Meny

Gullbillettens byrde – et oppgjør med norsk godhet og norske holdninger

Enhver arena hvor mennesker i Sør-Afrika krysser hverandres veier, ses på som en mulighet til å møte andre, skriver artikkelforfatter og kulturarbeider Mariken Lauvstad. Hun elsker blant annet den årlige nyttårsparaden i Cape Towns der tusener går ute i gatene og lager folkefest. Foto: Mujahid Safodien / AFP
Stemmer: Mariken Lauvstad
Skribent, student og skuespiller

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Et oppgjør ved reisens slutt. Skribent, student og skuespiller Mariken Lauvstad gjør seg noen tanker etter to og et halvt år i Cape Town. Om Sør-Afrika og sørafrikanere - og om Norge og nordmenn.

Det finnes få ting som er mer irriterende enn velfødde nordmenn som drar til utviklingsland og kommer hjem med det berømmelige perspektivet.

Et opphold på barnehjem i Ghana eller et møte med barnearbeidere på klesfabrikk i Bangladesh skaper tilsynelatende aha-opplevelser som gjør at folk plutselig tar et brutalt oppgjør med vestlig livsstil. De kommer hoderystende hjem i sjokk etter å ha innsett at Afrika ikke bare er en eksotisk myte, men faktisk eksisterer som et helt reelt og komplekst kontinent. Vel tilbake på norsk jord vifter de med den berømmelige pekefingeren sin og prediker at andre må våkne opp fra sitt eurosentriske ekkokammer.

Jepp, jeg innser at dette er problematisk. Desto verre at jeg har blitt en av dem.

Etter to og et halvt år i Sør-Afrika føler jeg at hjertet mitt har blitt sprengt i tusen biter, at illusjonene mine har dødd en etter en, at min oppfatning av rett og galt og opp og ned og sant og usant, for alltid er forandret. Og jeg skulle så gjerne formidlet alt sammen.

Men det er som om opplevelsene sitter fast under huden min, det finnes ikke ord. Det blir bare platt.

Dessuten har jeg kommet tilbake til et Norge som virker annerledes. For det er ikke bare jeg som har forandret meg, men også oppfatningen min av mitt eget land. Det har oppstått en kløft. Det som ga mening før, det som var selvfølgelig, hjemlig, sant og riktig, er ikke helt det lenger.

Den uutholdelige byrden ved å ha vunnet gullbilletten

Norsk ungdom er deprimerte og stresset og hater kroppene sine, og det blir laget tv-programmer om det. Folk trener mer og er tykkere enn noensinne, og blir deprimerte av begge deler. De depper over at livet ikke ble slik de hadde sett for seg; det blei ikke hvitt stakittgjerde - men en overpriset toroms utenfor Ring 2. Disse problemene og livsplagene er reelle, men de er også kulturelt konstruerte. De er ekte, men de er også skapt.

Og samtidig er vi alle tvunget til å bevitne at Europa revner i sakte film, at Oljefondet investerer i våpenidustri og at Arktis går tapt, mens vi aldri har forbrukt mer eller sluppet ut mer CO2. Vi sitter der med oljenåla i armen og klarer ikke å slutte.

Og vi klarer ikke å finne hverandre.

Det første en sørafrikaner har på agendaen om hun eller han lykkes i livet, er å «give back to the community».

Samholdet med nabolaget, familien, menigheten og miljøet der man vokste opp er så sterkt at det utgjør en forlengelse av egen identitet: de er meg og jeg er dem. Man er hverandres lim og støtte, man holder hverandre oppe, hjelper hverandre og deler generøst med hverandre. Etter lange arbeidsdager er det utenkelig for en sørafrikaner å sitte hjemme; man samles ute i selskap med de man er glade i.

Det er på den måten folk får energi. Livet er sammen. Enhver arena hvor mennesker i Sør-Afrika krysser hverandres veier, sees på som en mulighet til å møte andre, når og hvor som helst.

Til og med hvis man har dårlig tid. Du avstår ikke fra muligheten for en god samtale. I Sør-Afrika utstråler folk på alle sett og vis at de ønsker kontakt. Her i Norge utstråler folk at de for enhver pris ikke vil ha kontakt, selv om det gjør hverdagen vår mye mer forutsigbar og kjedelig.

Selvfølgelig finnes det også negative og kompliserte sider ved et så tett samhold. Men det er også en vanvittig styrke for psykisk velvære og følelse av mening.

Vi mennesker trenger å kjenne at vi er del av en flokk hvor vi spiller en rolle og hvor livene våre på daglig basis har konkret betydning for andre mennesker.

I Oslo består den vanligste husholdningstypen av én person. Nærmere 47 prosent bor alene. Vi nyter selvsagt den deilige individuelle friheten og uavhengigheten som kun er å finne på toppen av Maslows behovspyramide. Men så sniker det seg inn en tomhet likevel. Det er tomt å ikke være del av en flokk. Og den nye Bolia-sofaen til 21 000 kroner, den sitter veldig mange i aleine.

