Meny

– Nei, Trump. USA er ikke fullt!

Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Foto: AFP / NTB scanpix.
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I USA er forberedelsene til valgkampen i 2020 så vidt begynt. President Donald Trump ønsker gjenvalg og har satset på et kjent vinnerkort i sin konservative velgerbase: Motstand mot innvandring, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

USA – det forjettede landet for immigranter fra hele verden, og landet som kanskje i større grad enn noe annet land er blitt bygget opp av arbeidskraft fra andre land, er ifølge president Donald Trump nå helt fullt. Det ser ut til at han helst vil stenge grensene.

Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Og han startet denne prosessen ved å påstå at han ville få Mexico til å betale for muren. Men det har Mexico ennå ikke gjort, selv om Trump har forsøkt aldri så mye.

Nå som Trump mener seg frifunnet av Mueller-rapporten om samarbeid med russerne under valget han vant i 2016, fokuserer han i stedet på å bli gjenvalgt neste år.

Han har startet med å fokusere på det han mener er en vinnende politisk sak for ham, å «stenge» grensen for flyktninger og andre innvandrere ved å hevde at USA ikke kan ta imot flere av dem – fordi USA ikke har plass. Han vet naturligvis at det er en påstand som klinger godt blant hans konservative kjernevelgere.

Ifølge analysebyrået Brookings Institution er det motsatte tilfellet. USA har masse plass og trenger flere arbeidstakere. Landet kan nå registrere sin svakeste demografiske utvikling på 80 år, med en stigende dødsrate og en synkende fødselsrate. Det vil forårsake færre arbeidstakere på lengere sikt.

President Trump mener at han ville trenge 5,7 milliarder dollar for å bygge muren mot Mexico, men Kongressen med leder Nancy Pelosi i spissen, har nektet å bevilge pengene. Hun mener tvert imot det statistikken viser, at landet er inne i en historisk nedgang i sin befolkningsutvikling, og at «Amerikas framtid er avhengig av tilførsel av ny arbeidskraft». Så presidenten fikk ikke tilgang til de pengene han ba om. I stedet stengte presidenten av store deler av statsadministrasjonen, slik at mange av de statlig ansatte ikke fikk utbetalt sine lønnskroner i begynnelsen av dette året, fordi pengene skulle brukes til å finansiere Trumps mur mot Mexico.

I det som utviklet seg til å bli en klassisk strid mellom den utøvende makten (presidenten) og den lovgivende makten (Kongressen) vant Kongressen i første runde.

Med Nancy Pelosi i spissen mente det demokratiske flertallet i Kongressen at det var sterkt tvilsomt om situasjonen ved grensen kunne kalles en nasjonal krisesituasjon. Men Trump sto på sitt, og hvis presidenten mener at landet står overfor en nasjonal krisesituasjon, for eksempel ved en trussel om krig mot landet, kan presidenten overføre penger fra andre forsvarsformål for å styrke beredskapen mot den truende krigsfaren.

Samtidig har det anerkjente amerikanske analysebyrået Brookings Institution konstatert at USA har behov for en viss innvandring sørfra for å redusere faren for at USA skal bli svekket på grunn av mangel på arbeidskraft.

Spesielt er det behov for unge generasjoner av hispaniske og asiatiske amerikanere for å føre ny vekst og vitalitet inn i den amerikanske økonomien.

Arbeidsledigheten i USA er i dag bemerkelsesverdig lav til USA å være, nemlig 3,8 prosent. Samtidig er landet inne i en periode med kraftig økonomisk vekst, og ifølge New York Times ble det opprettet 196.000 nye jobber i mars 2019. Med så lav registrert arbeidsledighet samtidig som det skapes stadig flere jobber, kan det lett bli mangel på folk som kan fylle de arbeidsplassene som skapes.

Et annet analysebyrå, Pew Research Center, sier at et flertall av innbyggerne i 18 av verdens land med stor innvandrerbefolkning mener at immigrantene er en styrke for landet, ikke en belastning. Landene som er spurt, er Canada, Australia, Storbritannia, Sverige, Japan, USA, Tyskland, Mexico, Spania, Frankrike, Nederland, Sør-Afrika, Israel, Polen, Russland, Italia, Hellas og Ungarn.

Ifølge Pew Research Center tok disse landene i fjor imot til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktninger. I 10 av disse landene så mer enn 50 prosent av befolkningen flyktningene som en styrke. Disse landene er USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Canada og Australia. Antall flyktninger i disse landene utgjorde i fjor til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktningebefolkning.

Antallet beboere som mente at flyktningene gjorde deres land sterkere, falt imidlertid betydelig i 2015 da et stort antall flyktninger tok seg over Middelhavet for å forsøke å bosette seg i europeiske land som Italia, Hellas og Tyskland.

Blant de land hvor undersøkelsen ble gjennomført etter 2015, var innbyggerne i Italia, Ungarn Russland og Hellas de mest negative til at flyktningene slo seg ned i landet deres. De landene med flest positive svar, var Canada, USA, Frankrike og Storbritannia.

Donald Trump er meget opptatt av både den lovlige og ulovlige immigrasjonen til USA. Sannsynligvis er også andre amerikanere det, og Trump legger veldig vekt på å framstå som en president som vil redusere immigrasjonen mest mulig.

Presidenten har foreløpig fått det siste ordet i kampen om pengene til en mur mot grensen, men ifølge New York Times er det foreløpig ikke gjort annet enn nødvendige reparasjoner på de grensesperrene som står der i dag. Han er ikke ute etter å vinne en budsjettkamp, han er ute etter en politisk seier hos sine kjernevelgere som ser immigrasjon som en trussel mot seg selv og sine arbeidsplasser – uansett om denne trusselen er reell eller ikke. Og forsøker seg
som den eneste politikeren som er villig til å gjøre noe med dette.

Hittil har det virket. I fjor viste en Harvard-Harris meningsmåling at et flertall amerikanere – langt flere enn bare Trumps velgerbase – ønsker at landets lover skal følges til siste bokstav for å forhindre ulovlige grensepasseringer.

Meningsmålingen viste at 70 prosent av de spurte ønsket mer restriktive immigrasjonslover, mens 53 prosent av velgerne ønsker at alle uten gyldige immigrasjonspapirer skal sendes tilbake over grensen.

Også etter historiens lengste stengning av deler av statsadministrasjonen (35 dager) og 380,000 statsansatte måtte bli hjemme fordi jobben deres var midlertidig nedlagt, og at 420.000 arbeidere måtte jobbe uten å få lønn, syntes de å tilgi Trump.

De fleste synes å mene at det var Trump som hadde forårsaket dette, men da det hele var over gikk president Trump opp på meningsmålingene i USA med tre prosentpoeng.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump
Siste nytt
20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump
Populært