Meny

– Nei, Trump. USA er ikke fullt!

<p>Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Foto: AFP / NTB scanpix.</p>
Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Foto: AFP / NTB scanpix.

I USA er forberedelsene til valgkampen i 2020 så vidt begynt. President Donald Trump ønsker gjenvalg og har satset på et kjent vinnerkort i sin konservative velgerbase: Motstand mot innvandring, forteller vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

USA – det forjettede landet for immigranter fra hele verden, og landet som kanskje i større grad enn noe annet land er blitt bygget opp av arbeidskraft fra andre land, er ifølge president Donald Trump nå helt fullt. Det ser ut til at han helst vil stenge grensene.

Helt siden han overtok som amerikansk president i januar 2017, har Trump hatt som mål å få bygget en mur for å stanse strømmen av flyktninger over grensen fra Mexico. Og han startet denne prosessen ved å påstå at han ville få Mexico til å betale for muren. Men det har Mexico ennå ikke gjort, selv om Trump har forsøkt aldri så mye.

Nå som Trump mener seg frifunnet av Mueller-rapporten om samarbeid med russerne under valget han vant i 2016, fokuserer han i stedet på å bli gjenvalgt neste år.

Han har startet med å fokusere på det han mener er en vinnende politisk sak for ham, å «stenge» grensen for flyktninger og andre innvandrere ved å hevde at USA ikke kan ta imot flere av dem – fordi USA ikke har plass. Han vet naturligvis at det er en påstand som klinger godt blant hans konservative kjernevelgere.

Ifølge analysebyrået Brookings Institution er det motsatte tilfellet. USA har masse plass og trenger flere arbeidstakere. Landet kan nå registrere sin svakeste demografiske utvikling på 80 år, med en stigende dødsrate og en synkende fødselsrate. Det vil forårsake færre arbeidstakere på lengere sikt.

President Trump mener at han ville trenge 5,7 milliarder dollar for å bygge muren mot Mexico, men Kongressen med leder Nancy Pelosi i spissen, har nektet å bevilge pengene. Hun mener tvert imot det statistikken viser, at landet er inne i en historisk nedgang i sin befolkningsutvikling, og at «Amerikas framtid er avhengig av tilførsel av ny arbeidskraft». Så presidenten fikk ikke tilgang til de pengene han ba om. I stedet stengte presidenten av store deler av statsadministrasjonen, slik at mange av de statlig ansatte ikke fikk utbetalt sine lønnskroner i begynnelsen av dette året, fordi pengene skulle brukes til å finansiere Trumps mur mot Mexico.

I det som utviklet seg til å bli en klassisk strid mellom den utøvende makten (presidenten) og den lovgivende makten (Kongressen) vant Kongressen i første runde.

Med Nancy Pelosi i spissen mente det demokratiske flertallet i Kongressen at det var sterkt tvilsomt om situasjonen ved grensen kunne kalles en nasjonal krisesituasjon. Men Trump sto på sitt, og hvis presidenten mener at landet står overfor en nasjonal krisesituasjon, for eksempel ved en trussel om krig mot landet, kan presidenten overføre penger fra andre forsvarsformål for å styrke beredskapen mot den truende krigsfaren.

Samtidig har det anerkjente amerikanske analysebyrået Brookings Institution konstatert at USA har behov for en viss innvandring sørfra for å redusere faren for at USA skal bli svekket på grunn av mangel på arbeidskraft.

Spesielt er det behov for unge generasjoner av hispaniske og asiatiske amerikanere for å føre ny vekst og vitalitet inn i den amerikanske økonomien.

Arbeidsledigheten i USA er i dag bemerkelsesverdig lav til USA å være, nemlig 3,8 prosent. Samtidig er landet inne i en periode med kraftig økonomisk vekst, og ifølge New York Times ble det opprettet 196.000 nye jobber i mars 2019. Med så lav registrert arbeidsledighet samtidig som det skapes stadig flere jobber, kan det lett bli mangel på folk som kan fylle de arbeidsplassene som skapes.

Et annet analysebyrå, Pew Research Center, sier at et flertall av innbyggerne i 18 av verdens land med stor innvandrerbefolkning mener at immigrantene er en styrke for landet, ikke en belastning. Landene som er spurt, er Canada, Australia, Storbritannia, Sverige, Japan, USA, Tyskland, Mexico, Spania, Frankrike, Nederland, Sør-Afrika, Israel, Polen, Russland, Italia, Hellas og Ungarn.

Ifølge Pew Research Center tok disse landene i fjor imot til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktninger. I 10 av disse landene så mer enn 50 prosent av befolkningen flyktningene som en styrke. Disse landene er USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Canada og Australia. Antall flyktninger i disse landene utgjorde i fjor til sammen mer enn 50 prosent av verdens flyktningebefolkning.

Antallet beboere som mente at flyktningene gjorde deres land sterkere, falt imidlertid betydelig i 2015 da et stort antall flyktninger tok seg over Middelhavet for å forsøke å bosette seg i europeiske land som Italia, Hellas og Tyskland.

Blant de land hvor undersøkelsen ble gjennomført etter 2015, var innbyggerne i Italia, Ungarn Russland og Hellas de mest negative til at flyktningene slo seg ned i landet deres. De landene med flest positive svar, var Canada, USA, Frankrike og Storbritannia.

Donald Trump er meget opptatt av både den lovlige og ulovlige immigrasjonen til USA. Sannsynligvis er også andre amerikanere det, og Trump legger veldig vekt på å framstå som en president som vil redusere immigrasjonen mest mulig.

Presidenten har foreløpig fått det siste ordet i kampen om pengene til en mur mot grensen, men ifølge New York Times er det foreløpig ikke gjort annet enn nødvendige reparasjoner på de grensesperrene som står der i dag. Han er ikke ute etter å vinne en budsjettkamp, han er ute etter en politisk seier hos sine kjernevelgere som ser immigrasjon som en trussel mot seg selv og sine arbeidsplasser – uansett om denne trusselen er reell eller ikke. Og forsøker seg
som den eneste politikeren som er villig til å gjøre noe med dette.

Hittil har det virket. I fjor viste en Harvard-Harris meningsmåling at et flertall amerikanere – langt flere enn bare Trumps velgerbase – ønsker at landets lover skal følges til siste bokstav for å forhindre ulovlige grensepasseringer.

Meningsmålingen viste at 70 prosent av de spurte ønsket mer restriktive immigrasjonslover, mens 53 prosent av velgerne ønsker at alle uten gyldige immigrasjonspapirer skal sendes tilbake over grensen.

Også etter historiens lengste stengning av deler av statsadministrasjonen (35 dager) og 380,000 statsansatte måtte bli hjemme fordi jobben deres var midlertidig nedlagt, og at 420.000 arbeidere måtte jobbe uten å få lønn, syntes de å tilgi Trump.

De fleste synes å mene at det var Trump som hadde forårsaket dette, men da det hele var over gikk president Trump opp på meningsmålingene i USA med tre prosentpoeng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:26 Johansen og Fulham i tetstriden23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre
Siste nytt
23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:26SportJohansen og Fulham i tetstriden23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre
Populært