Atombombe for å kjøle ned hodet

Foto: Brendan Smialowski / AFP/NTB Scanpix

Missil-krisen, som igjen setter Europa i kryssilden av stormaktenes atomvåpen, kan spores minst ti år tilbake. Spørsmålet om INF-avtalen kunne ha vært reddet, er like stort et spørsmål om stormaktene ønsket å redde den.

Kommentar: Martin Jacob Kristoffersen
Journalist i ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Tidligere i år ble NATOs 29 forsvarsministere og generalsekretær Stoltenberg enige om å være enige om at Vladimir Putin burde ikke ha lekt med landbaserte mellomdistansemissiler som kan utstyres med atomvåpen.

Derfor melder vi oss ut.

Disse våpnene er (var) forbudt etter INF-avtalen fra 1987. De kan nemlig hives på en billig hviterussisk hjullaster, kjøres gjennom skogen ned mot den vakre stranden ved Østersjøen, fyre av og utslette sentrum av en europeisk by, før vi får sagt «Novator», som missilet kalles.

Russerne, på sin side, har kalt det det absurd at USA prøvde å få dem til å holde seg til en avtale som USA selv har varslet de vil gå ut av.

«Nedrustningsavtale-seriemorder»

Spørsmålet er egentlig om Donald Trump, forsvarsminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton var i det hele tatt interesserte i å redde avalen? Bolton, som har flere lignende saker på samvittigheten, har blitt kalt en «nedrustningsavtale-seriemorder» av våpenpolitikkanalytiker Joseph Cirincione.

Nato-sjef Jens Stoltenberg hadde ingen enkel jobb. Hans handlingsrom var i alle fall i offentlighet bundet på hender og føtter, han måtte oppfordre Russland til å ruste ned på USAs vilkår, en håpløs oppgave.

Det ser ut til at Europa er i full fart mot kald krig med atomvåpen, og det spørs om han eller noen andre kan gjøre noe for å stoppe det. Kortene er delt ut og vi venter på om Kina vil spille sine, eller vente til neste runde. Som gjerne kan ta årtier.

En hjullaster med missil av typen 9M723K5 (Iskander-M) som har en rekkevidde på inntil 500kilometer med et atomstridshode og kan utplasseres hvor som helst. USA mener russerne har laget en variant 9M729 (Novator) som har en rekkevidde lengre enn 500km og dermed er forbudt etter iNF-avtalen Foto: Vitaly V. Kuzmin / CC 4.0
En hjullaster med missil av typen 9M723K5 (Iskander-M) som har en rekkevidde på inntil 500kilometer med et atomstridshode og kan utplasseres hvor som helst. USA mener russerne har laget en variant 9M729 (Novator) som har en rekkevidde lengre enn 500km og dermed er forbudt etter iNF-avtalen Foto: Vitaly V. Kuzmin / CC 4.0

Kinas Xi Jinping, eller «Papa Xi» som han også blir kalt, vil nemlig også være med å leke med missiler i bakgården til både Russland (Sibir) og USA (Sørøst-Asia). INF-avtalen gjelder ikke for Papa Xi, han får bygge så mange han vil. Det vet Vladimir, og det vet Mike. Russisk etterretning anslår at 30 land har missiler som ville ha vært forbudt etter INF-avtalen, og flesteparten av dem omringer Russland.

Det er tvilsomt at de to stormaktene vil ha en INF-avtale som ikke Kina er en del av. Tankegangen i både Russland og USA er at de risikerer å miste sin strategiske avskrekking både i øst og vest.

Aktuelt: Russland tror nok en atomavtale med USA står i fare

Atombombe for å kjøle ned hodet

Missilene rettet mot Europa vil tvinge Natos forsvarsministere til å stille seg selv eksistensielle spørsmål. For eksempel, er de klare til å sende tropper for å redde de baltiske landene mot å risikere å få en atommissil mot sine egne hovedsteder de ikke kan stoppe? Hvis ja, er det nå så sikkert at USA vil starte en global utslettelseskrig med sine ballistiske interkontinentale atomvåpen bare på grunn av en «begrenset» atomkrig i Europa?

