Er man fri til å ta på seg hijab, skal man være fri til å ta den av også

Telia har opplevd en klagestorm etter denne reklamefilmen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen skal trues til taushet. Ingen skal angripes fordi de fritt velger å ta et standpunkt, skriver Laial Janet Ayoub.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vær fri.

Vær trygg.

Vær deg selv.»

Dette var budskapet teleoperatøren Telia hadde i sin nyeste reklamefilm der vi blant annet ser et homofilt par gifte seg, barn som danser, Mia Landsem som knuser et nettroll, spredning av nakenbilder og to kvinner der den ene tar av seg hijaben, mens den andre prøver den på.

Reklamefilmen har skapt mye debatt. Det er hijabsnutten som har vakt mest oppmerksomhet, særlig blant muslimer.

Mange stilte seg ulike spørsmål som:
Hvorfor akkurat hijab?

Hvorfor ser hun som tar på seg hijab trist ut?

Prøver Telia å si at det å ta av seg hijab er frihet, mens det å ta på hijab er undertrykkelse?

Bakgrunn: Trusler, klagestorm og hatefulle ytringer mot Telia etter hijab-reklame

Slike spørsmål besvarte Telia fint i kommentarfeltene. Men så ble det plutselig verre. Rasistiske kommentarer ble slengt, trusler om bomber, ansatte ble anklaget for å være nazister, seksuelle begrep ble brukt og alt ble plutselig mye større og mer alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne utviklingen bekymrer meg veldig.

Har man tatt seg tid til å se reklamefilmen, ser man at hun som tar av seg hijaben smiler og får vind i håret, mens hun som tar på seg hijaben står foran et speil og viser respekt for plagget.

Islam sier: لا اكراه في الدين , oversatt: ingen tvang i religion.

Alle som bor i Norge vet at frihet er det mest verdifulle vi har. Muslimer bruker selv dette begrepet når de møter høyreekstreme krefter som kritiserer deres tro. Da svarer de: Norge er et fritt land, jeg kan praktisere min tro fritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor skal noen muslimer da akseptere denne friheten den ene veien, men ikke den andre?

Er man fri til å ta på seg hijab, skal man være fri til å ta den av også. Er man fri til å praktisere sin tro, skal man tåle å se hijab og andre religiøse plagg på TV og i noen tilfeller bli kritisert.

Personlig klarer jeg ikke å forstå at noen muslimer som hele tiden blir angrepet av høyreekstreme krefter, fortsetter å mate disse kreftene ved å være så aggressive og true med drap og lignende. Hvorfor ikke vise et mer moderat bilde og åpenhet og bidra til at frykten for muslimer minsker?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlig ble jeg utsatt for en lignende hatkampanje noen år tilbake. Jeg vet at folk oppfordrer hverandre til å angripe andre i lukkede Facebook grupper og ved å tagge hverandre i kommentarfeltet. De som blir tagget kommer for å støtte sine venner, selv om de ikke alltid vet hva saken dreier seg om. På denne måten ser det ut som det er en utrolig stor gruppe som er misfornøyde, når sannheten ikke er slik.

I dagens samfunn kan man ikke komme unna hete tematikker, og det mest riktige er å ta et standpunkt som er riktig for en. Det er ikke lenger riktig å være anonym og passiv, enten man er privatperson, politiker eller som i dette tilfellet; en teleoperatør.

Telia viser med sin reklamefilm at de støtter homofili og at de aktivt skal jobbe mot spredning av nakenbilder. De viser også at de støtter kvinner som velger å ta på seg hijab og de som velger å ta den av, så lenge valget er fritt. De har ikke én løsning for alle, men ulike løsninger som er tilpasset ulike behov. Telia med sin reklamefilm viser at de er der for homofile og streite, for unge og eldre, for religiøse og ikke religiøse, for de som er inne mesteparten av sin dag og de som er ute og hopper i havet. De sier at du skal være fri, være deg selv og være trygg, noe som inkluderer trygghet i kommentarfeltene. Du skal kunne ytre deg uten å bli utsatt for kommentarer fra nettroll.

Når Telia blir angrepet på denne måten på sosiale medier, ser vi hvorfor de har valgt å kjempe for akkurat disse verdiene og hvor viktig det er viktig å fortsette å kjempe for dem.

Ingen skal trues til taushet. Ingen skal angripes fordi de fritt velger å ta et standpunkt.

Vær fri, vær trygg og vær deg selv!

(Vi gjør oppmerksom på at kronikkforfatter er ansatt i Telia)