Angsten for inderligheten

Noe av det jeg elsker høyest med den sørafrikanske kulturen, er det ekspressive. I Norge er følelser noe som skal uttrykkes kontrollert og selvreflekterende i fortrolig samtale over en kopp te med en venninne, eller - om man har mye man trenger å få utløp for - etter x antall alkoholenheter. I Norge er veien om alkohol den eneste legitime fribilletten til å rope ut sine innerste lengsler.

Men ellers skal det stort sett være shutdown. Det finnes få ting vi nordmenn frykter mer enn inderlighet. Å kaste oss ut i øyeblikket med liv og sjel, hoppe ut i livets keitete dans selv om vi vet at vi ikke har rytmesans for fem øre. Vi feiger ut og holder masken.

I Sør-Afrika nynner kassadama høyt mens hun registrerer varene, folk skravler med hverandre overalt. Folk er glade, folk er sinte. Det ropes, det danses, det gråtes. Følelser uttrykkes mer spontant, og det er liksom ikke så farlig.

Jeg tror det er utrolig sunt. Når ble vi her hjemme så utflatede, avmålte, frakoplede, tilkneppede, selvbeskyttende? Hvorfor er det slik at den eneste aksepterte unnskyldningen for endelig å kunne synge høyt, grine, elske og ta på hverandre i Norge, er å være suppe dritings?

Det er mye å være forbanna over

Vi lever i en tid hvor det er så mye å være sint og gråte over i verden. Men det er som om vi nordmenn ikke klarer å ta i det sinnet. Vi skuffer det unna og graver det ned; bedøver oss selv med vårt materielle velbehag, omdøper Statoil til Equinor og stikker fingrene i ørene.

Jeg tror nordmenn ville vært lykkeligere om vi hadde bekymret oss litt mindre for om sofaen i stua framstår utdatert og istedet hadde gått litt mer i demonstrasjonstog. Brukt mindre tid på å pusse opp kjøkkenet og mer tid på dugnad i borettslaget.

Jeg tror vi ville følt oss mer levende. Mindre numne. I stedet for å være sinte på det vi egentlig burde være sinte på, sløver vi oss ned i en meningsløs jakt etter perfeksjon, drukner som fortapte sjeler i en slags selvopptatthetens hengemyr. Det er så mye å være sint over, men vi er ikke sinte nok. Det er en sorg som bedøves men ikke sørges i Norge.

I Sør-Afrika ulmer et glødende sinne. Det eksisterer et blodig raseri over at gjenopprettelsen for svarte ennå ikke er kommet, et blødende krater som tvinger alle andre temaer til siden. Sørafrikanere vet at all bistand er plaster på sår kolonistene skapte og som nykolonialismen opprettholder. Og i den verden vi alle lever i, en verden med en overhengende miljøtrussel og massiv nød, gir det sinnet mening for meg. Det burde vært vårt felles sinne.

Godhetsillusjon

Det verste med å komme hjem til Norge er konfrontasjonen med den nasjonale vrangforestillingen om at vi nordmenn er et spesielt godt og raust og jordnært folk. Det stemte kanskje på 50-tallet, med nå er det på tide å realitetsjustere selvbildet etter et halvt århundre som olje-junkies. Vi stenger grensene, behandler mindreårige asylsøkere som ikke-mennesker, og de økonomiske forskjellene økere raskere enn noensinne.

Men dette skyver vi unna, vi har nemlig bevis på at vi er gode. En favoritt vi liker å trekke frem er at når vi finner ei lue i skisporet, så henger vi opp lua i en grein. På den måten kan personen som mistet lua finne den igjen om vedkommende kommer tilbake for å lete. I andre land, med litt verre folk, ville lua kanskje blitt stjålet.

Det vi imidlertid glemmer er at ingen blir frista til å stjele ei lue om han allerede har en haug andre luer selv - som dessuten matcher sesongens nyinnkjøpte gear bedre enn lua man fant. Ingen har blitt en helt av å rydde litt i skisporet. Og snart skal vi tilbake til den deilige, lune, varme, hytta med alle fasiliteter og størrelse som en middels enebolig, mens han som sydde lua i Bangladesh har 400 til han skal sy.

«They would kill to have your problems»

Jeg kommer aldri til å glemme den dagen jeg søyt og klagde over et eller annet tullete mini-problem til min ærlige sørafrikanske venn. Han så rett meg inn i øynene, og sa:

«There are so many people in this world that would kill to have your problems.”

Boom. Den satt. Så selvsagt, og så sant.

Jeg ble så flau at jeg omtrent imploderte av skam. Men jeg takker min sørafrikanske venn for å ha gjort meg til et lykkeligere menneske. Av og til føler jeg at vi nordmenn ikke får øye på de virkelig store utfordringene i verden fordi vi er fullstendig blendet av våre egne småproblemer. Takket være ham vil jeg heller slutte meg til mennesker som finner sammen for å endre de store.

Kommentaren er først publisert på Bistandsaktuelt.no

Mariken Lauvstad

(f. 1983) er utdannet skuespiller. Hun har bred bakgrunn innen scenekunst, og har de siste årene arbeidet med regi, som underviser og som frilansjournalist. Mariken tar i disse dager en MA i Internasjonal Dramaturgi, en double-badged grad fra Universitetet i Cape Town i samarbeid med universitetet i Amsterdam.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag
Populært