For å bruke ordene til den tidligere russiske generalstabssjefen Jurij Balujevskij, kan de små og mobile missilene brukes til å «kjøle ned hodene til statsledere».

Desto viktigere er det for Nato å vise at de står sammen, og faller sammen, uansett hva de enkelte forsvarsministre måtte mene.

Russland svarer selvfølgelig med sine egne anklager mot USA om avtalebrudd. Er det noe i dem

Kanskje, men det spiller ingen rolle. Har europeerne noe annet valg enn å stå betingelsesløst bak USA? Som EU-veteran Guy Verhofstadt gjentatte ganger har påpekt, har Europas samlede militære styrker maks 15 prosent av USAs operasjonelle kapasitet, selv om de offisielle budsjettallene burde strengt tatt ha vært nok til å sørge for halvparten.

Varsku for ti år siden

De europeiske Nato-landene er tilskuere til et gryende misnøye med INF-avtalen som kan spores langt tilbake.

Allerede i februar 2007 tok den daværende forsvarsminister Sergej Ivanov kontakt med sin amerikanske kollega Robert Gates. Ivanov mente det var ironisk at USA og Russland er de eneste som følger avtalen, går det fram av Gates sine memoarer.

Russland ønsket å modifisere avtalen for å utvikle missiler som kan rettes ikke mot Europa, men mot potensielle trusler fra Iran, Pakistan og Kina. Gates svarte negativt. «Dere er på egen hånd».

Dette ble fulgt av en lang tirade fra Vladimir Putin der han spurte hvorfor Nato ekspanderer aggressivt østover langs den russiske grensen og bygger baser for å huse 5000 tropper rundt Russland, et land som ikke oppfører seg truende mot Nato.

Dette kan ha gjort inntrykk. USA gikk ikke med på å modifisere avtalen, men i oktober 2007 gikk USA med på å støtte Russland i FN at INF-avtalen skal gjelde ikke bare dem, men alle stater som sitter på mellomdistanse kryssermissiler, for eksempel Kina.

Ingen andre stater ville være med på å godta disse spillereglene. Faktisk latet de nærmest som om de ikke hørte det. Det var det første russiske nederlaget.

«Monumental provokasjon» av Nato

Det andre kom i 2008, da Nato ignorerte Putins advarsler fra året før. På Natos toppmøte i Bucuresti i april erklærte generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer at Putins «markterrasse», Ukraina og Georgia, kommer til å bli medlemmer av Nato.

Det kan ha vært dråpen som fikk Putins beger til å renne over. De baltiske landene langs grensen til Russland ble fra før Nato-medlemmer da Russland var for svake til å gjøre noe med saken. «Det var en feiltakelse» skriver Robert Gates.

Nå var Ukraina og Georgia på vei vestover. Men Russland var på beina igjen etter Sovjetunionens fall.

«Det var åpenbart å strekke seg for langt. Røttene til Det russiske imperiet kan spores tilbake til Kiev i det niende århundre, så det var en monumental provokasjon», skriver Gates, og kaller planene «en politisk handling fremfor militærstrategisk».

Les også: Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier

Jobben med missilet starter

Ifølge amerikansk etterretning begynte Russland å utvikle og teste missilet på en rakettbase i Astrakhan ved grensen til Kasakhstan samme år, i 2008. President Barack Obama fikk kritikk for å vente helt til 2011 med å informere Kongressen, går det fram av deres granskningskomité. Obama håpet antakelig å skaffe mer informasjon, og ta saken opp diplomatisk med Russland.

Men den russiske utenrikstjenesten var ikke til mye hjelp. De nektet for at missilet eksisterte i det hele tatt. Konfrontert med amerikansk etterretning sa russerne troskyldig med at de har problemer med å finne ut hvilket missil USA mener.

Missilets eksistens ble først bekreftet gjennom noe som kanskje var en lei glipp på nettsidene til det russiske militæret da de feiret 70 årsdagen til generalstaben i 2016.

Stoltenberg: – Russiske atomvåpen bekymrer

Hva er forskjellen på en drone og en missil?

