Unge jenters rykter skal ikke bety mer enn deres lykke

Laial Janet Ayoub ønsker at flere mødre skal engasjere seg i kampen mot sosial kontroll.
Laial Janet Ayoub ønsker at flere mødre skal engasjere seg i kampen mot sosial kontroll. Foto: Privat

Negativ sosial kontroll. Hvem er det som ikke har hørt om problemstillingen nå til dags?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Laial Janet Ayoub
Samfunnsdebattant og forfatter av Hijabbloggen.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Min oppfordring i år går til alle mødre som har jenter som er utsatt for negativ sosial kontroll.

Kampen har vi kjempet i noen år nå, men den har så vidt startet. Fortsatt er utrolig mange gutter og jenter rammet og fortsatt er det utrolig mange som ikke vet hvordan de skal bryte ut.

Noe kan jeg ikke kan unngå å tenke over. Hvor er alle mødrene til denne ungdommen?

I offentligheten er det fortsatt veldig få mødre som uttaler seg, og på seminarene, fagdagene og foredragene er det ikke akkurat mødrene som møter opp.

Azra Gilani er en av få mødre som har tatt valget om å stå ved oss og kjempe kampen. Hun har gått frem som et forbilde og håpet er at flere følger i hennes fotspor.

Det jeg ønsker at mødrene skal forstå er at når vi tar denne kampen for de unge jentene som er utsatt for negativ sosial kontroll, så tar vi denne kampen også for mødrene.

De skal ha en stemme! De skal åpne øynene og se hvordan deres jenter egentlig har det. De skal kunne si deres mening og kunne gi slipp på en byrde som kontrollerer både dem og jentene deres.

Det kan ikke fortsette å være slik at jentenes rykte, klesstil og kultur skal veie mer enn deres lykke!

Det er på tide at dere mødre tar oss i hånda og vandrer langs veien til jentenes frihet sammen med oss!

Jeg har observert at dere er der og skriker høyt om andre tematikker, særlig når det gjelder rasisme, men kampen mot negativ sosial kontroll er minst like viktig, om ikke viktigere å bekjempe. Det handler om at jentene skal kunne leve fritt, slik de selv ønsker, uten tvang og press fra andre som egentlig ikke har noe med jentenes liv å gjøre.

Etnisk norske mødre er der! De heier på oss og følger med på kampen vi bekjemper. Men de kan ikke ta kampen for oss! De kan støtte oss, stå ved vår side, rope med oss, klappe for oss og si i fra hvis de observerer noe, men selve kampen er det bare vi som kan ta!

Min oppfordring er at dere i år skal rope høyt sammen med oss. Ta jentene deres til side, snakk med dem med målet om å forstå deres hverdag og utfordringer. Ikke la jentene være alene om å stå mot press, støtt dem og stå mot presset sammen.

Alle undersøkelser viser at ungdommer som opplever mye hets og utfordringer utenfor sine hjem og på sosiale medier, klarer å takle sin hverdag bedre om de har støtte fra sine nærmeste. Dere mødre er heltinnene i jentenes liv.

Vær den redningen jentene er på jakt etter.

Vær den som står i mot ukulturen som tvinger jentene til å gå med hijab, gifte seg mot deres vilje eller omskjæres. Vær den dine jenter skal se opp til når de blir presset til å tie og som heller velger å skrike høyt slik du gjorde. Vær den moren de ser opp til når de selv får barn.

Skriv på sosiale medier, uttal dere, si nei når noen tvinger eller presser jentene deres, møt opp når det er arrangementer som omhandler problemet, og ikke minst, kjemp for deres og jentene deres sine rettigheter på kvinnedagen.

Ikke vær den som tvinger jentene deres inn i en ulykkelig hverdag. Ikke vær den som skyver jentene lenger og lenger unna dere. Ikke vær den som tvinger jentene til å leve et dobbeltliv. Ikke vær den som presser jentene til å lete etter støtte ute, for det er akkurat din støtte som veier mest.

Personvernpolicy