Kommentar:La meg slippe å reise til Sveits for å dø

Aktiv dødshjelp er et vanskelig tema.
Aktiv dødshjelp er et vanskelig tema. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om jeg noensinne blir dødssyk, vil jeg slippe å lide unødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil slippe å ligge i sykesengen, ringe på pleierne hvert femte minutt for å få nok morfin til å dempe smertene mine. Jeg vil slippe å bli redusert til en pleiepasient de siste dagene av mitt liv. Jeg vil slippe å være koblet til en haug med maskiner som viser helsepersonell, pårørende og meg selv hvor syk jeg er.

Jeg har ligget på brystet til en av mine aller nærmeste da han døde. Og jeg vil ikke gå gjennom det samme som ham.

Før jeg så døden på nært hold, var jeg skeptisk til aktiv dødshjelp. Døden er ubarmhjertig. Å være dødssyk kan strippe deg ned til en skygge av deg selv. I verste fall. Og det vil ikke jeg oppleve. Jeg vil dø som jeg har levd. Ut fra min egen vilje.

Om jeg får en dødsdom i form av en sykdom som kommer til å ta livet av meg på smertefullt vis, vil jeg bestemme selv hvordan jeg skal dø. Jeg vil at en lege skal ta livet av meg på mest mulig skånsomt vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil leve så godt jeg kan, så lenge jeg kan. Når mine dager nærmer seg talte, vil jeg arrangere en fest hvor jeg inviterer alle som fortjener det. Vi skal drikke champagne og skåle for min nært forestående død.

Så vil jeg få hjelp til å dø av en lege. Aller helst her hjemme. Og må jeg reise til Sveits, vil jeg i hvert fall slippe å reise alene.

Debatten om aktiv dødshjelp er oppe med jevne mellomrom. Nylig publiserte Dagbladet kronikken til avdøde Inger Staff-Poulsen. Det var hennes mann som sendte kronikken til avisen. Inger hadde allerede vært død i fire måneder. Hun ville opprinnelig reise til Sveits , men i stedet dro hun til et hotellrom i Oslo for å dø. Alene. Man risikerer nemlig fengsel for medvirkning til selvmord, uavhengig om personen man assisterer er dødssyk eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 publiserte NRK Brennpunkt dokumentaren om Siv Tove Pedersen som valgte samme rute for å ende sitt eget liv. For ordens skyld: Pressens faglige utvalg mente NRK Brennpunkt opptrådte kritikkverdig i forbindelse med publiseringen av denne dokumentarfilmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiv dødshjelp er et vanskelig tema. Debatten reiser mange vanskelige etiske problemstillinger.

Hvordan skal vi som samfunn jobbe for å forebygge selvmord, men samtidig åpne for å la dødssyke mennesker slippe å lide?

Hva kommuniserer vi egentlig om verdien av et menneskeliv om vi åpner for aktiv dødshjelp? Det er en vanskelig problemstilling. Jeg forstår det.

Jeg mener likevel menneskers valgfrihet i siste fase av livet ikke nødvendigvis går på bekostning av selvmordsforebyggende arbeid.

Det finnes også religiøse motforestillinger. Et annet argument er at tilbudet om lindrende behandling i livets siste fase er såpass god at det ikke er nødvendig å utrede aktiv dødshjelp. Mange som har opplevd å se sine nærmeste dø av en uhelbredelig sykdom, vil trolig være av en annen oppfatning.

Les også: Frykter folk skal velge aktiv dødshjelp for å ikke være en byrde

Det finnes to modeller for aktiv dødshjelp. Benelux-modellen som tar utgangspunkt i uutholdelig lidelse som en nødvendighet for å kunne be om å dø. Og Oregon-modellen forutsetter at en forventet levetid på maks seks måneder som nødvendig for å kunne be om å bli tatt livet av. I Oregon ble det tatt livet av 133 personer i 2016, ifølge organisasjonen Menneskeverd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man vurdere å innføre aktiv dødshjelp i Norge, vil det etter min mening være naturlig å følge Oregon-modellen. Kun personer som en nemnd bestående av leger vurder til å være i livets aller siste fase, bør få denne muligheten. Fagpersonell bør også vurdere om personen tar beslutningen på selvstendig grunnlag uten påvirkning fra omverdenen.

Hittil er det kun Frp som har tatt til orde for aktiv dødshjelp i Norge. Det er uansett lovende at også Unge Høyre og Unge Venstre åpner for å utrede aktiv dødshjelp.

Jeg håper samfunnet snart blir modig nok til å ta denne debatten og at Stortinget åpner for å utrede dette.

For orden skyld: Har du selvmordstanker, ring Mental helses hjelpetelefon: 116 123