Mens amerikansk etterretning krøp stadig nærmere sannheten, kom Russland med en rekke anklager tilbake mot USA. For eksempel merket de seg CIAs droneangrep i Midtøsten, ledet av nåværende forsvarsminister «Drone Strike Mike» Pompeo.

Sikkerhetsrådgiver John Bolton, forsvarsminister Mike Pompeo og president Donald Trump mener at de ikke kan overholde INF-avtalen uten at for eksempel Kina er med. Foto: Andrew Harnik / AP
Sikkerhetsrådgiver John Bolton, forsvarsminister Mike Pompeo og president Donald Trump mener at de ikke kan overholde INF-avtalen uten at for eksempel Kina er med. Foto: Andrew Harnik / AP

Russland stilte spørsmål som hva er egentlig forskjellen mellom en russisk kryssermissil med en rekkevidde på over 1000 kilometer som kan utstyres med et atomstridshode, og en amerikansk fjernstyrt drone med rekkevidde på over 1000 kilometer som kan utstyres med en atombombe? Vel, svarte USA, en drone kan komme tilbake og brukes igjen, ergo er det ikke et missil.

Russerne hevder også at Mk-41 utskytningsramper i Øst-Europa beregnet til beskyttelse mot atomvåpen, kan også brukes til å skyte ut INF-forbudte kryssermissiler i retning Russland. Det er de samme rampene som finnes om bord på amerikanske krigsskip. Men krigsskip dekkes ikke av INF-avtalen.

Med dette som bakteppe er det meget tvilsomt at USA og Nato klarer å overbevise Putin til å skrote «Novator»-missilet med det russerne oppfatter som juridisk flisespikkeri, uansett hvor mye Nato står sammen. Russland mener at i tillegg til å drepe terrorister og litt til i Midtøsten og Pakistan, er dronene med å drepe ånden i INF-avtalen.

Kina på bakbena

Rundt 2014 begynte USA selv stille seg selv spørsmål om hva er vitsen med INF-avtalen. Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton foreslo at USA burde benytte Russisk misnøye med INF-avtalen til å droppe den. I 2017 anslo admiral Harry Harris, øverstkommanderende for amerikanske flåtestyrker i Stillehavet, at 90 prosent av Kinas eksisterende landbaserte missilstyrker ville ha vært forbudt under INF-avtalen, noe som gir Kina en enorm fordel i Sørøst-Asia.

I dag virker Donald Trump krystallklar på at det er uakseptabelt at USA følger avtalen, mens verken Russland eller Kina gjør det. Det i seg selv er et tegn på at USA er på vei ut, med mindre Putin legger seg paddeflat for Natos krav, noe som er fullstendig urealistisk.

Mulig INF kan reddes dersom Kina blir med. Men Kina, som har utviklet seg fra en umoden men lovende, til en storspiller, er ikke interessert i å gå i samtaler om å utvide avtalen nå heller.

Hvorfor?

Tja, på grunn av «kompliserte, politiske, militære og juridiske forhold», kommer det fra en talsperson i det kinesiske utenriksdepartementet. Men for all del, Kina er opptatt av å «bevare og implementere fullt og helt den eksisterende avtalen». Med andre ord, det er i Kinas interesse å ha fullt taktisk og teknologisk spillerom mens USA og Russland krangler, med Europa opp i det hele, og det sier de nærmest rett ut.

Nato-forsker: – Nato mindre forberedt på kollektivt forsvar

Putin har et forklaringsproblem

Putin påstår fortsatt at missilet har en rekkevidde kortere enn 500 kilometer, men i så fall har han et forklaringsproblem. Hvorfor får ikke amerikanske inspektører inspisere det, slik INF-avtalen legger opp til? Jo, amerikanerne fikk muligheten til å ta en titt, påpeker russerne. Amerikanerne avslo, fordi de ikke fikk se missilet i aksjon. Men det å la amerikanerne observere en våpentest kan visstnok ikke «rettferdiggjøres fra et teknisk eller politisk ståsted», forklarte viseutenriksminister Ryabkov.

