, som mener at Obama er den dårligste presidenten USA har hatt i moderne tid.

Trump og Biden gikk umiddelbart i verbal konfrontasjon med hverandre. Trump skrøt av seg selv som en «viril, ung mann», mens han lot det henge usagt i luften hva han mener om Biden, bortsett fra at han har begynt å kalle Joe Biden for «søvnige Joe».

Den andre, ledende demokraten som stiller i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, er senator Bernie Sanders fra Vermont. Han var tidligere partiløs, men kunngjorde i 2019 at han nå stiller til valg for det demokratiske partiet i kampen om å bli presidentkandidat. Han befinner seg noe lengre ute til venstre side i det politiske spektrum enn der Obama var og Biden nå er.

Bernie Sanders er 78 år gammel, så det er virkelig en seniorgruppe av aktive politikere som nå kjemper om å få velgernes støtte.

Politiske møter og debatter mellom partienes kandidater starter i disse tider og økes i intensitet og styrke utøver høsten i år, med de første primærvalgene i Iowa og New Hampshire i januar 2020. Da starter den formelle lokalvalgprosessen fram til partienes landsmøter sommeren 2020, hvor de to store partiene skal velge hver sin presidentkandidat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:37 Fransk avis: Platini pågrepet10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap
Siste nytt
10:37SportFransk avis: Platini pågrepet10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap
Populært