Dette er et politisk uttrykk for «vi vil ikke at dere skal få vite for mye, vi vil ha noen hemmeligheter vi også». Da måtte i så fall russerne til gjengjeld få ta en titt på.. tja.. amerikansk ubåtteknologi for eksempel? Og fikk blankt avslag. Slik endte forhandlingene.

Putin har brukt opp vestlig godvilje

Det er mulig saken hadde fått en løsning hvis USA, Nato og Russland hadde lagt godviljen til. Problemet er at i Vestens øyne har Putin mistet all godvilje etter at han tok over Krim i 2014. Her mener Putin at Krim var hans likevel, og det var hans måte «å sette på håndbrekket» for videre Nato-ekspansjon.

Natos forsvarsministere poserer for et gruppebilde. Men enighet om at Russland må rulle inn missilene vil neppe redde INF-avtalen. Foto: Francois Walschaerts / AFP / NTB scanpix
Natos forsvarsministere poserer for et gruppebilde. Men enighet om at Russland må rulle inn missilene vil neppe redde INF-avtalen. Foto: Francois Walschaerts / AFP / NTB scanpix

Mulig han har rett i at Krim burde være russisk, men han tok ingen sjanser på en åpen demokratisk prosess, og sendte sine «grønne menn» for å ta kontroll.

Krim satte støkk i Nato-landene.

Plutselig ble forsvar av egne territorier nesten like viktig som operasjoner i fjerne himmelstrøk. (Jens Stoltenberg har uttalt at Nato må gjøre begge deler, men det er ikke gjort på null komma svisj å ruste opp et avmilitærisert og pasifisert europeisk samfunn som bobler over av myke verdier.)

I tillegg, det at russiske dissidenter har møtt sine endelikt verden over etter ublide møter med eksotiske radioaktive isotoper og eksperimentell gift, bidrar ikke til Putins politiske kapital. Og da holder vi den angivelige innblandingen i amerikansk valgkamp helt utenfor. For Vesten er det nok nag å ta av fra før.

Les også: Forsvarssjef: – Et svekket forsvar vil etterlate et vakuum

Både Russland og USA vil endre spillereglene

Sannheten er at det juridiske innholdet i INF-avtalen betyr ingenting dersom ingen ønsker å følge den, og det er sannsynlig at både USA og Russland har lyst til å endre spillereglene om atomvåpen. Det er nemlig ikke bare Europa som er i spill, men også Asia.

I så fall kan det settes spørsmålstegn ved om Nato minus USA er bare brikker i et PR-stunt, der gjensidige anklager og mediesirkus er casus belli for å kvitte seg med hele avtalen. Mulig har forsvarsminister Mike Pompeo egentlig mer til felles med Putin i denne saken enn med Jens Stoltenberg. Men uansett, den overhengende missiltrusselen tvinger Nato til å holde sammen, uansett hva de måtte mene.

To nede, én igjen

Og her står vi.

Ja, hvor står vi europeere egentlig? Det er ikke sikkert EU er begeistret for USAs linje. EUs utenrikskommissær Federica Mogherini sa 1. februar at «vi vil definitivt ikke at Europa skal igjen bli en potensiell slagmark der supermaktene konfronterer hverandre». Statsviteren Mogherini kjenner sin politiske historie og er sikkert klar over at vi har vært der før, før 1987-avtalen ble underskrevet.

Den gangen ble faren for en atomkrig i Europa kraftig nedskalert gjennom tre viktige atomnedrustningsavtaler, ABM, INF og START - Bush junior trakk USA ut av ABM i 2002, nå står INF på spill. START skal etter planen fornyes i 2021. Ryker INF, blir det nærmest meningsløst å fornye START.

I så fall havner Europa igjen i kryssilden av stormaktenes atomvåpen.

Men det er ikke sikkert europeiske ledere finner seg i dette nok en gang. Da blir det på tide for Frankrike å børste støv av sine egne atomstridshoder og allerede nå snakkes det høyt i Tyskland om å skaffe sine egne. Den som lever får se.

Kronikken baserer seg på journalistens egne synspunkter og representerer ikke ABC Nyheters syn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Granskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere
Siste nytt
17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkGranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere
Populært